Tampere
28 Mar, Tuesday
-5° C

Proakatemian esseepankki

Yrittäjän työuupumus



Kirjoittanut: Sahar Arzagani - tiimistä Revena.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Työuupumuskirja
Rosanna Marila
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Yrittäjän ei tarvitse omalla kohdallaan välittää työaikalain säädöksistä samalla tavalla, kun palkkatyöntekijänä tavallisesti välitetään. Etenkin aloittavilla yrittäjillä kaikki aika kuluu tahtomattakin yrityksen toiminnan käynnistämiseen ja stabilointiin ja myöhemmin yrityksen kehittämiseen, aina löytyy siis jotakin tekemistä. Tämä on yksi niistä syistä, miksi arvostan yrittäjiä suuresti. He ovat äärimmäisen ahkeria, jatkuvasti töissä, aina tavoitettavissa ja jos eivät kirjaimellisesti tee töitä sillä hetkellä niin oma yritys pyörii todennäköisesti vähintäänkin mielessä. Suomalainen yrittäjä kulttuuri on juuri näiden sanojen mukainen. Suomalainen periksiantamattomuus näkyy hyvin yrittäjien arjessa. 

 

Mutta miten käy, kun yrittäjällä on liikaa tehtävänä ja aika ei tunnu riittävän? Kun ei ole selkeitä työaikoja vaan työtä tuntuu olevan ympäri vuorokauden, milloin missäkin tilanteessa, voi yrittäjä helposti ylikuormittua huomaamattaan ajan saatossa. Mielestäni yrittäjyydessä on erittäin tärkeää ylläpitää tasapainoa töiden ja vapaa-ajan välillä ja muistaa palautua. Nukkuminen, ruoka, liikunta ja rentoutuminen ovat tärkeitä tekijöitä, joista tulee pitää hyvää huolta. Työuupumus voi nimittäin joutua yrittäjyyden tai jopa yrityksen kohtaloksi.

Yrittäjien työuupumus on korostunut enemmän kuin koskaan nyt korona-aikana monella yrittäjällä. Vuonna 2021 tehdyn yrittäjägallupin mukaan lähes neljännes yrittäjistä ovat ylirasittuneita tai loppuun palaneita ja erityisesti pienet työnantaja yrittäjät. Itselleni tuli yllätyksenä, että vain 26 prosentilla yksinyrittäjillä on käytössään työterveyspalvelut, sillä yksinyrittäjät eivät hanki itselleen työterveyttä, koska se on vaan liian kallista. Mielestäni tähän pitäisi saada ehdottomasti muutos ja yksinyrittäjien pitäisi saada esimerkiksi jotain tukea työterveyden järjestämiseen. Työterveys on kumminkin melko tärkeä osa työhyvinvointia ja sillä pystyttäisiin varmasti ennaltaehkäisemään työuupumusta. 

 

Miksi työuupumukseen?

Uskoisin, että mahdolliseen yrittäjän työuupumukseen vaikuttaa paljolti huoli rahasta ja tulevasta. Jos ei olla töissä paikalla tai tavoitettavissa, voi menettää suuria summia rahaa mikä voi koitua kohtaloksi tulevaisuudessa. Arvostan myös valtavasti yrittäjiä ja heidän tahdonvoimaansa tienata ja menestyä omalla bisneksellään. Yrittäjyys ei sovi kaikille, etenkään, koska mahdolliset työhyvinvointiin liittyvät tahot ja tekijät on tehnyt yrittäjille todella kalliiksi. Yksi näistä kalliista tekijöistä on työterveys ja vakuutukset, miten on yllä jo kirjoitettu. Toivottavasti näihin rakenteisiin tulisi tulevaisuudessa muutoksia ja parannuksia yrittäjien hyväksi.

Yrittäjien työuupumus on mielestäni asia, jota pitäisi nostaa enemmän esille. Paljon puhutaan työntekijöiden uupumisesta, mutta vähemmän siellä takana olevien yrittäjien. Ilman yrittäjiä, ei Suomi voisi olla nykyisen kaltainen yhteiskunta.

Oman kokemukseni mukaan moni hakee yrittäjyydestä vapautta työelämään, mutta heillä ei ole aloittaessaan käsitystä siitä, että mitä kaikkea yrittäjyys tuo tullessaan. Vaikka suurin osa työntekijöistä ovat tunnollisia, viime kädessä yrittäjä kantaa kaiken riskin sekä vastuun yrityksen, mahdollisten työntekijöidensä sekä itsensä hyvinvoinnista sekä jaksamisesta.  

Yli puolet yrittäjistä kokee, että heidän oma jaksaminen vaikuttaa yrityksen liiketoimintaan paljon. Suurin osa kokee, että vaikuttaa vähintään jonkin verran. Tästä huolimatta suurin osa yrittäjistä ei ole hakenut apua jaksamisensa haasteisiin, jolloin riski burn outiin vain kasvaa. Positiivista oli huomata vuoden 2021 kyselystä, että nuoret yrittäjät hakevat rohkeammin apua jaksamiseen kuin iäkkäämmät, jolloin on toivoa tämänkin suuntauksen kääntymisestä. Koen kuitenkin, että tähän olisi tärkeä löytää joku matalan kynnyksen keino auttaa yrittäjiä. Varsinkin pienten yritysten kohdalla yrittäjän jaksaminen on erittäin kriittistä.

Pohdinkin, miten muuten työuupumusta voitaisiin vähentää ja ennaltaehkäistä? Jälkeenpäin hoitaminen myös taloudellisesta näkökulmastakin kuluttaa enemmän rahaa, kun taas yritettäisiin ennaltaehkäistä ennen “burn-outtia”. Lisäksi mielenkiintoista olisi tietää, että onko ulkomailla yrittäjillä yhtä kova työskentelytahti vai onko tämä ilmiö Suomessa vahvempi? Entä kokevatko yrittäjät, että he saavat tarvitsemansa tuen ja arvostuksen ympäriltään vai pidetäänkö heidän ahkeruuttaan itsestään selvänä asiana? 

 

Lähteet:

https://perheyritys.fi/uutishuone/asiantuntija-artikkelit/usko-toivo-uupumus
https://www.yrittajat.fi/wp-content/uploads/2020/04/yrittajagallup_22_4_2020_tyomaara_lomat_ja_jaksaminen.pdf

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close