Tampere
19 Apr, Friday
-4° C

Proakatemian esseepankki

Voiko yrittäjyysopiskelija olla kipeänä? -blogiessee



Kirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Voiko yrittäjyysopiskelija olla kipeänä? -blogiessee

 

Elän unelmaani. Olen sopeutunut Tampereelle puolessa vuodessa tosi hyvin. Olen parhaassa mahdollisessa opinahjossa, mitä maa päällään kantaa, timanttisten ihmisten ympäröimänä. Promisia-tiimistäni on tullut minulle kuin perhe ja tiimikavereistani kuin siskoja ja veljiä. Saan tehdä mielekkäitä asiakasprojekteja sekä tiimikavereideni kanssa, että valokuvausfirmani puolesta. Minulla on elämässäni ystäviä ja perheenjäseniä, jotka ovat kultaakin kalliimpia. Olen todella kiitollinen kaikesta siitä hyvästä, mitä elämässä olen saanut osakseni.

Koen kuitenkin ahdistusta siitä, että olen jo kolmatta viikkoa kipeänä pitkään jatkuneen on-off -kuumeilun takia. Olen ollut tänä aikana pari päivää koulusta pois korkean kuumeen takia ja heti sen vähänkin laskettua olen palannut takaisin sorvin ääreen. Normaali ammattikorkeakouluopinnoissa on ihan ok, jos opiskelija on pari viikkoa pois koulusta. Yrittäjyysopiskelijalla ei ole siihen varaa. Ei ainakaan, mikäli yrittäjyysopiskelija haluaa pysyä mukana tiimiyrityksensä vaiheissa ja saada riittävän määrän opintopisteitä kasaan ajoissa. Tavallisesti korkeakouluissa tentitään kokeet ja saadaan tietty määrä opintopisteitä. Läsnäolo ei ole pakollinen. Tällöin riittävä opintopisteiden määrä saavutetaan läpäisemällä riittävä määrä tenttejä. Tentin jälkeen omaksutun asian voi halutessaan unohtaa, mikäli haluaa, onhan tentistä päästy läpi: jes!

Yrittäjyyspuolella oppiminen tapahtuu keskustelemalla muiden tiimiyrittäjien kanssa treenaavissa pajoissa, sekä lukemalla opettavaisia kirjoja, joiden pohjalta omaksutun tiedon voimin tehdään oikeille asiakkaille projekteja ja saadaan maksut tehdystä työstä. Motivaatio rakentuu akatemiamallissa siihen, että yrittäjyysopiskelija saa konkreettista hyötyä oppimistaan asioista. Pidän tästä tavasta motivoida ihmisiä paljon enemmän. Joillekin se, että on hyvät paperit koulusta ja hieno titteli voi toimia motivaattorina, mutta itselleni se ei toimisi. Pidän paljon isommassa arvossa sitä, että opiskelutoverini ovat enemmän kuin vain luokkakavereita, he ovat ystäviäni. Mikäs sen antoisampaa kuin tehdä oikeita töitä unelmien eteen ystäviensä kanssa.

 

Ongelma

Yksi ongelma kuitenkin Akatemian tentittömään opiskelutapaan liittyy. Opinnot kertyvät läsnäolotunneista. Normaalipuolen voit suorittaa olemalla läsnä vaikkapa joka toinen päivä, kunhan pääset tenteistä läpi. Tuet juoksevat koko opiskeluajan, saat paperit ulos AMK:sta, happy ending ja niin edelleen.

Yrittäjyyspuolella kipeänä ollessasi opintojesi kertyminen on tauolla. Yrittäjyyspuolelta ei kuitenkaan voi valmistua myöhässä, koska tiimi pitää huolen siitä, että koko tiimi valmistuu yhdessä 3,5 vuoden opintojen jälkeen. Sairastava akatemialainen joutuu siis kirimään kaikki kipeänä ollessaan kertyneet opintopisteet kasaan, kun tervehtyy. Kun terveenä sitten kirii opintopisteet kiinni, voi olla riski, että tulee burn out, kun on liikaa kirittävää. Tästä voi pahimmillaan muodostua loputon limbo, jossa akatemialainen on burn outissa 24/7.

