Tampere
07 Dec, Wednesday
-4° C

Proakatemian esseepankki

Vuosi pikkutiiminäKirjoittanut: Jasmiina Servo - tiimistä Eventa.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Proakatemian prosemma 11.11.2020
Frank Martela
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Vuosi pikkutiiminä

 

Eventa on viimeisenä vuotenaan toiminut viiden hengen tiimiyrityksenä, joka on ollut iso muutos arkeemme. Olimme aloittaessamme Proakatemialla mukana lähes kolmenkymmenen hengen tiimissä. Vuosi pikkutiiminä oli kutkuttava ja jännittävä ajatus. Vuodesta 2020 on Eventalle muodostunut huipputiimivuosi. Porukan pienentyessä moni asia on korostunut, vaikkakin tiimin koko ei ole yksistään keino menestykseen. Mielestäni Eventan menestysreseptiin on vuonna 2020 liittynyt luottamus, sitoutuminen, yhdessä nauraminen, pajojen laatu, toisten tukeminen tiimissä, selkeät tavoitteet ja pelisäännöt, ketterä muutoskyky, arvojen näkyminen valinnoissa ja teoissa sekä näkyminen Proakatemialla ja toisten auttaminen yhteisössä (kuvio 1).

KUVIO 1. Eventan menestysresepti vuonna 2020

 

Ennen vuoden aloitusta olimme jo seuraavan vuoden aikataulua. Meille muodostuivat selkeät tavoitteet:

 • valmistuminen tiiminä yhdessä
 • arvosana viisi 24H:sta
 • yhteisössä näkyminen muiden auttamisen kautta.

Tavoitteisiin suuntaava tekeminen oli helppoa, kun ne oli rajattu selkeästi kolmeen. Yleensä tiimissä on ollut monia tavoitteita samaan aikaan ja uskoakseni siksi on ollut hankala niitä saavuttaa. Pelisäännöt tehtiin selviksi; kaikki sitoutuvat tiimiin nimeltä Eventa. Meille tämä tarkoitti ajoissa paikalla olemista, yhteisön tapahtumiin osallistumista ja kerran viikossa yhteistä pajaa, josta pyrittiin tekemään mahdollisimman laadukas sisällöltään.

Tavoitteissamme olemme erityisesti onnistunut mielestäni näkymään yhteisössä muiden auttamisen kautta. Tästä olemme saaneet vuoden sisään paljon positiivista palautetta, josta olemme olleet enemmän kuin onnellisia. Tätä kirjoittaessani 24H:n arvosana ei ole vielä varma, koska Tampereen kaupunki halusi 24H -loppunäytön jälkeen jatkaa työskentelyä kanssamme mahdollistaen meille paremman arvosanan. Ohjaus on tähdännyt siihen, että saamme haasteesta ainakin arvosanan neljä.

Tavoitteessamme valmistua yhdessä tiiminä olemme kompuroineet. Meille muille sen ollessa itsestään selvä, kaikkia koskeva tavoite, koki Vili tiimissämme toisin. Asiasta käytiin valmentajan ja tiimin kesken aikamoinen keskustelu. Keskustelu on kuitenkin purettu tiimissä jälkikäteen ja sen voidaan katsoa olleen myös tarpeellinen. Vili on ottanut aikamoisen loppukirin opintojensa kanssa. Mikä on ollut ihaninta, hän on pyytänyt meiltä muilta apua ja me olemme häntä parhaamme mukaan auttaneet. Kokemus on mielestäni hitsannut meitä yhteen entisestään ja näyttänyt samalla, mikä merkitys on kuulua tiimiin. Yksin valmistuminen olisi voinut jäädä roikkumaan, mutta yhdessä tiimin avulla on mahdollisuus valmistumiseen. Frank Martela (2020) esitteli meille marraskuun Prosemmassa zone of proximal development -kuvion (kuvio 2). Itselleni kolahti ja ajattelin heti tätä valmistutaan yhdessä tiiminä -tapausta.

