Tampere
16 Apr, Tuesday
4° C

Proakatemian esseepankki

Ystävien kanssa yrittäminen



Kirjoittanut: Atso Jaakkola - tiimistä Saawa.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
EXIT Vol. 2
kivun perintö
Anssi Kiviranta
Matias Mäenpää
Petteri Poukka
Jukka Hilden
Jani Niippola
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Ystävien kanssa yrittämine

Juu juu, elikkä tämähän on kysymys mikä on mielenkiintoinen aihe. Jota itse olen miettinyt paljon. Kysymyksiä mitä minulla nousee esille. Voiko ystävien kanssa yrittää? Mitkä ovat isoimmat suden kuopat? Miten muilla, ketkä on lähtenyt yrittämään hyvien ystävien ja kanssa heille on käynyt? Miten omistussuhde on mennyt? Onko se 50/50? Miten jos tiet erkanevat miten sitten jatketaan? Mitä vaaditaan, että se voi menestyä?

 

 

Mistä minulle on tullut idea aiheeseen?

Itse olen perheyrityksen kasvatti. Jossa olen nähnyt perheyrityksen vahvuudet ja taas sen heikkoudet. Se on kiinnostanut kovasti, miten esim. perhedynamiikka vaikuttaa yrityksessä. Siitä on syntynyt ajatus. Millaista olisi pyörittää ystävän kanssa yritystä. Millaisia erityispiirteitä siellä on. Tätä olen pohtinut jo useamman vuoden ja etsinyt tarinoita ja näkökulmia. Hyviä kirjoja, josta on tullut rehellisiä tarinoita. ovat Exit 2 ja Jukka Hildenin elämänkerta kirjassa.

 

 

Mitä havaintoja olen tehnyt

Lakeassani kirjoja ja käytännössä todentanut asioita olen huomannut muutamia asioita, Kun olen yrittänyt kavereiden ja ystävien kanssa.

 

Omistusta ei kannata tehdä tasan. Sen olen kuullut Exit 2 kirjassa, jossa kerrottiin yritys tarinaa, Jossa tehtiin ystävän kanssa yritystä, joka sitten kasvoi ja kasvun aikoihin omistajilla oli näkemys eroja yrityksen suunnasta. Tällöin tuli haasteena omistus suhde, joka oli jaettu 50/50 omistuksella. Jolloin yhtiöllä ei ole yhtä henkilöä kellä olisi isoin päätäntävalta. Tämä ei koidu haasteeksi silloin kun on useampi kuin kaksi omistajaa. Tällöin yritys ei mene jumiin, vaikka yhdellä henkilöllä menee ajatukset eri suuntaan.

 

Ystävät toimivat eri tavalla yrityksessä kuin henkilökohtaisessa elämässä. Onko sinulla työpersoona ja ystävä persoona? Monella meistä on erin laisia persoonia. Olemme vapaa ajalla erin laisia, kun töissä. Tämän olen huomannut, että se selviää vain kokeilemalla. Sen näkee vasta sitten kun tehdään hommia yhdessä.

 

Yhteiset arvot ovat keskiössä. Tämä huomio nousi esille Duudsonin Jukan kirjassa. Jossa hän kertoi, mikä on pitänyt Duudsonit yhdessä kaikki nämä vuodet. Hän kertoo ratkaisevaksi tekijäksi arvomaailman. Joka on jaettu jäsenien kesken. Tämä tekee sen, että ollaan valmiita panostamaan yhtä lailla ja pidetään samoina asioita yhtä tärkeänä. (Niippola, Jukka hilden, 2022)

 

Yhteiset tavoitteet ovat myös keskiössä. Tästä voimme tietää mitä olemme valmiita tekemään. Jos toisella on tavoitteena uida 100 metriä ja toisella juosta maraton. On tällöin todella erinlainen ajatus siitä mihin yritystä pitäisi viedä. Tai mitä yritykseltä halutaan. Toki nämäkin voivat muuttua matkan varrella, mutta alussa saa hyvää kuvaa siitä miten paljon aikaa ja panostusta on valmis laittamaan yritykseen.

 

Roolitus tulee esille myös vahvasti onnistuakseen toiminnassa. Olemme kuulleet, että kaikkien vastuu ei ole kenenkään vastuu. Monesti halutaan, että ystävän kanssa, kun tehdään niin tehdään kaikki porukassa. Mutta helposti jää siihen, että oletetaan että toinen hoitaa. Ja jos ei hoida syntyy kitkaa. Silloin kun miellä on selkeät vastuu alueet. Tiedämme mikä kuuluu kellekin. Ja pystymme siitä huolimatta tekemään porukassa asioita. vaikka yhdellä on se vastuullaan.

Tämän ilmiön näkee monissa pariskunnissa, jotka yrittävät yhdessä. Monesti kasvaessa tai vuosien aikana tulee tästä asiasta kitkaa. Ketkä ovat onnistuneet tekemään esim. pariskuntana on selkeät tehtävä alueet kummallakin.

 

Osakassopimus kuulostaa monesti tyhmältä alussa. Miksi sellainen pitäisi tehdä, kun tässä ollaan niin hyvää pataa. Tässä näen muutamia syitä. Emme voi tietää mitä käy, jos yhdessä rikastutaan. On helppo antaa toiselle 10 euroa enemmän palkkaa, kun itselle. Entä jos se on 100 000 euroa? Olisiko silloin helppo antaa toiselle sitä summaa? Varsinkin silloin kun sinulla on tunne, että olet se, kuka on tehnyt enemmän töitä.

Osakassopimuksessa on hyvä mainita. Miten tehdään, jos sukset menee rikki ja miten yrityksen arvo määritellään. Tai kelle on oikeus myydä. Tai jos toinen ei tee töitään. Osakasopimus turvaa omistajia ja yritystä. Se on tehokas työkalu nähdä mistä ollaan sama mieltä ja mistä erimieltä.

 

Konfliktien purku on myös keskeinen asia. Toki tämä on kaikissa yrittämisessä. Kun osaat nostaa esille konflikteja mitkä painavat kuin kivi kengässä. Tämä auttaa sinua pitämään yhteisen tekemisen hyvänä ja ei aiheuta myöhemmin isoja konflikteja.

 

 

Loppujen lopuksi

Vaikka tässä oli liuta asioita ja kohtia, jota kannattaa huomioida, kun lähdet tekemään ystävän kanssa yritystä. On se tosia asia silloin kun sinulla on useammat aivot käytössä ovat sinulla isompi potentiaali onnistua. Ja onhan se pirun hauskaa, kun teet töitä ystäväsi kanssa kenen muutenkin vietät aikaa. Joten itse voin suositella enemmänkin kuin lämpimästi. Onhan se jeppis tehdä ystävien kanssa hommia.

 

 

Lähteet:

Anssi Kiviranta, Matias Mäenpää & Petteri Poukka, EXIT Vol. 2, 2020, Leap Investors, Turku

Jani Niippola, Jukka Hilden, Kivun perintö. 2022, Nextory.

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close