Tampere
28 Mar, Thursday
6° C

Proakatemian esseepankki

Voittamisen anatomia



Kirjoittanut: Nuppu Laaksonen - tiimistä Kajo.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 8 minuuttia.

Tekijät: Nuppu Peltoniemi, Evianna Sipilä ja Maria Välimäki

“Entä jos ruokavalion tai harjoitusohjelman sijaan pantaisiinkin kuntoon koko elämä?”
Tässä soluesseessä käsittelemme kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin merkitystä elämässä. Esseen pohjana on Oskari Saaren kirjoittama kirja Voittamisen anatomia, joka kertoo Aki Hintsasta ja hänen kehittelemästä Menestyksen ympyrästä. Olemme jokainen lukeneet kirjan toistemme suostuttelun kautta ja se toi meidät yhteen herättäen paljon keskustelua. Kirjasta keskustellessamme ja esseetä tehdessämme löysimme toisistamme paljon yhdistäviä tekijöitä, sisältäen mm. kilpaurheilutaustan sekä kiinnostuksemme niin hyvinvointiin kuin myös liike-elämään. Odotimme tämän soluesseen kautta saavamme uutta näkökulmaa kokonaisvaltaisesti hyvinvointiin ja menestykseen. Lopputulos olikin jotain paljon suurempaa.

KUKA ON AKI HINTSA?

”Huomista päivää meille ei ole luvattu. Voit tehdä tänään niitä asioita, joita oikeasti pidät tärkeinä.”   Aki Hintsa (1958−2016)
Hintsan juuret tulevat pohjanmaalta. Pohjalainen luonne huokuu sisukkuutena Hintsan tekemissä asioissa. Hintsan nuoruudessa urheilu oli vahvassa roolissa. Jääkiekko sekä hiihto veivät suuren ajan nuoruudesta. Hintsa päätti, että hänestä tulee lääkäri. Hintsa valmistui ortopedian ja traumatologian erikoislääkäriksi.
Hintsan urasta puhuessa, voidaan oikeastaan puhua elämäntyöstä. Hänen elämäntyössään yhdistyy lääketieteen sekä kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin filosofia.  90-luvulla Hintsa sai mahdollisuuden muuttaa Etiopiaan lääkäriksi lähetystyöhön ja otti perheensä mukaan. Lähetystyössä Hintsa oli tekemisissä hyvin vaikeissa olosuhteissa, joita hän pohjalaisen sisunsa ansiosta muokkasi asetetuista rajoista piittaamatta parempaan suuntaan.  Hintsa tapasi Etiopiassa Haile Gebrselassien ja kiinnitti huomiota tämän yksinkertaiseen elämäntapaan, hyvinvointiin sekä menestykseen. Hintsa alkoi tarkastella Gebrselassien toimintaa tarkemmin ja alkoi löytää lainalaisuuksia, jotka pätivät menestymiseen sekä hyvinvointiin. Hintsa kertoi omin sanoin haastattelussaan, että Etiopia oli yliopisto filosofian pohdiskeluun. Tästä alkoi matka kohti jotain suurempaa.
F1 maailman ovet aukenivat, kun Mika Häkkinen pyysi Hintsaa yhteistyöhön. Hintsa oli alkanut kehittää Etiopiassa saaneiden oppien pohjalta omaa hyvinvoinnin mallia. Yhteistyö Häkkisen kanssa toi tulosta, kun voitto maailmanmestaruuskisoista tuli kotiin. Tämän myötä Hintsa kiersi McLarenin tallissa formulasarjaa useamman kauden.Vuonna 2013 Hintsa lopetti uransa formuloissa ja keskittyi yksityisklinikkaansa Hintsa Performanceen Genevessä.
2015 alussa Hintsa tunti ensimmäiset kivut. Hänellä diagnosoitiin syöpä, jota vastaan hän taisteli pitkään. Hintsa päätti taistella tautia vastaan ja nauttia elämästä täysillä. Hintsa sanoo, että periksi ei kannata antaa. Pahin tilanne on vaipua masennukseen ja menettää usko siihen, että parantuu. Yritetään nähdä lasi puoliksi täynnä, ei puoliksi tyhjänä. 2016 maailma pysähtyi, kun rakastettu, pidetty ja arvostettu lääkäri menehtyi. Hänen elämäntyönsä tulee elämään ihmisten mielissä sekä sydämissä vielä pitkän aikaa.

