Tampere
28 Mar, Thursday
8° C

Proakatemian esseepankki

Yksilö: Yksinkertaistaminen



Kirjoittanut: Noora-Emilia Hassinen - tiimistä Promisia.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Tärkeintä tänään
Maaretta Tukiainen
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Yksinkertaistaminen

 

Tämä essee on oikeastaan jatko-osa edelliselle yksilöesseelleni: https://esseepankki.proakatemia.fi/yksilo-hajalla/ , jos et ole lukenut sitä vielä, niin suosittelen lukemaan sen ensin. Kerron tässä esseessä hiukan tarkemmin, että minkälaisia valintoja oli tehtävä, että pystyin aloittamaan eheytymisen ja minkä vuoksi elämä tuntuu nyt monta kertaa paremmalta, kuin vielä muutama kuukausi sitten.

”Pohjimmiltaan kyse on merkityksestä. Kun vähentää sitä, mikä ei ole tärkeää, saa enemmän tilaa sille, mikä on. Ja kun merkityksellinen lisääntyy, vähempikin tuntuu enemmältä, koska sillä on nyt enemmän ulottuvuuksia: syvyyttä, painoarvoa ja kykyä kohottaa.” (Tukiainen 2019, 17).

Juuri näin jouduin itsekin tekemään. Niin kuin edellisessä esseessä kerroin EI-sanan käytöstä, karsin arjestani asioita, jotka eivät olleet enää niin tärkeitä, eivätkä kerryttäneet merkityksen tunnetta. Osa asioista oli projekteja, joissa olin mukana, vapaavalintaisia kursseja, joita olin juuri aloittanut tai viikoittaisia rutiineja, jotka vain söivät aikaani, antamatta mitään vastineeksi. Niin kuin Maaretta Tukiainenkin miettii kirjassaan Tärkeintä tänään (2019), ihmisten arkea leimaa nykyisin kiire. Miksi meillä onkaan aina niin kiire? (Tukiainen 2019, 27.)

Yksinkertaistin siis arkeani, jotta saisin kiireen tunnun vähentymään ja elämääni lisää hyvää oloa. Tukiainen kiteytti asian mielestäni hyvin, että ”Pohjimmiltaan yksinkertaistamisessa on kysymys valinnoista. Jotain jätetään tekemättä, kuluttamatta ja ostamatta, jotta se millä on enemmän merkitystä, saisi lisää aikaa ja tilaa.” (Tukiainen 2019, 39). Tärkeää on kuitenkin muistaa, että ei lähde yksinkertaistamaan asioita liikaa, sillä se johtaa usein vain entistä pahempaan monimutkaisuuteen (Tukiainen 2019, 41). Täytyy löytää tasapaino asioiden välillä ja jokainen on itse paras mittaamaan, että minkä verran yksinkertaistamista on itselleen hyväksi.

Minimalismi on uusvanha elämänfilosofia, jonka perusajatuksena on, että vähemmän voi olla enemmän (Tukiainen 2019, 17). Minimalismista voitaisiin puhua siis myös yksinkertaistamisena. Tarkoituksena on pohtia, että mikä on tärkeää ja tehdä valintoja sen perusteella.

”Elämä on hyvin yksinkertaista, mutta teemme siitä jatkuvasti monimutkaista. – Kungfutse” (Tukiainen 2019, 29).

Mikäli tämä Kungfutsen ajatus on totta, että me itse teemme elämästämme monimutkaista, tarkoittaa se myös sitä, että meillä on mahdollisuus yksinkertaistaa omaa elämäämme. Meidän täytyy vain osata kysyä olennainen kysymys: miten? (Tukiainen 2019, 33.)

”Yksinkertaistaminen on näkökulman vaihtamista – sitä, että tarkastelee asiaa eri viitepisteestä kuin aiemmin.” (Tukiainen 2019, 72).

Tukiainen käyttää miten? -kysymykseen vastaamiseen eli yksinkertaistamiseen avuksi kolmen pisteen menetelmää.

”Kolmen pisteen menetelmä pähkinänkuoressa:

Elämä – Millä on eniten merkitystä?

Viikko – Miten luot selkeän aikataulun sille, mikä on tärkeää?

Päivä – Minkä aikaansaamisella on eniten merkitystä tänään?” (Tukiainen 2019, 69).