KUVIO 2. Zone of proximal development (mukaillen Martela 2020)

Koronan saapuessa meitä on auttanut ketterä muutoskyky, sillä olemme pärjänneet poikkeusaikana yllättävän hyvin. Etätyöskentely oli meille entisestään tuttua, koska olimme yhdessä aiemman vuosikurssin kanssa sitä treenanneet. Muistan, kuinka silloin etäilymme aiheutti muissa huvitusta. Se, ettei etänä oleminen ollut meille täysin uutta auttoi meitä paljon. Varmasti tässä kohtaa tiimimme pieni koko oli meille myös etu. Haasteita koronakeväästämme ei puuttunut, sillä minun lisäkseni Sussilla on lapsi kotona päiväkotien ollessa kiinni. Kaikkien välillä lapsien mukanaolosta huolimatta paistoi luottamus toista kohtaan, että varmasti jokainen tekee parhaansa. Samaan aikaan koen, että korona-aika ja etänä oleminen mahdollisti muiden tilanteiden näkemisen konkreettisesti. Esimerkiksi sen, millaista on työskennellä kahden lapsen kanssa kotona kaikkine ihanuuksineen ja kamaluuksineen (ks. video: https://www.youtube.com/watch?v=Mh4f9AYRCZY). Korona kasvatti empaattisuuskykyä toisiamme kohtaan. Luottamus näkyy tiimissämme myös itselle ja toisille nauramisen myötä. Meillä nauretaan ja mursuillaan arvojemme mukaisesti sopivassa suhteessa (kuva 2).

KUVA 1. Mursut luokkakuvassa

Luottamus on näkynyt myös yhteisön suuntaan. Olemme pyrkineet auttamaan yhteisöä ja muita tiimejä parhaamme mukaan. Samaan aikaan olemme kyseenalaistaneet esimerkiksi koronarajoituksien noudattamista luottaen siihen, että näin voimme tehdä. Olemme onnistuneet näyttämään muumitalo -arvoamme yhteisölle. Meillä muumitaloa ei lukita yöksi ja kaikenlaiset persoonat ovat arvostettuja omana itsenään. Luottamus asuu Eventassa.

Myönnettäköön, että hyvä budjetointi tälle vuodelle on auttanut meitä myös paljon. On ollut hienoa huomata, että meneisyyden kriiseistä (lue: kassakriisi) on otettu opiksi ja se on oikeasti näkynyt käytännöntasolla. Meillä ei ole ollut koko vuotena BL:ää, vaan meistä jokainen on toiminut omalla tavallaan tiimin johtajana vuoden aikana. Tiimissämme ei ole enää ollut tekosyynä toimivaa, sitä “jotakuta joka hoitaa hommat”. Jokainen meistä on kantanut vuorollaan vastuuta reilusti ja reippaasti. Vaikka tiemme pian erkanevat, tiedän meidän roihuavan yhdessä vielä monet kerrat. Kiitos Eventa, kun olit ja olet.

 

Lähteet

Martela, F. 2020. Proakatemian prosemma 11.11.2020. Tampere.

Kommentit
 • Johanna Sauvula

  Hei ihanainen Jasmiina!

  Vitsit miten hieno visualisointi meidän menestysreseptistä! Sulla on hieno kyky nähdä ja reflektoida kokonaisuutta ja tuottaa se näin maailman helpoiten ymmärrettävään muotoon niin visuna kuin tekstinä. Ja on virallisen raporttipohjan mukasesti kaikki viittaukset ja systeemit! (Paitsi tässä kohassa: “Meillä nauretaan ja mursuillaan arvojemme mukaisesti sopivassa suhteessa (kuva 2).” tulisi olla ehkä kuva 2 sijaan kuva 1? 😉 Mielestäni tämä on aivan esimerkillinen essee!

  Onhan tämä nyt hienoutta, että pystyy ite allekirjoittamaan kyseisen reseptin yhtälailla. Mutta sitä se tämä koko matka kaikkine kriiseineen ja haasteineenkin on teettänyt! Juhlaa! <3

  Sydämellisin terveisin Jonsu

  30.11.2020
Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close