HAASTATTELUSSA LOTTA NÄKYVÄ

Hintsan lapset ovat myös menestyneet elämässään ja maailmalla. Saimme kunnian haastatella Aki Hintsan tytärtä, Lotta Näkyvää.
Miten kuvailisit Akia luonteelta?
’’Isä oli luonteeltaan sellainen, jota voisi kuvailla rehdiksi suomalaiseksi mieheksi. Ei turhia puhunut, mutta kun puhui, niin puhui asiaa. Kun tekstiä alkoi tulla tosissaan, niin silloin tiesi sen olevan intohimo. Näihin kuului urheilulajit, joista jääkiekko oli ykkönen, Jumala sekä hyvinvointi. Hän oli rauhallinen ja jämpti, ja herätti ympärillään paljon arvostusta.’’
Mikä on tärkein oppi, jonka olet saanut Akilta?
’’Meidän lasten kanssa hän tykkäsi olla aktiivinen ja sitä kautta hän asetti esimerkkejä jotka ovat olleet elämäni suurimpia oppeja. Olen oppinut sisukkuutta ja periksi antamattomuutta. Opettelin esimerkiksi luisteluhiihdon matkalla Pyhältä Luostolle ilman että sitä ennalta varoitettu. Ajattelin, että olimme matkalla kevyelle aamulenkille ennen aamupalaa. Matkaa kertyi kuitenkin 35km. Hän asetti esimerkin kovalle työnteolle, joka on periytynyt oikeastaan jokaiselle meistä lapsista. Hän myös joutui kovan koulun kautta näkemään sen, mitä liiallinen työnteko aiheuttaa. Hänellä oli myös mielettömän hyvä sydän ja halu auttaa kaikkia. Häneltä opimme kohtaamaan ihmiset samalla tavalla, statuksesta riippumatta. Kaikki olivat hänen silmissään saman arvoisia. Tämän hän näytti käytännössä sekä Etiopiassa lähetystyössä, että F1-varikolla. Halu auttaa ja parantaa maailmaa on hänen perintöään.’’
Mikä on hauskin hetkesi Akin kanssa?
’’Hauskoja hetkiä oli paljon, vaikka isä yleisesti olikin meillä se arvostusta herättävä, tyyni mutta tiukka isä. Meillä oli mm. ilmakitara bändi, joka alkoi soittaa aina kun tuli Suomi-klassikoita radiosta. Rentun ruusu oli yksi lemppareista, samoin Täällä pohjantähden alla. Näitä soitettiin aikuisiälle asti. Isä pyysi myös usein, että laulamme. Ne olivat myös tärkeitä hetkiä, joskin ei ehkä niin hauskoja (naurahtaa)’’
Olet itsekin menestynyt maailmalla. Mitkä asiat ovat vaikuttaneet omaan menestymiseesi?
’’Omaan menestymiseen on varmasti vaikuttanut kotoa peritty rohkeus, että ei pelkää epäonnistua ja vahva tukiverkosto. Riskisietokykyni on suhteellisen hyvä. Isän osoittama esimerkki korkealle tähtäämisestä on motivoinut. Keskimmäisenä sisaruksena minulle on kehittynyt aikamoinen kilpailuvietti, johon on onneksi tullut iän mukana hieman järkeä ja ymmärrystä, että kaikessa ei ole pakko olla paras. Nyt haen sitä, mihin haluan fokusoida energiani ja sisarukset ovat nykyään suurimpia tsemppareita!’’
Näkyvä kertoo vielä Hintsa Performancesta. Hänen isosiskonsa siirtyi Hintsan sairastuttua Hintsa Performanceen ja tällä hetkellä toimii sen perustajajäsenenä sekä palvelujohtajana. Näkyvä kokee, että on tärkeää ylläpitää isänsä perinteitä sekä yrityksen sielua. Näkyvän pikkusisko on valmistumassa liikunnalta ja kokee visiokseen saman isänsä kanssa. Tavoitteena olisi, että hän liittyisi myös Hintsa Performanceen. Näkyvä auttaa tällä hetkellä yrityksessä niin paljon kuin voi. Sisarukset ovat yhtä mieltä siitä, että ensin tulee tehdä omaa juttua, jonka kautta kertyy oppia sekä kehitystä, ja lopulta ansaitaan paikka yrityksessä. Hintsa Performance jatkaa kovaa vauhtia edistääkseen hyvinvointia kaikkialla sosiaalisesta statuksesta huolimatta.
’’Isäni sanoja lainatakseni ’’hyvinvointi kuuluu kaikille’’ – Lotta Näkyvä