Toisin sanoen elämä on kokonaiskuva, viikko on lähikuva ja päivä on kuvan tarkennus. Kun omaa elämää tarkastelee noista kolmesta näkökulmasta, on helpompi havaita, että mitkä asiat todella ovat tärkeitä ja tuovat merkityksellistä sisältöä elämään ja mitkä asiat ovat vain ”täytettä”, joka ei oikeasti anna mitään, vaan päinvastoin ottaa. Tukiainen kertoo, että tämän Kolmen pisteen menetelmän taustalla on ajatus, että se kasvaa, mihin huomio kiinnittyy (Tukiainen 2019, 51).

Itse en Kolmen pisteen menetelmää vielä tiennyt, kun aloitin eheytymismatkani, mutta jälkeenpäin ajateltuna olin tehnyt arjessani juuri tuon mukaisia valintoja. Tukiainen onkin luonut tästä Kolmen pisteen menetelmästä myös Tänään -työkalun, jota jokainen voi hyödyntää avuksi arjen yksinkertaistamisessa (Tukiainen 2019, 50). Jos olet kiinnostunut työkalusta, kannattaa googlettaa Tärkeintä tänään, niin löydät varmasti lisätietoja.

”Kun tietää, millä on koko elämän kannalta merkitystä, on helpompi luoda viikkoihin rutiinit, jotka lisäävät arkeen selkeyttä.” (Tukiainen 2019, 18).

Tukiainen antoi kirjassaan 10 erilaista esimerkkiä, että kuinka jokainen voi lähteä yksinkertaistamaan elämäänsä. Erilaisia toimivia keinoja on olemassa yhtä paljon, kuin on ihmisiäkin, jotka haluavat yksinkertaistaa elämäänsä. Tässä kuitenkin Tukiaisen 10 esimerkkiä, joilla voi lähteä liikkeelle:

  1. Pienentäminen – Pienentäminen saa asian vaikuttamaan yksinkertaisemmalta.
  2. Vähentäminen – Yksinkertaisuus lisääntyy, kun vähentää osien määrää.
  3. Keskittäminen – Kun keskittää osatekijät, kokonaisuus säilyy.
  4. Ryhmitteleminen – Osien ryhmittely helpottaa tilanteen hahmottamista.
  5. Järjestäminen – Monimutkaisuus vähenee, kun osille luodaan järjestys.
  6. Kontrastointi – Asia yksinkertaistuu, kun se yhdistyy vastakohtaansa.
  7. Nivominen – Ymmärrettävyys lisääntyy, kun osista nivoutuu tarina.
  8. Yhteyden luominen – Yhteyden luominen helpottaa ymmärtämistä.
  9. Etäännyttäminen – Monimutkaisuus vähenee, kun lähellä olevan siirtää kauemmas.
  10. Luopuminen – Asiat yksinkertaistuu, kun päästää irti siitä, mikä ei enää palvele.
    (Tukiainen 2019, 129.)

”Kun elämästä karsii turhan, mikä estää itseä olemasta se, kuka on, elämisestä tulee helpompaa.” (Tukiainen 2019, 130).

Nyt kun olen muutaman kuukauden ajan tehnyt tietoisia valintoja arjestani ja sen suunnasta, on oloni huomattavasti parempi. Olen täyttänyt arkeni asioilla, jotka motivoivat minua ja tuovat minulle paljon iloa. Olen paljon energisempi ja hyvän tuulisempi ja kohtaan paremmin haasteita, koska minulla on nyt enemmän positiivista energiaa, josta ammentaa myös haasteiden keskellä. Arki ja oma tekeminen tuntuvat jälleen merkitykselliseltä ja myös ammatillinen itsetunto on jälleen nousussa, kun olen päässyt työskentelemään itselle merkityksellisten asioiden parissa. Tukiainen sanookin kirjassaan, että merkitys on elämänilon ydin, kun saamme toimia itselle tärkeiden asioiden parissa ja niiden puolesta, voimme hyvin (Tukiainen 2019, 58). Älä siis koskaan unohda, että mitkä asiat tuovat juuri sinulle merkitystä, sillä kukaan muu ei voi sitä sinun puolestasi tietää.

”Viime kädessä avain merkitykselliseen elämään on oikeastaan hyvin yksinkertainen. Merkitys syntyy, kun täyttää elämänsä sillä, millä on eniten merkitystä.” (Tukiainen 2019, 58).

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close