Tampere
19 Apr, Friday
-1° C

Proakatemian esseepankki

Voittamisen anatomia



Kirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

 

 

 

Aki Hintsa oli minulle jossain määrin valmiiksi tuttu nimi, mutta äänikirjan kuunteleminen Bangkokin auringon alla avasi todella, millaisesta ihmisestä on kyse. Sen lisäksi, että Hintsa oli hyvin koulutettu sekä arvostettu lääkäri, oli hän myös nöyrä ja suuri sydäminen hyväntekijä.

 

Moni ideologinen hyväntekijä ei välttämättä uskalla yhtä rohkeasti riskeerata omaa hyvinvointiaan asiansa edistämisen vuoksi, kun mitä edesmennyt lääkärilegenda teki Afrikan komennuksillaan. Hän ei lähtenyt karkuun lähellä tapahtuvia sisällissodan taisteluita, vaan päinvastoin. Aki Hintsa jäi potilaidensa luokse ja meni jopa puhumaan sotiville joukoille järkeä. Ehkä paras esimerkki kuitenkin Hintsan tavasta toimia, oli hänen saapumisensa afrikkalaiselle terveysasemalle ensikerran. Länsimaalaiseen sairaalakulttuuriin ja -ympäristöön tottuneena oli sikäläinen toimintaolosuhde suuri järkytys, lähinnä hygienian…tai sen puutteen osalta. Ensitöikseen Hintsa määräsi sairaalan siivottavaksi. Jonkin ajan kuluttua hänelle tultiin ilmoittamaan siivouksen olevan valmis, ja oli siivoustarkastuksen aika. Päällisin puolin tilanne oli vähemmän huono, muuta siivousjälki ei tehnyt suurta vaikutusta suomalaiseen. Siivottiin uudestaan, ja sama homma. Toisen siivouskerran jälkeen Hintsa tarttui itse rättiin ja lähti luuttuamaan sairaalaa, täydellistä esimerkillä johtamista. Moni lääkäri olisi saattanut vaan määrätä kehitysmaan hoitajat siivoamaan, kunnes on tyytyväinen jälkeen, mutta Hintsan toimitavalla päästiin parhaaseen tulokseen nopeammin ja hän myös sai muun henkilökunnan arvostuksen paremmin esimerkillä johtamalla.

 

Aki Hintsan lääketieteellinen ajatusmaailma on vähintään ajatuksia herättävä. Hän katsoo asioita suurempina kokonaisuuksina kuin muut lääkärit, ja ottaa huomioon sellaisia tekijöitä jotka eivät välttämättä monella tulisi edes mieleen arkisten rutiinien keskellä. Hintsa pyrkii ennemmin parantamaan syyn oireiden takana, kun hoitamaan oireita. Kyseisen logiikan mukaan toimiminen ei ole täysin yksiselitteistä, sillä ihmiskeho osaa aina yllättää kehittyneestä lääketieteestä huolimatta. Arvostetusta lääkärin koulutuksesta huolimatta myös Suomessa on lääkäreitä, ja sitten myös Lääkäreitä. Hullu juttu vaikka yleensä ajatellaan kaikkien lääkärien olevan lähes yhtä päteviä, ellei tietystä yksilöstä satu olemaan omakohtaisia kokemuksia.

 

Hintsan mukaan kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ytimessä on kolme kysymystä:

 

  1. Tiedätkö, kuka olet?
  2. Tiedätkö, mitä haluat?
  3. Hallitsetko omaa elämääsi?

 

Yksikään edellä mainituista kysymyksistä ei mittaa verenpainetta, painoindeksiä tai kolesterolia. Hyvinvointi lähtee siis koulutetun lääkärin mukaan näistä henkisen puolen kysymyksistä, jotka ovat hyvin laajoja ja vaativat myös laajan vastauksen. Ihmisen terveyshän on tunnetusti psyko-fyysis-sosiaalinen kokonaisuus, ja silloin jos yksi osa-alue pettää, niin todennäköisesti se vaikuttaa muihinkin. Hintsa on mielestäni oikeassa siinä, että hyvinvointi ja terveys alkavat korvien välistä. Mieli on heikko, keho jaksaa kyllä. Ihmiskeho pystyy äärimmilleen vietynä uskomattomiin suorituksiin ja oma ajattelumme sekä tietty terve itsesuojeluvaisto rajoittavat usein fyysistä tekemistä.

Kommentoi