 

ELÄMÄ ON PROSESSIN HALLINTAA

Hintsan tavoitteena oli luoda malli, jossa ”oman energian optimointi siten että eri projekteihin käytettävä aika olisi suhteessa jaksamisen kanssa”. Käytännössä tämä tarkoitti koko elämän purkamista pieniksi osatavoitteiksi, jossa aluksi Hintsa käytti apunaan LFA projektinhallinta työkalua. Näin syntyi ensimmäinen hahmotelma hyvinvoinnin osatekijöistä, joka haastoi etsimään vastaukset kysymyksiin: ”Mitä todella haluan elämältäni?” ja ”miten aion tavoitella haluamaani?”. Vastausten löytäminen taas auttoi selvittämään, mikä estää näihin tavoitteisiin pääsemistä.
Yrittäjyyttä voidaan monella tapaa rinnastaa huippu-urheiluun. Molemmissa tavoitteen eteen on tehtävä rajusti töitä, jonka vuoksi tavoitteen on oltava kirkkaana mielessä. Isoihin koko elämän kattaviin kysymyksiin vastaaminen on olennaisessa osassa elämässä. Tavoitteiden ja vastausten löytämisen viivyttely estää hyvinvointia ja sitä kautta menestymistä. Se aiheuttaa myös tyhjäkäyntiä, joka hidastaa tavoitteisiin pääsyä ja voi olla liian raskasta.
Oivallukset, jotka lopulta muodostivat koko Hintsan yritysohjelman, syntyivätkin Hintsan seuratessa vuosia Etiopialaisen juoksijan Haile Gebrselassien päivittäistä harjoittelua. Maan askeettiset harjoittelumahdollisuudet näyttivät toimivan Gebrselassien eduksi. Euroopassa puitteet ovat paremmat, mutta häiriötekijöitä on moninkertaisesti enemmän. Näin kiintopiste sille mitä tavoitellaan, on herkemmin kadotettavissa. Gebrselassien mielestään menestykseen tarvittiin kolmea asiaa: ” kurinalaisuutta, kovaa työtä ja ennen kaikkea sitoutumista”. Huomion arvoista onkin, että näiden kaikkien kohtien täyttämisen edellytys on päämäärän pysyminen muuttumattomana.
Juoksua Gebrselassie harjoitteli kahdesti päivässä ja kävi kuntosalilla kolmesti viikossa, mutta tavoite oli läsnä arjen jokaisessa rutiinissa. Vuorokausirytmi toimi auringon liikkeiden mukaan, ravinto oli luonnonmukaista ja ruokailujen välit säännölliset. Yhdessä vietetty aika oli aitoa yhteyden kokemista niin perheessä kuin ystävien kesken. Lisäksi päivittäinen työ antoi sopivia haasteita. Lopputuloksena näytti syntyvän onnellinen, menestyvä urheilija: ”Syntyi positiivinen kierre. Ravinto ja lepo huolsivat rasitettua kroppaa. Työ perhe ja ystävät tarjosivat vastapainoa ja latasivat akkuja samoin kuin juokseminen, joka puolestaan vaati fyysisiä resursseja.” Tästä syntyi Hintsan työuran kannalta merkittävin johtopäätös: ”menestys on hyvinvoinnin sivutuote. Sama toisin päin: hyvinvointi on menestyksen perusta ja edellytys.”

