Tampere
18 Apr, Thursday
2° C

Proakatemian esseepankki

Yrityskulttuurin luominen



Kirjoittanut: Julius Viitala - tiimistä Hurmos.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Yrityskulttuuri on kuningas
Panu Luukka
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Johdanto  

Viime joulukuussa allekirjoittanut löysi itsensä hyvin kummallisesta tilanteesta. Kaikki ensimmäisen vuoden Proakatemian opiskelijat tiesivät mitä on tulossa, mutta eivät tienneet mitä odottaa. Tiimijaot tehtiin joulukuun puolivälissä Belpin-persoonallisuustestien perusteella. Ilmassa oli paljon tunteita, iloa, hämmennystä sekä jännitystä. Mielessäni pyöri kaikenlaisia ajatuksia, kun kävelin huoneeseen katsomaan, keiden kanssa vietän seuraavat kolme vuotta.  

Ilokseni sain huomata, että huoneessa minua oli vastassa todella iloinen ja monipuolinen porukka. Porukka, jolla tuntui alusta asti olevan tekemisen meininki sekä kunnioitus toisiaan kohtaan. Minusta se oli jo selvä merkki siitä, että olen päässyt todella hyvään tiimiin. Otimme heti kunnianhimoisen tavoitteen tammikuulle ja mielestämme onnistuimme siinä hyvin, vaikka YTJ aiheutti meille välillä päänvaivaa.  

 

Hurmoksen ensi askeleet 

Kaikille meille oli selvää, että haluamme saada hyvän lähdön meidän osuuskunnallemme. Meidän tavoitteenamme oli kerryttää osuuskunnan alkukassaa tekemällä talkootöitä ensimmäisen kuukauden aikana vähintään 5000 euroon. Tässä onnistuimme, vaikka tarvitsimme helmikuulta vähän jatkoaikaa. Hurmoksen porukalla on todellakin tekemisen meininki, joten saimme muodostettua hallituksen ja pöytäkirjat todella nopeasti. Lisäksi halusimme alussa panostaa myös tiimiytymiseen, jolloin järjestimme omalla porukalla erilaisia aktiviteettejä. 

Yhtenä osana yrityksen alkutaipaleessa on sisäisten roolien jakaminen. Minun kohdallani se merkitsi hyppyä tuntemattomaan. Koin alkuvaiheessa, että minulla ei ollut vielä tammikuussa tarpeeksi vastuuta meidän osuuskunnassamme ja halusin oppia ja kehittyä. Yhdessä tammikuisessa kokouksessa kysyttiin, että kuka haluaa olla meidän osuuskuntamme business leader, eikä yhtäkään kättä noussut. Hetken asiaa mietittyäni päätin, että otetaan nyt sitten kunnolla vastuuta ja ilmoitin olevani käytettävissä siihen rooliin.  

 

Kasvukipuja 

Yksi Proakatemialla toimivien osuuskuntien haasteita on se, miten saamme kaikki puhaltamaan yhteen hiileen ja luomaan meistä tiiviin porukan, jolla on halu oppia uutta sekä menestyä. Meidän tiimimme, lähti taklaamaan tuota ongelmaa siten, että pidämme mökkipajan jo helmikuun alkupäivinä. Se oli todella aikainen ajankohta mökkipajalle, kun otetaan huomioon, että olemme olleet yhdessä vasta kuukauden päivät. Meidän kohdallamme se kuitenkin toimi ja parin päivän mökkeilyn jälkeen, lähdimme mökiltä aivan erilaisena porukka, kuin sinne saavuimme. Tuo mökkipaja loi meidän tiimiläistemme välille vahvan siteen ja luottamuksen, mikä toimii hyvin toimivan tiimin pohjarakenteina.  

Kasvukipuna meidän tiimissämme oli se, että meidän kokouksien ja pajojen dialogi oli aluksi todella huonoa. Kun keskustelemme mielenkiintoisista ja polttavista aiheista, keskustelu lähtee helposti käsistä ja puheenvuoroa on vaikea saada, muuten kuin puhumalla päälle. Tästä huutokilpailusta olemme onneksi päässeet nyt pois ja eteenpäin. Nopean alun ja huonon dialogin takia, hiljaisempien ihmisten mielipiteet saattavat jäädä kuulematta, joka voi vaikuttaa siihen, minkälaista osuuskuntaa olemme luomassa. Toimiva työympäristö kuitenkin edellyttää toimivaa dialogia, tunnustimme ongelman ja aloimme työstämään sitä.  

