Tampere
28 Mar, Thursday
8° C

Proakatemian esseepankki

Voimaannuttavin kirja jonka olen lukenut



Kirjoittanut: Petra Hiltunen - tiimistä Saawa.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

Luin noin kuukausi sitten kirjailija Richard Templarin kirjan Rules of Weath. En muista, milloin olisin viimeksi jaksanut lukea ja tai edes kiinnostunut englanninkielisestä kirjasta. Helposti, jos englanninkielinen kirja sisältää monimutkaista ja akateemista kieltä, kiinnostukseni herpaantuu nopeasti. Tämä kirja kuitenkin sai mielenkiintoni heräämään sivu sivulta, sillä kirjoittajan mielipiteet, esimerkit ja tapa kirjoittaa olivat voimaannuttavaa luettavaa.  

 

Mistä siis kirjassa on kyse? 

 

Kirja The Rules of Wealth käsitellee aihetta, miten tehdä rahaa ja miten tulla varakkaaksi. Kirjailijan sanoma onkin, että kenestä tahansa voi tulla varakas. Hänen mukaansa avain piileekin siinä, että täytyy olla tietynlainen ajatusmaailma. Taloudellinen vapaus avaa portit laadukkaaseen elämään. Kirjoittaja mainitsee, että ei ole mitään väärää yrittää ansaita rahaa, koska rikkaus merkitsee monella tapaa onnellisempaa elämää. Sinulla voi olla vapautta, turvallisuutta jne. ei vain aineellisia hyödykkeitä.  

Kirjan alussa Templar määrittelee vaurauden merkityksen laajassa merkityksessä, erityisesti mitä se hänelle merkitsee ja haastaa myös lukijan pohtimaan omia näkökulmiaan. Hän yrittää luoda lukijalle oikean ajattelutavan aloittaakseen polkunsa rikastumisen mahdollistamiseksi.  

107 sääntöä rikastumiseen 

Kirja on jaettu viiteen osaan. Jokainen sivu on niin sanotusti uusi sääntö, mitä tulisi seurata. Sääntöjä on yhteensä 107, ne ovat yksinkertaisia ja selkeitä rahan ansaitsemissääntöjä. Nämä säännöt eivät ole niin sanotusti konkreettisia tekoja, kuten sijoita tänne tai säästä määrän x rahaa kuukaudessa. Säännöt pohjautuvat omaan ajatteluun: miten kannattaa ajatella sekä miten kannattaa suhtautua rahaan ja sen ansaitsemiseen. 

 

Suurin osa ihmiset ovat liian laiskoja ollakseen varakkaita 

 

Ensimmäisessä luvussa kirjailija pohtii rahan merkitystä. Mikä on sen todellinen arvo elämänlaadulle. Raha on käytännössä vain paperinpala – mutta sillä on valtava voima. Kirjoittaja vertaa rahan ansaitsemista urheiluun – mitä enemmän harjoittelet, sitä paremmaksi tulet. Kirjoittaja haastaa lukijaa pohtimaan omaa näkemystä siitä, mikä on edes rikkaus. Hänen mukaansa suurin osa ihmiset ovat liian laiskoja ollakseen varakkaita. He eivät ole valmiita tekemään uhrauksia, opiskelemaan, oppimaan eivätkä tekemään töitä sen eteen. Kirjan viesti onkin siinä, että sinun on tehtävä töitä sen eteen, että vaurastut. Mikään ei muutu ellet itse tee asioita saavuttaaksesi sen. 

 

Käyttäytymisen muuttaminen voi olla haastavaa 

 

Toisessa luvussa kirjoittaja sanoo, että rikastuminen tarkoittaa sitä, että on erittäin rehellinen itselleen ja olet valmis sijoittamaan aikaasi ja ponnistelujasi suuremman vaurauden tavoittelemiseen. Kirjailija myöntää, että monet hänen käsittelemänsä säännöt ovat käyttäytymiseen liittyviä – ja käyttäytymisen muuttaminen voi olla melko haastavaa. 

Jotkut säännöt saattavat tuntua hämmästyttävän yksinkertaisilta, mutta jokaisen säännön kohdalla sinun tulee kysyä itseltäsi: saatan jo tietää tämän – mutta miksi en tee sitä? Halu saada asiat tapahtumaan on elintärkeää. Yksi mielenkiintoisimmista säännöistä on sääntö 20, jonka mukaan sinun on tiedettävä missä olet ennen kuin aloitat. Jos et tiedä sitä, et voi työskennellä tehokkaasti rikastumisen tavoitteen eteen. Sääntö 22 edellyttää, että saat taloutesi hallintaan. Ennen kuin voit tehdä sen, sinun on tarkasteltava mihin niin sanotusti turhiin asioihin rahasi vuotavat. Templar kehottaa lukijaa pitämään kirjaa kaikesta kuluttamisesta, edes viikon ajan.  