MENESTYKSEN YMPYRÄ

Voittamisen anatomian purkaminen osiin tarkoittaa kahdeksan eri osa-alueen tasapainoa ja samalla riippuvuutta toisistaan. Näiden jokaisen osa-alueen ylläpitäminen riittävällä tasolla on avain ihmisen hyvinvoinnin lisääntymiseen. ”Hyvinvointi ei ole osiensa summa vaan tulo. Se on kuin kuudesta osasta koottu pyörä: jos yksi pettää, ei pyörä enää pyöri kunnolla.” Niin kutsutun ”Menestyksen ympyrän” uloimman kehän kuusi osa-aluetta ovat: yleinen terveys, biomekaniikka, palautuminen, ravinto, fyysinen aktiivisuus ja henkinen energia. Sisempi kehä on sitoutuminen. Viimeisenä ympyrän keskustassa on ydin, joka muodostuu vastauksesta kolmeen kysymykseen: kuka olet? Mitä haluat? Hallitsetko omaa elämääsi?
Miksi ydin eli Core, on hyvinvoinnin kannalta kaikkein keskeisin tekijä? Vastaus on löydettävissä jälleen Gebrelassien tapauksesta. Gebrelassie omasi poikkeuksellisen kyvyn hahmottaa omaa identiteettinsä ja sitä kautta vastausta isoihin kysymyksiin ei tarvinnut etsiä kovin kaukaa. Gebrelassie yksinkertaisesti tiesi kuka oli, eikä joutunut sen vuoksi kyseenalaistamaan jatkuvasti omia päämääriään. Kysymyksen ”tiedätkö kuka sinä olet” esittäminen olikin siitä lähtien Hintsan tapa aloittaa jokainen uusi asiakassuhteensa. Tähän vastatessa mennään usein harhaan ja unohdetaan, että: ”Olosuhteet muokkaavat ihmistä, mutta identiteettiä niiden ei pitäisi määrittää”. Identiteetin on oltava paljas kaikista ulkoisista vaikutteista tai muuten oma elämä on jatkuvasti alttiina kriiseille. Identiteetti olisi Hintsan mukaan perustuttava asioihin, jotka eivät voi kadota. Siksi arvot ovat vahvan minuuden kulmakivet. Näin kriisin kohdatessa asiat joita on pitänyt arvossa voivat auttaa. On myös epätodennäköistä jäädä tyhjän päälle tai edes kohdata sitä uhkaa menestystä tavoitellessa. Toinen tärkeä asia syvälle minuuteen menemisessä on motivaation löytäminen. Hintsan malli perustuu kokonaisvaltaiseen muutokseen yksikerrallaan ja pysyvästi. Juuri pysyvyyden takia motiivien on oltava selkeät, koska Hintsan kokeman perusteella, ihmisen psyykeen vaikutus on ratkaiseva tarkasteltaessa pysyviä fysiologisia muutoksia.

HYVINVOINTI ON MENESTYKSEN EDELLYTYS MYÖS YRITTÄJYYDESSÄ

Kirjan pääteemana on nähtävissä, ettei menestys ole mitattavissa niillä asioilla kuin yleisesti ajatellaan. Menestys on seurausta hyvinvoinnista. Onnellisuuden kokeminen on taas osa hyvinvointia, jota päinvastoin menestyksen vakaasti uskotaan tuovan.  Menestyksen ympyrän ulointa kerrosta on oleellista noudattaa, jotta menestys voitaisiin saavuttaa hyvinvoinnin kautta. Positiivisen kierteen aikaansaaminen on menestystä kohti puskeva voima, joka on tavoittelemisen arvoinen. Kirjan perusteella Hintsa onnistui elämäntehtävässään: suuntaa katse ulkoisesta menestyksestä sisäiseen menestykseen.
Tärkein huomio menestyksen ympyrässä yrittäjyyteen sovellettaessa on se, että jos ihmisellä ei ole yhteyttä omaan ytimeensä, menestyksen tavoittelu voi olla todella kohtalokasta. Pahimmassa tapauksessa ulkoisille puitteille minuutensa perustanut yrittäjä voi konkurssissa tai menestyksen toivossa joutua syvään identiteettikriisiin. Itsestään huolehtiminen on ennen kaikkea ennaltaehkäisemistä, ei akuutin sairauden hoitoa.

HINTSA PERFORMANCE

Aki Hintsa keskittyi F1 uran jälkeen Geneven yksityisklinikkaansa. Tällä hetkellä Online hyvinvointipalvelu Heia Heia ja Hintsa Performance kehittävät yhteistyössä kokonaisvaltaisia ratkaisuja. Hintsa Performance on omistautunut ihmisen korkeimman suorituskyvyn etsimiseen. Yritys käyttää tätä tietämystä auttaakseen asiakkaitaan parantamaan terveyttään ja elämään mahdollisimman hyvin elämänsä. Yrityksen kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin filosofia on peräisin Hintsalta itseltään. Käsitys ja toimintatavat ovat kuitenkin laajentuneet kahden vuosikymmen aikana monitieteellisten asiantuntijoiden avulla.

