Tampere
05 Feb, Sunday
-10° C

Proakatemian esseepankki

Ymmärrä muita ja itseäsiKirjoittanut: Atte Westerberg - tiimistä Apaja.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Idiootit ympärilläni
Thomas Erikson
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Aloittavalle tiimiyritykselle ryhmäytyminen ja luottamuksen rakentaminen on kaiken perusta. Ilman luottamusta on mahdotonta lähteä rakentamaan mitään yhteistä, joka kestäisi pidempään. Luottamusta ei ansaita päivässä, vaan se vaatii paljon aikaa ja työtä. Yrityksen perustamisen ja kaiken paperityön ohella on tärkeää keskittyä ihmisiin, jotka pyörittävät yritystä. Tällä hetkellä työpaikoilla, tiimeissä ja johtamisessa on selkeänä trendinä empaattisuus eli kyky asettaa itsensä toisen henkilön asemaan ja se näkyy myös kirjan suuressa suosiossa. Tiimiytymisen kannalta on erittäin tärkeää mitä paremmin ymmärrämme toisiamme ja tunnemme itsemme ymmärretyiksi.

 

Neljä käyttäytymismallia

Idiootit ympärilläni kirja tarkastelee neljää eri persoonallisuustyyppiä ja niitä kuvataan eri väreillä (Punainen, Keltainen, Vihreä ja Sininen). Pitää muistaa, että neljä eri käyttäytymismallia ovat ääriesimerkkejä eri persoonallisuustyypeistä. On täysin normaalia, että tunnistat omat piirteesi monesta eri väristä.

 

Punainen Käyttäytymismalli

Punaista käyttäytymismallia kuvaillaan kirjassa: tarmokas, kunnianhimoinen, lujatahtoinen, määrätietoinen, ongelmanratkaisija, aikaansaava, kilpailunhaluinen, voimakas, utelias, suora, aloitteentekijä, päättäväinen, kärsimätön, itsepäinen. (Erikson 2017).

 

Keltainen käyttäytymismalli

Keltaista käyttäytymismallia kuvaillaan kirjassa: ulospäin suuntautunut, vakuuttava, verbaalinen, avoin, positiivinen, empaattinen, optimistinen, luova, spontaani, tunteellinen, innostava, tarvitsee huomiota, tunteellinen. (Erikson 2017)

 

Vihreä käyttäytymismalli

Vihreää käyttäytymismallia kuvaillaan kirjassa: kärsivällinen, luotettava, huomioonottava, hillitty, rakastettava, sisukas, hyvä kuuntelija, ystävällinen, varovainen, auttavainen, suorittava, lojaali, avulias, huomaavainen. (Erikson 2017)

 

Sininen käyttäytymismalli

Sinistä käyttäytymismallia kuvaillaan kirjassa: tutkiva, varovainen, järjestelmällinen, säntillinen, tarkka, looginen, sovinnainen, etäinen, objektiivinen, perfektionisti, suunnitelmallinen, tarkkaileva, seuraa ohjeita, seuraa rutiineita. (Erikson 2017)

 

En yleensä luokittele ihmisiä, mutta jo kirjan lukemisen aikana huomasin luokittelevani ihmisiä eri ihmistyyppeihin. Eri keskustelutilanteissa tarkkailin ihmisiä ja huomasin kuinka pystyin melkein aavistamaan mitä esimerkiksi sininen henkilö sanoo seuraavaksi. Mietin vain mielessäni, että tuo on juurikin sellaista mitä sininen henkilö voisi sanoa. Kirjan kuvaukset eri ihmistyypeistä sopivat pelottavan täydellisesti itselleni ja lähipiirissäni oleville ihmisille. Oli ihmeellistä lukea jostakin väristä kuvausta ja todeta että tuo kuulostaa aivan joltakin kenet tunnen. Jossain vaiheissa kirjan lukua unohdin mistä väristä edes puhutaan sillä hetkellä, kun ajattelin vain että nyt puhutaan ystävästäni.

 

Tiivistelmä

Ennen kirjan lukemista ajattelin että on olemassa kahdenlaisia ihmisiä; ne joiden kanssa tulin hyvin toimeen ja ihmiset joiden kanssa en tullut hyvin toimeen. En ajatellut asiaa sen kummemmin, että miksi joidenkin kanssa on niin helppo tulla toimeen ja miksi toisten kanssa se oli vaikeaa. Huomasin kaveri porukkani koostuvan täysin saman tyyppisistä ihmisistä kuin itse olen. En ole ikinä elämässäni joutunut vastaavanlaiseen tilanteeseen missä pitäisi tulla toimeen kaikkien kanssa, jotta tiimi toimisi. Idiootit ympärilläni kirja on todella hyvä apuväline itsestäni eriävien käyttäytymismallien löytämiseen ja ymmärtämiseen. Kirja opetti myös kuinka toimia eri ihmistyyppien kanssa; etenkin punaisen ihmistyypin kanssa minun on ollut vaikea tulla ennen toimeen.

 

Lähde: Thomas Erikson – Idiootit ympärilläni.

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close