 

Koskaan ei ole liian myöhäistä alkaa rikastua 

 

Huomiota herättävä Templarin säännöistä oli sääntö 23, jossa hän väittää, että ulkonäöllä on väliä: vain näyttämällä varakkaalta voit tulla varakkaaksi. Tämä tarkoittaa, että sinun on näytettävä voimakkaalta ja itsevarmalta. Pukeudu siis rikkaasti ja ihmiset olettavat sinun olevan varakas ja näin saat sen mukaista kohtelua. Kiinnitä siis huomiota hygieniaan, hyvään kampaukseen ja laadukkaaseen pukeutumiseen.  

Sääntö 29 sanoo, että koskaan ei ole liian myöhäistä alkaa rikastua. Toisin sanoen, koskaan ei ole liian myöhäistä alkaa sijoittaa osakkeisiin, eläkkeeseen, tyyliin, laatuun, itseensä – elämään. Säännön 32 mukaan sinun on työskenneltävä kovasti rikastuaksesi tarpeeksi, jotta sinun ei tarvitse tehdä kovasti töitä. Mutta suurin oivallus piileekin siinä, että sinun täytyy nauttia siitä mitä teet. 

 

Raha synnyttää rahaa 

 

Kolmannessa luvussa kirjoittaja esittelee säännöt, kuinka tulla vielä rikkaammaksi. Kun sinulla on vähän rahaa taskussasi, koko homma helpottuu, sillä raha synnyttää rahaa. Kun olet alkanut siirtyä kohti vaurautta, ei ole hyvä ajatus istua alas ja alkaa laskea saalistasi. Se katoaa nopeammin kuin huomaatkaan. Pysy siis entistä herkemmin varpaillasi, ole entistä kiireisempi ja keskittyneempi. Sinun täytyy pysyä ajan tasalla tämänhetkisestä kehityksestä, ymmärtää markkinoita, ja tietää, mitä sinulla on ja mitä voit kuluttaa, sijoittaa ja säästää. Sääntö 70 sanoo, että taloudellinen terveystarkastus on suoritettava säännöllisesti. 

Kirjoittaja sanoo käyttävänsä muiden ihmisten tietoa täydentämään omia puutteitaan, ja siksi kehottaa lukijaa sääntö numero 71 mukaan hankkimaan mentoreita. Kukaan ei voi tietää kaikkea, siksi kannattaa hyödyntää mentoreiden tietoja.  

Luvussa 4 käsitellään rikkaana pysymisen sääntöjä. Kun olet onnistunut saamaan hyvän määrän omaisuutta, et halua luopua siitä, joten tässä luvussa neuvotaan, kuinka voit säilyttää, suojella, nauttia ja ylläpitää sitä. Kirjailija muistuttaa lukijaa laittamaan rahaa sivuun myös vanhuuden ja sadepäivien varalle. Kirjoittaja korostaa vielä yhtä tärkeää opetusta: Älä unohda opettaa lapsillesi kuinka säästää rahaa. Viides luku edellyttää, että jaat omaisuutesi, mutta viisaasti. Jaettu ilo on kaksinkertainen ilo. Kuitenkin, helposti ystävät ja perhe saattavat havitella omaisuuttasi, joten kirjassa kehoitetaan ymmärtämään omat rajat: tiedä milloin sanoa ei ja kyllä. Se on sinun rahasi, ja sinä päätät, miten käytät ne. Jos haluat lahjoittaa hyväntekeväisyyteen, se on sinun valintasi. Käytä rahaa niin kuin se tekee sinut onnelliseksi. 

 

Kirjailijan puhuu kuin ystävälleen 

 

Kirjoittaja kirjoittaa niin, kun puhuisi kaverille ja tekstin sisältö on erittäin motivoivaa. Kirjoittaja käyttää hauskoja lausahduksia ja käyttää paljon esimerkkejä, jotka auttavat lukijaa ymmärtämään kirjailijan sanomaa. Kirjan teksti on helppo lukuista ja pitää mielenkiinnon yllä. Jokaisella aukeamalla on nostettu esille kiteytetty lause aukeamalla käsiteltävästä aiheesta tai ajatuksesta. Kirjailija tehostaa lukijan ajatuksia erilaisten tehtävien avulla, jotka laittavat lukijan pohtimaan mitä ajattelee ja tarkastelemaan omia ajatuksia. 

 

Suuri oppi 

 

Helposti rikkaita ihmisiä katsoo ylöspäin ja ajattelee, että he vain ovat rikkaita ja ovat aina olleet. Todellisuudessa valtaosa rikkaista ihmisistä ovat tehneet valtavasti töitä ja uhrauksia varallisuutensa eteen. Richard Templarin sanoma: “suurin osa ihmisistä ovat liian laiskoja ollakseen varakkaita. He eivät ole valmiita tekemään uhrauksia, opiskelemaan, oppimaan eivätkä tekemään töitä sen eteen” kolahti. Itse havittelen varakasta elämää, mutta olenko liian laiska saavuttaakseni sen? Kirja oli minulle hyvin voimaannuttava ja ajatuksia herättävä. Suosittelen tätä kirjaa lämpimästi, itse sain älyttömän paljon irti kaikista opeista ja ajatuksista mitä kirjassa tuotiin esille. 

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close