HYVINVOINTIMALLIN NÄKYMINEN KÄYTÄNNÖSSÄ

Aki Hintsan asiakaskunta koostui niin huippu-urheilijoista, yritysten johtajista, kuten tavallisista tallaajistakin. Yksi tunnetuimmista lienee suomalainen Mika Häkkinen, jonka kanssa käytyä yhteistyötä hän kuvailee ”parhaaksi, mitä saattoi kuvitella”. Hintsa pääsi kehittämään Gebrelassien kautta oivaltamaansa Core-metodiaan, maailman huippuihin lukeutuvan urheilijan kanssa. Hintsan ja Häkkisen tavattua vuonna 1998, alkoi yhteistyö, jonka sopimusta ei solmittu vuodeksi, vaan koko elämäksi. Jo ensimmäisessä tapaamisessa tuli perhekeskeiseltä Häkkiseltä toive, jonka Hintsa myöhemmin kuulisi lähes kaikilta F1 asiakkailtaan: ”Jos minulle sattuisi jotain, niin haluan, että pitäisit huolen siitä, että kaikki tehdään oikein.”
Kirjassa käydään läpi esimerkkiasiakkaita, joiden myötä hahmottuu Hintsan todellinen tapa kohdella potilaita yksilöinä, oli ammatti tai harrastus mikä hyvänsä. Yleistä terveyttä koskevassa kappaleessa Hintsan Geneven klinikalle saapui keski-ikäinen nainen, joka ensimmäiseksi kysyi ”Tohtori, paljonko meillä on aikaa?” Hintsa vastasi kysymykseen hymyllä, sekä toteamalla aikaa olevan tarpeeksi. Kyseessä ei ollut ensimmäinen kerta, kun Hintsa joutui selittämään asiakkaalleen, että nyt ei ollut kiire. Sveitsin vastaanotto oli perustettu juuri sen vuoksi, että asiakkaille olisi riittävästi aikaa. Keskeistä Hintsan toimintamallissa oli nimenomaan sairauksien ennaltaehkäisy. Tavoitteena on terveempi ja paremmin voiva asiakas. ”Yksittäisten ongelmien sijasta korjataan koko elämä”, kuten Hintsalla oli suureellisesti tapana sanoa.
Vastaanotolle saavuttuaan asiakas saa eteensä kaksitoistasivuisen kaavakkeen, jossa kysyttiin suvun sairaushistoria, yksityiskohtainen terveydentila, liikuntaharrastusten, edellisviikon ruokailuiden, nukahtamisen ja unen keston ja laadun lisäksi muun muassa itsetuntemukseen ja emotionaaliseen profiiliin liittyviä asioita. Asiakkaalta tiedusteltiin kymmenen viime vuoden ajalta mahdollista oireilua hermojärjestelmän, verenkiertoelimistön, ruuansulatusjärjestelmän, lihaksiston, luuston, sukupuolielinten, hengityselinten, veren, aineenvaihdunnan, kuuloelinten, hengityksen ja näkökyvyn osalta yhteensä kahdeksallakymmenelläkolmella eri kysymyksellä. Kyselylomake kattoi perusteellisesti Hintsan hyvinvointimallin kaikki osa-alueet.
Klinikalle saapunut nainen oli tullut vastaanotolle polvivaivojensa vuoksi. Hän täytti kaavakkeen, ja lopputulema oli se, että nainen kärsi elimistön autoimmuunireaktiosta. Vaikka oireet olivat fyysisiä, niin turvonneet ja kipeät polvet olivat vain oireita stressistä, jota henkinen paine aiheutti. Asiakaskäynnin aikana Hintsalle selvisi, ettei potilas kontrolloinut elämäänsä. ”Hän oli vain tyhjentänyt akkujaan, mutta ei ollut ladannut niitä lainkaan.”  Tulos oli myös osoitus siitä, että ihmisen fysiologia on riippuvainen psyykkisestä hyvinvoinnista, kuten Hintsa osasi olettaa. Hintsan hoitoehdotukset erosivat terveyskeskuslääkäreiden ehdotuksista radikaalisti. Sen sijaan, että määrättäisiin kipuja lievittävää lääkettä ja sairaslomaa, Hintsa lähti liikkeelle varsinaisen syyn lopullisesta eliminoimisesta. Hän selitti asiakkaalleen näkemyksensä Coresta, ihmisen ytimestä.
Yleinen terveys on Hintsan mallin lähtöruutu ja päätepiste. Jos olet sairas, sinut pyritään tuomaan takaisin terveiden kirjoihin. Jos et ole vielä sairas, sinut pyritään pitämään mahdollisimman terveenä mahdollisimman pitkään. Jokaisen elämä päättyy aikanaan, mutta pienillä muutoksilla useimmat meistä voivat pidentää elinikää ja saada loppupäähän lisää terveitä elämisen arvoisia vuosia. Hintsan sanoin ”Kuolema on väistämätön, mutta sen ei tarvitse olla hidas, kivulias tai ennenaikainen.” Tämä malli välittyi myös osuuskuntamme KAJOn jäsenelle Titta Keisalalle hänen käydessään Hintsan vastaanotolla Jyväskylässä. ”Menin nuorena Hintsan vastaanotolle urheilusta aiheutuneen vamman vuoksi. Huolimatta siitä, että hän oli hyvin kiireinen, Hintsa välitti aidosti ja antoi omaa aikaansa. Emme keskittyneet hoitoa miettiessämme ainoastaan vamman korjaamiseen, vaan myös siihen, miten voisimme ennaltaehkäistä tämänkaltaisia vammoja jatkoa ajatellen. Hoito oli kokonaisvaltaista huolehtimista, läsnäoloa ja aitoa välittämistä.”
Hintsa havaitsi elämäntyönsä aikana, että urheilija ei saavuta parasta suorituskykyään, ellei hän voi hyvin. Mehiläisen yrityksille tarjoaman Hintsa-valmennuksen infosivulla todetaan saman pätevän yritysjohtajiin, joiden tehtävänä on saada aikaan tuloksia. Hintsan havaintojen mukaan urheilijat ja johtajat kamppailevan pohjimmiltaan samojen haasteiden kanssa. ”Jatkuva matkustelu, liikunnasta ja unesta tinkiminen, vaativat päätökset ja työlle omistautuminen vievät helposti valtaosan voimavaroista. Itsestään kokonaisvaltaisesti huolehtivan ihmisen suorituskyky töissä nousee merkittävästi ja energiaa riittää myös vapaa-ajalle. Matka muutokseen alkaa kysymyksillä: Kuka olet? Mitä haluat? Hallitsetko itse omaa elämääsi?” (www.mehilainen.fi)