En usko, että itselleni kävisi näin. Näin kuitenkin aiheesta painajaista yksi yö, joten halusin unesta inspiroituneena kirjoittaa tästä ongelmakseni muodostuneesta kroonisesta on-off -kuumeilusta esseen. Tiedän kyllä, etten voi syyttää kipeilystäni muita, enkä sitä halua tehdäkään. Elämä on aaltoliikettä kaikkien asioiden suhteen. Uskon, että energiatasot noudattavat tätä sykliä myös, enkä siksi pelästy sitä, etten ole koko ajan täysissä voimissani.

 

Ratkaisu ongelmaan?

Saamme kertoa palautetta kevään lopuksi opintosuunnitelmasta valmentajille, jonka perusteella opintosuunnitelmaa räätälöidään taas seuraavan vuosikurssin yrittäjyyden ja tiimijohtamisen opiskelijoille. Meitä aikaisempi Proakatemian ”saapumiserä” opiskeli vuoden normipuolella. Luojan kiitos he antoivat palautetta siitä, että vuosi Kuntokatua oli liikaa. Kiitos heidän, meidän ei tarvinut opiskella puolta vuotta pidempään normipuolella. Ainoastaan kevään keskiviikot täytyi käyttää ruotsin ja juridiikan opiskeluun Tamkilla, sekä maanantait palvelumuotoilun opintoihin Akatemialla. Nämä keskiviikon iltatöiksi venyvät opinnot olivat kuitenkin pois tiimiytymisajasta, asiakasprojektien tekemisestä, kirjapisteiden tekemisestä, tiimiyrityksen luomisesta ja sen kehittämisestä, sekä muista tiimiyritystä kehittävistä ja opintopisteitä kerryttävistä opinnoista. Palvelumuotoilun ja Juridiikan ryhmätyöt aiheuttivat lisästressiä jo muutenkiin hektiseen kevääseen.

Mikäli päättävä taho tätä lukee, ehdottaisin, että seuraavat pinkut, eli tulokkaat säästettäisiin kevään palvelumuotoilulta sellaisessa mittakaavassaan kuin se meillä oli kaikkine satoine prospektilistoineen ja yrityshaastatteluineen. Ja jos juridiikan ja ruotsin voisi siirtää heille syksylle, niin uskon, että heidän tiimiyritystaipaleensa lähtisi vähemmän stressaavana käyntiin.

 

Terveyttäviä toimia

Olen uupumuksen takia muuttanut ruokavaliotani terveellisemmäksi. Syön joka aamu terveyssmoothien ja kupillisen kahvia, sekä d- ja c-vitamiineja ja sinkkiä. Lounaaksi syön yleensä kanasalaatin pähkinöillä ja kananmunalla. Päivälliseksi syön yleensä perus ”kotiruokaa” Frenckellin aukion opiskelijaravintolassa. Illalla teen kannullisen terveyssmoothieta, josta riittä sekä illaksi, että aamuksi. Myös erilaisia rohtoja on tullut rahdattua apteekista selkä vääränä. Lisäksi olen pyrkinyt nukkumaan tosi hyvin viime aikoina ja se on onnistunutkin. Kävin jo kerran opiskelijaterveydenhuollossa ja sanoivat, että otat nyt iisisti, niin kyllä se siitä. Pitääpä tehdä työtä käskettyä, hih.

 

Lähteet:

https://lifted.fi/blogi/tyohyvinvointi/burn-out-oireet/

Kommentit
  • Helena Tahlo

    Otsikkosi mielestäni kiteyttää akatemialla olevan paineen ja tavoite painotteisen ajattelun. En tiedä muilla aloilla opiskelevista opiskelijoista, että voisin hyvin vertailla. Mutta ilman vertailukohtiakin mielestäni esseepankkimme näyttää hyvin sen kuinka paljon akatemian opiskelu tyyli kuormittaa opiskelijoita varsinkin sairastelun tai muun kiireen pauloissa olevia ja tämä huokuu esseistä, joissa käsitellään yhä uudelleen ja uudelleen jaksamista, palautumista, uupumista ja burn-outtia. Opiskelu tyylimme on hyvin joustava normaalissa arjessa, mutta silloin kun on kynnys kysymyksenä terveydestä ja hyvinvoinnista ei opintomme taivu seen mahdollistamiseen, jos on kriittinen tila jo päällä..

    17.2.2023
Kommentoi