Tampere
01 Oct, Sunday
11° C

Proakatemian esseepankki

Ylärekisterin ajattelu



Kirjoittanut: Iiris Ryhänen - tiimistä Kipinä.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Kolu ja Juha pitivät Kipinälle pajan aiheesta ylärekisterin ajattelu. En ollut koskaan kuullutkaan koko termistä, joten paljon tuli taas uutta tietoa. Tässä esseessä käsitellään sitä, mitä ylätason ajattelu on ja mitä ajatuksia se herätti minussa. Pajan tavoitteina olivat, että jokainen suhtautuisi ja avaisi ajattelumallejaan uudella tavalla pajan jälkeen ja jatkossa tiedostamattoman ajattelun tunnistaminen ja pohtiminen siitä, kannattaisiko tilanteessa toimia tietyllä tavalla.

 

 

Pajaan tullessa, piti miettiä, millä energialla astuu sisään. Unohdin sen, kunnes näin Kolun ja Juhan vastaanottamassa muita tiimiläisiä kättelemällä iloisesti. Poistuin pikaisesti oven ulkopuolelle ja mietin, että nyt pitää säteillä lämpöä ja hyvää energiaa. Niinpä astuin uudestaan pajatilaamme ja kohtasin pajan vetäjämme. Tämä oli vetäjiltä ihana tapa aloittaa paja, kohdata jokainen yksitellen. Pajan edetessä näiden yksittäisten kohtaamisten merkitys selkeni, mutta siitä lisää vasta myöhemmin.

 

Kolunsarka ja Kankaanpää kuvailevat ylärekisterin ajattelua esseessänsä ”Ylärekisterin ajattelu”(2022) näin: ”Ylärekisterin ajattelu on avoimempaa ajattelua ja suhtautumista sekä halua katsoa elämää positiivisemmassa valossa tilanteesta huolimatta. Se pitää sisällään positiivisemman ajattelun teemoja kuten kunnioittavuus, arvonanto, ihmeenomaisuus, ilo, kauneus, onnellisuus ja hyvyys. He myös kirjoittavat siitä, kuinka se on vuorovaikutustilanteita eri ihmisten kanssa ja sitä kuinka aidosti kohdataan muut.  

 

Mistä keskustelimme?

Keskustelimme muun muassa yksittäisten tapausten merkityksistä. Et koskaan tiedä mitä voi tapahtua, joten on hyvä antaa sattumalle varaa ja keskittyä siihen, että aidosti kohtaa muita. Muiden kunnioitus on tässä tärkeää ja että kun kohtaa toisen niin on samalla tasolla hänen kanssa, eikä laita toista jalustalle, tai koe että on itse parempi. Koin juuri hostellissa ollessani, että olin saanut hyvää energiaa levitettyä, kun sain siitä palautetta. Minulle tuli todella hyvä mieli, kun kuulin hostellin asukkaalta, että olen todella iloinen ja sellaista on ihana nähdä. Myös ne hetket jäävät mieleen, kun joku tuntematon on sinulle ihana, kuin myös ne kokemukset kun joku kohtelee huonosti. Aina kannattaa kohdella muita hyvin, sillä ei koskaan tiedä mitä he käyvät elämässään läpi ja voit jopa kohdata hänet myöhemmin elämässä. Pelkkä hymy voi vaikuttaa paljon. Tuntemattomien positiivinen kohtaaminen voi myös avata uusia ovia ja uusia mahdollisuuksia.

Keskustelimme myös sattumasta ja siitä, kuinka sattumalle kannattaa antaa tilaa elämässä. Suunnittelu on mukavaa, mutta liika kontrolli supistaa mahdollisuudet pieneksi. Santeri mainitsi namu maailmasta, se jäi vahvasti mieleeni. Namu maailma kuvaa sosiaalista mediaa, Tiktok, Instagram, Netflix tms. Tavoitteeni on, että eläisin elämää vähän vähemmän namumaailmassa ja enemmän oikeassa maailmassa. Pysähtyä eri hetkien äärelle.

Kuinka itse koen energioita?

Olen itse erityisherkkä ja aistin energioita hyvinkin vahvasti. Kenenkään ei tarvitse sanoa mitään, mutta tuntuu että tiedän miltä heistä tuntuu. Samoin vain astumalla huoneeseen, voi aistia, jos jotain on pielessä ,tai jos jollain on sukset ristissä, kuin myös jos yleinen fiilis on energinen ja iloinen. (S. Bowlellan, Ihana herkkyys 2020). Tällä on huonotkin puolensa. Muiden energiat ja yleinen ilmapiiri vaikuttaa minuun ja moneen muuhun erityisherkkään todella vahvasti. Otamme muiden tunteet omiksi tunteiksemme. Kerran lukion terapeuttini kysyi, onko minulla lähipiirissä jotain, joka voi huonosti, kun en osannut kertoa, mikä omaa mieltä painaa. Tämän jälkeen olen alkanut kiinnittämään erityistä huomiota omiin tunteisiin. Olen saanut itseni kiinni itseteosta monta kertaa. Olen miettinyt, että mikä ihme nyt vaivaa, kun kaikki on ihan hyvin, sitten olen tajunnut, että jollain läheiselläni ei ole kaikki hyvin. Hyvä esimerkki oli läheisestä henkilöstä, joka oli kovin stressaantunut ja oli ikävässä tilanteessa. Huomasin itse eläväni hänen tunteitansa. Tajusin tämän toki vasta sitten, kun sain häneen välimatkaa ja omakin oloni helpottui. En missään nimessä syytä muita siitä, että otan heidän ongelmiaan ja tunteitaan omikseni. Se on asia, jota minun kuuluu harjoitella itse. Tärkeää on luoda omia rajoja. Pyrin siihen, että kysyn, että vo

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close