YHTEENVETO

Kirjaa lukiessamme, meistä ei kukaan vielä tiennyt mitä se toisi meidän kaikkien elämään. Löysimme yhteisen intohimomme, hyvinvoinnin. Kirja inspiroi meidät perustamaan Proakatemialle hyvinvoinnin solun, jonka tavoitteena on saavuttaa unelma hyvinvoivasta sekä menestyvästä maailmasta. Hyvinvointi tuli osaksi elämäntapaamme, ja näemme itsemme tulevaisuudessa työskentelemässä sen parissa.
Esseessä halusimme käsitellä Hintsaa, Menestymisen ympyrää, sekä sen vaikutuksia. Koimme, että Hintsan elämä antoi konkreettisia esimerkkejä siitä, mitä menestys on ja mitä hankaluuksia sekä hyviä hetkiä siihen kuuluu. Ymmärrys siitä, mistä kaikki on saanut alun luo uskottavuutta ja näyttää asioiden inhimillisen puolen. Se, mitä Hintsa on tehnyt hyvinvoinnin puolesta inspiroi tarttumaan ensin omaan sisimpään ja sitä kautta auttaa muita. Yksi yhteisistä tavoitteistamme akatemian aikana on vierailla Genevessä Hintsa Performance yrityksessä.
Jokainen meistä on löytänyt itsestään uusia ulottuvuuksia, sekä kehitettävää. Olemme kaikki kuitenkin ensisijaisesti sisäistäneet sen, että meidän tulee ensin osata vastata kysymyksiin ”kuka minä olen, mitä minä haluan, hallitsenko omaa elämääni?”. Ensin on löydettävä omat tavoitteet, ja sen jälkeen alkaa tehdä töitä yhteisten asioiden puolesta.

Lähteet:
Oskari Saari -Voittamisen anatomia
Titta Keisala, henkilökohtainen haastattelu 13.9.2017
Lotta Näkyvä, henkilökohtainen haastattelu 14.9.2017
www.mehilainen.fi
https://www.youtube.com/watch?v=xjX7uprmHMM
http://www.etlehti.fi/blogit/geron/avainsana/9164/16633
http://www.hintsa.com/about-us/#about-hintsa-performance

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close