Tampere
19 Sep, Sunday
6° C

Proakatemian esseepankki

Yrittäjyys, mikä siinä kiehtoo?Kirjoittanut: Sahar Arzagani - tiimistä Revena.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Itse tehty
Sara Parikka
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

 

  • Olet oma pomosi
  • Teet mistä tykkäät
  • Opit jatkuvasti uutta
  • Sinä päätät kuinka menestynyt tulet olemaan

 

Olen pienestä pitäen haaveillut yrittäjänä olemisesta. Olla oma pomoni. Tehdä työkseni juuri sitä, mistä tykkään, oppia jatkuvasti uutta muilta yrittäjiltä. Parhaimpana yrittäjän vapaus ja valta. Sinä päätät kuinka menestynyt tulet olemaan. Moni perheestämme toimii yrittäjänä, joten ei ole vaikeaa arvata, mistä olen perinyt tämän yrittäjämäisen asenteeni.

Tiesin mitä haluan, milloin haluan ja mitä se vaatii. Rakastin ja rakastan edelleen unelmoida suuresti. Moni jo nuorempana sanoi mulle, että ”oo hei realistisempi”, mutten niitä ikinä kuunnellut. Se on myös ihan ymmärrettävää, ettei kaikki uskalla lähteä tälle polulle, vaatiihan tämä älyttömästi aikaa ja hikeä, onnistumisia ja epäonnistumisia. Koin myös, että syy miksei ihmiset uskoneet minuun tai ylipäätänsä yrittäjyyteen oli pelko. Pelko epäonnistumisesta. Pelko unelmoimisesta. Pelko lähteä toteuttamaan. Pelko muiden mielipiteistä. Pelko menestyä. Tiesin sen, joten siksi se olikin helppoa olla piittaamatta niistä.

 

Epäröinkö koskaan?

Lukion jälkeen pidin välivuoden, jolloin tein pelkästään töitä. Tällöin elämässä tapahtui vähän ikävämpiäkin asioita, jotka vaikuttivat omaan itsevarmuuteen ja hidastivat minua tavoitteeni saavuttamisessa. Kun oli aika hakea taas kouluun, niin aloin epäröimään koko yrittäjyyttä ja myös itseäni. Onko tää sittenkään mun juttu? Miksen valitsisi jotakin turvallisempaa reittiä? Syksyllä 2019 olinkin aikeissani aloittaa avoimen kautta psykologian opinnot, mutta jokin muutti mielen ja laitoin Proakatemiaan hakemuksen ihka viimeisenä päivänä. Ja niin sähköpostiin tuli viesti ”Onneksi olkoon, sinut on hyväksytty…”

Mutta kyllä minä silti tunnistan omat vahvuudet. Tiedän että olen erittäin idearikas tyyppi, rohkea, joka uskaltaa toteuttaa niitäkin ideoita, mitä muut eivät ja joka tietää, mihin kaikkeen pystyn, kunhan uskon itseeni.

 

Mitä nyt ja akatemian jälkeen?

Kun lähdin opiskelemaan Proakatemialla, lähdin sen vuoksi, että voisin valmistumisen jälkeen perustaa oman yritykseni. Se onkin yksi tavoitteistani, etten enää työskentelisi kellekään muulle vaan toisin omat ideani eloon.

Päätettiin akatemialaisen kanssa avata meidän oma smoothie bisnes, joka laajennettaisiin ympäri Suomea. Tämä on ehdottomasti sellainen projekti, josta oon innoissani ja mikä tuo varmasti ihan älyttömästi oppia ja kasvattaa myös ihmisenä. Toki mielessä on myös isompikin unelma, mutta jostainhan on startattava, eikö. Yrittäjyys ei missään nimessä ole helppoa ja ongelmia tulee väistämättä yllättävänkin nopeasti ja täysin puskasta, sen jos jotakin olen oppinut tällä tiimiyrittäjän taipaleellani. On vain oltava rohkeutta ja valita toisin kuin muut, on oltava luottoa siihen omaan juttuun.

 

Jakautuminen

Mistä se sitten johtuu, että osa ihmisistä haaveilee yrittäjyydestä jo nuorena ja osa taas ei koskaan harkitsekaan tätä vaihtoehtoa? Useiden tutkimusten mukaan kaikkien yrittäjien luonteenpiirteistä löytyy yhtäläisyyksiä, mikä selittää tämän polun valinnan.

Yrittäjät näkevät mahdollisuuksia tilanteissa missä muut eivät niitä näe. He ottavat rohkeasti riskejä, sillä tietävät, että mitä suurempi riski, sen parempi tulos. He eivät jossittele, vaan ovat tekijöitä, joilla on jatkuva draivi ja intohimo viedä omaa unelmaa eteenpäin. Lisäksi usein yrittäjät kokevat tarvetta saavuttaa jotain elämässään.

 

Tunnistatko sinä itsesi tästä listasta? Minä ainakin. Kun minulla on idea, johon todella koko sydämestäni uskon, annan sille kaikkeni itsestäni. Teen kovasti töitä sen eteen mitä se vaatii, sillä näen mielessäni onnistumisen ja tiedän, että kova duuni palkitaan lopuksi. Myönnän, etten mieti riskejä kovinkaan realistisesti, sillä koen sen lannistavan tunnelmaa ja uskon onnistumiseen.

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close