Tampere
29 Mar, Friday
6° C

Proakatemian esseepankki

Yrittäjän loma



Kirjoittanut: Jasmi Koskela - tiimistä Roima.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Yrittäjän lomat

 

Joululoman viimeinen viikko on alkanut ja mieli palaa hiljalleen sorvin ääreen. Pitkästä aikaa on ollut päiviä, kun aivoissa ei ole tapahtunut minkäänlaista ajatuksen juoksua ja on jopa malttanut nukkua ilman, että päässä liikkuu ainoastaan yritystoimintaa. Loma on sujunut tehden ei mitään. Olen tehnyt lumitöitä ja kasattiinpa tuossa palapelejäkin.

 

Yrittäjänä loma ei ole itsestäänselvyys. Niin kuin kaikesta muustakin, yrittäjä on vastuussa lomansa järjestämisestä itse. Lomailussa on helppoa myös epäonnistua. Väärin pidettynä se voi myös olla haitaksi yritystoiminnalle. Verratessa yrittäjyyttä työntekijän asemaan, työntekijänä lomaa ennen täytyy toki joissakin tehtävissä miettiä, että jäähän työt sellaiselle mallille, että siitä on sijaisen helppoa jatkaa, mutta yrittäjänä puolestaan suunnitteluun liittyy laajempi kokonaisuus erilaisia tehtäviä, joiden toimivuus täytyy loman ajaksi suunnitella.

Akatemian aikana ja erityisesti nyt toisena vuotena, kun yritystoiminta on lähtenyt käyntiin, täytyi ensimmäistä kertaa miettiä, että millaisen joululoman voi pitää. Toisaalta ajattelin aiemmin loman olevan itsestäänselvyys ja että opiskelijoilla on pitkä joululoma. Yrittäjyysopiskelijoiden täytyy kuitenkin huomioida, ettei yrityksellä ole käsitystä loma. Toiminta jatkuu, vaikka itse olisit lomalla. Tästä aiheesta kävimmekin jo kesän lopussa keskustelua, sillä osa tiimiläisistämme oli kokonaan poissa rivistä kesän ajan ja osa taas halusi tehdä projekteja kesätyöksi. Kesän jälkeen huomasimme, että kommunikointia on parannettava, jotta tiedämme mitä yrityksessämme tapahtuu silloin, kun emme ole itse paikalla. Vaikka tästä oli puhetta kesän lopussa, emme kuitenkaan käyneet keskustelua lomasta ennen joululomaa. Paljon oli puhetta siitä, että ihmiset ovat loman tarpeessa ja alavireisyyttä on havaittavissa. Lopulta jokainen on suunnitellut itsekseen, miten haluaa joululoman viettää vai viettääkö.

 

 

Mitä yrittäjän tulisi huomioida lomaa suunnitellessa?

Luin artikkeleita ja blogitekstejä liittyen yrittäjän lomailuun ja löysin hyviä vinkkejä siihen, miten tulevaan lomaan kannattaisi valmistautua. Tässä muutama vinkki, kuinka lomaa voi suunnitella!

 

  1. Päätä loman ajankohta

Mieti, millaista yritystoimintaa harjoitat ja koska on työsi sesonkiaika. Luonnollisesti loma kannattaa pitää silloin, kun kaupankäynti on rauhallisinta. Myös loman tarkka aika kannattaa määritellä ajoissa, jotta voit alkaa tiedottamaan asiakkaitasi poissaolostasi. (Businesscredit 2022.)

  1. Huolehdi yrityksen talouden suunnittelusta

Mikäli haluat loman ajalta palkkaa, on sinun työskenneltävä palkan edestä jo etukäteen. Myös yrityksen toimiala vaikuttaa siihen, miten lomarahan saanti käytännössä toimii. Rahaa kannattaa säästää pienemmissä erissä jo etukäteen, jolloin aika ennen lomaa ei käy liian kuormittavaksi (Businesscredit 2022). Loman ajan palkan yrittäjä maksaa itse, joten töitä pitää tehdä etukäteen tai jälkikäteen myös loman edestä. Mieti myös, tarvitseeko sinun palkata itsellesi sijainen ja onko se taloudellisesti mahdollista.

  1. Mieti kuinka pitkän loman voit pitää ja voisiko sen aikana tehdä joitain hommia itse

Jos loma on pidempi, saattaa tulla tarvetta hoitaa esimerkiksi kirjanpitoon liittyviä asioita. Myös lyhyempi loma on parempi kuin ei lomaa ollenkaan (Businesscredit 2022). Toisaalta olisiko mahdollista, että lomia olisi vähemmän vuoden aikana, mutta silloin kun lomaa olisi, se voisi olla pidempikestoinen? Pihlajalinnan blogitekstissä työterveyslääkäri Pirjo Rintala (N.d.) kertoo, että paras pituus lomalle olisi 2–3 viikkoa. Ensimmäinen lomaviikko vierähtää monesti elpyessä, joten jos lomaa olisi myös toinen viikko, kerkeäisi elpymisen lisäksi myös palautumaan riittävästi erilaisten mielekkäiden aktiviteettien parissa. (Rintala n.d.)

 

Lomaa on tärkeä pitää

Yrittäjänä voi helposti sokaistua ajatukseen, että jos työ on mielekästä se ei voi uuvuttaa. Todellisuus kuitenkin on, että tehokas työ tarvitsee tuekseen myös hyviä lomia. Loma auttaa työstä palautumiseen, sekä ehkäisee sairauksia, kuten työuupumusta. Fyysisen työn lisäksi myös aivotyöstä pitää saada lepoa (Rintala n.d.). Lomasta saa silloin eniten irti, kun suunnittelee huolellisesti lomalle lähdön ja sieltä paluun. Tällöin työasiat eivät pääse yllättämään sinua kesken loman.

 

Itse myös huomaan, että kun lomalla saa olla tarpeeksi päiviä tekemättä mitään, alkaa työtä myös kaivata. Koen itse, että silloin loma on aina ollut onnistunut, mikäli työn pariin on kiva palata ja tekemistä alkaa jo kaivata loman aikana. Lomalla parasta on se, että on kerrankin aikaa tehdä sellaisia asioita, joita ei työnteon ohessa kerkeä tekemään. Vaikka itsekin olen tämän loman aikana kuitenkin tehnyt joitakin yksittäisiä työtehtäviä, koen että olen saanut myös levättyä. Tässä jo vähän ennakkoon aloin kirjoittamaan esseetäkin. Tuleva kevät pitää sisällään inspiroivia asioita niin Roimassa kuin projekteissakin, joten odotan kevättä sen puolesta innolla, vaikka lomailu mukavaa onkin.

 

 

LÄHTEET:

Businesscredit. 2022. Yrittäjän loma. Blogiteksti. Viitattu 5.1.2022.

https://www.businesscredit.fi/blog/yrittajan-loma

Rintala, P. N.d. Työterveyslääkäri neuvoo: Tällainen on hyvä loma. Pihlajalinnan nettiartikkeli. Viitattu 5.1.2022.

https://www.pihlajalinna.fi/terveydeksi/tyoterveyslaakari-neuvoo-tallainen-on-hyva-loma

 

 

Aihetunnisteet:
Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close