 

Luodaan hyvä yrityskulttuuri 

Luin Panu Luukkan kirjan yrityskulttuuri on kuningas. Tuossa kirjassa minusta mieleenpainuvin asia oli se, että uusien yritysten pitäisi välttää samanlaista johtamistapaa, millä vanhemmat yritykset ovat tähän asti toimineet. Luukkan (2019), mukaan positiivisen organisaation tärkeimpiä kulmakiviä on keskinäinen luottamus ja avoimuus. Se, että organisaatiossa vallitsee negatiivinen ihmiskäsitys, ohjaa organisaatiota valvonnan ja epäluottamuksen ympärille. Loppupeleissä yrityksen ihmiskäsitys on suoraan heijastus sen toimintamalleista ja arvomaailmasta. (Luukka, 2019.)  

Tätä samaa toimintamallia olemme painottaneet Hurmoksessa. Pyrimme siihen, että meidän osuuskunnassamme vallitsee luottamuksen ja avoimuuden ilmapiiri. Asioista keskustellaan suoraan ja asiallisesti, näin pyrimme välttämään turhan spekulaation ja rikkinäisen puhelimen efektin. Näitä lupauksia on jo koeteltu, mutta minusta se ei ole huono asia. Tarvitsemme välillä väittelyitä sekä äänen korottamista, sillä varsinkin osuuskunnassa, jossa on 22 jäsentä, tulee väistämättä erimielisyyksiä. Se, miten käsittelemme erimielisyyksiä, on mielestäni tärkeämpää meidän tulevaisuutemme kannalta. Meillä Hurmoksessa on tapana sanoa, että asiat riitelevät, eivät ihmiset.  

Olen omassa roolissani tiimissä pyrkinyt kehittämään meitä jatkuvasti. Olemme pyrkineet parantamaan meidän suorituksiamme jokaisella kerralla paremmaksi ja yleisellä tasolla meidän keskuudessamme vallitsee kasvun asenne. Otin vastaan BL:n roolin tiimissämme, joka on varmasti yksi vaikeimmista tai näin ainakin minulle on vanhemmat opiskelijat kertoneet. Vaikeaa rooliin asettumisesta teki etenkin se, että olen ensimmäinen ja minulla ei ole mitään aiempaa kokemusta sellaisessa roolissa olemisesta. Kuitenkin minun kohdallani halu oppia uutta ja haastaa itseäni johti siihen, että siirsin syrjään epäonnistumisen pelkoni ja otin niin sanotusti härkää sarvista kiinni. 

 

Pohdinta 

Mielestäni meidän osuuskunnassamme vallitsee hyvä kulttuuri ja uskon, että kaikki Hurmoslaiset allekirjoittavat tämän. Mainitsin aiemmin, että minua hieman pelotti ottaa vastaan roolini osuuskunnassamme. Puhuin avoimesti muille tiimiläisille, että minua pelottaa, että epäonnistun ja tiedän, että tiimissämme olisi ehkä parempiakin ehdokkaita business leaderiksi. Tässä vaiheessa muu tiimi tuli tuekseni ja minulle sanottiin, että me olemme kaikki tässä yhdessä ja jos epäonnistumme, niin silloin epäonnistutaan yhdessä. Tiesin, että asia menee juuri näin, mutta alitajuntaisesti halusin vain kuulla sen.  

Minusta tuo äskeinen kappale kiteyttää juuri hyvin sen, minkä takia tulen lähes aina akatemialle iloisena ja motivoituneena. Ei ole helppoa hypätä yksin tuntemattomaan, mutta ainakaan Hurmoksessa ei tarvitse hypätä yksin. Olemme luoneet lyhyessä ajassa hyvän me-hengen osuuskuntaamme, jonka uskon olevan todellinen voimavara meille. Toivottavasti tekstistäni huomaa ylpeyteni edustaa Hurmos Team Osuuskuntaa.  

 

Lähteet 

Luukka, P. 2019. Yrityskulttuuri on kuningas. Mikä, miksi ja miten? Helsinki: Alma Talent.  

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close