Tampere
08 Dec, Thursday
-3° C

Proakatemian esseepankki

V***u mikä työmaaKirjoittanut: Tina Uusitalo - tiimistä Kajo.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Mitä kaikkea kuuluu HR:n työhön ja mitä se on minulle merkinnyt? Haluan esseen avulla pohtia tarkemmin mitä HR:n rooli on minulle antanut ja haluanko mahdollisesti myöhemminkin jatkaa samassa roolissa joko Kajossa tai jossain muussa yrityksessä.

Mitä on henkilöstöjohtaminen?

Henkilöstöjohtaminen = HMR = HR on vastuussa työntekijöiden suorituskyvyn maksimoinnista. HR:n painopiste on ihmisten johtamisessa, keskittyen erityisesti yrityksen käytäntöihin ja menettelytapoihin. HR:n vastuulla on isommissa organisatioissa useita asioita, kuten työntekijöiden rektytointi, työsuhteen elinkaaren hallinta, koulutuksen kehittäminen, työajan seuranta, palkitseminen ja palkanmaksu.

Kajossa määrittelimme henkilöstöpäällikön tehtävät seuraavasti:

  1. Vastaa tiimin hyvinvoinnista
    1. Tiimin työtaakan jakaminen ja tiimiläisten kokonaisvaltainen hyvinvointi ovat HR:n vastuualuetta. Mikäli tiimiläisillä on työhön tai jaksamiseen liittyviä ongelmia, on HR oikea henkilö ratkomaan näitä pulmia.
  2. Opintojen eteneminen
    1. Projektituntien, kirjapisteiden ja muun opintomenestyksen seuraaminen ja tukeminen muodostavat suuren osan HR:n tehtävistä. Voisi olettaa, että aikuiset kykenisivät suoriutumaan kirjojen lukemisesta itse, mutta näin ei todellisuudessa ole.
  3. Tiimin kehittyminen ja palautekulttuuri
    1. Tiimin tilannetta seurataan 2-3kk välein kehityskeskusteluissa, jotka hoitavat BL ja HR yhteisesti. Palautekulttuuria ylläpidetään lisäksi kannustamalla taistelupari-toimintaan ja luomalla herkullisia palautetilaisuuksia.

 

Syksyllä en ollut täysin tiimin mukana ja henkilökohtaiset asiat menivät usein tiimin edelle. Huomaan tarvitsevani jonkun roolin pysyäkseni työnteossa ja tiimissä mukana, mikä oli varmasti osa syy HR paikan hakemiseen. Alunperin henkilöstöpäällikön roolia hakiessani olin varma, että haluan HR-tiimin ympärilleni. Nopeasti kuitenkin huomasin, että jory olisi riittävä tiimi minulle. Käytännössä olisin voinut tehdä vieläkin enemmän, kysellä enemmän kuulumisia, varmistella pajojen pitäjiltä pajoista yms. Yksi isoimmista aiheista kevään jorylla oli kuitenkin tiimiytyminen. Lähdimme määrittämään muun muossa  palautekulttuuria, järjestämään kämppäkierroksia ja jatkuvasti tuntui että oli kiire ja pitäisi tehdä jotain.
Tiimillä meni jonkin aikaa ennenkuin aloin samaan viestejä “voidaanko jutella”, “olisko sulla hetki”. Oma kalenteri oli jatkuvasti ylibuukattu, mutta näitä yksityisiä keskusteluja tiimin jäsenten kanssa en vaihtaisi mihinkään. Sain kommentin maaliskuussa, “muistathan, että sinun ei tarvitse antaa vertaistukea HR:n roolissa” joka herätti minut tajuamaan, että olin henkisesti todella loppu. Tein pitkää päivää ja huolehdin ja stressasin muiden asioista ja kuinka muiden opinnot etenevät. En halunnut delegoida asioita jorylle, koska tiesin että heilläkin on jaksaminen kortilla joten päädyin jatkamaan yksin eteenpäin. Näin jälkikäteen ajateltuna HR-pari -tai tiimi olisi ollut todella hyvä varsinkin tälle keväälle. En kuitenkaan kadu mitään ja olen oppinut paljon itsestäni tämän kevään aikana.

Jos ajattelen tulevaisuuteen niin haluan jatkossa varmasti toimia henkilöstöpäällikkönä jossakin yrityksessä. Haluan kuitenkin, että mahdollisimman moni Kajossa pääsee kokeilemaan HR-roolia. Vastuu ja taakkaa muista ihmisistä näin tiiviissä ympäristössä ei ole aina se helpoin kannettava. Kun on tarpeeksi monta kertaa muistutellut ihmisille asiasta x, siihen kyllästyy ja oppii varmasti ettei halua jatkossa olla se ihminen jota pitää muistuttaa joka asiasta. Kun tarpeeksi moni tiimiläinen tämän oppisi, päästään lopulta hyvin toimivaan ja itseohjautuvaan tiimiin.

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close