Tampere
19 Apr, Friday
-4° C

Proakatemian esseepankki

Voiko yrittäjäksi opiskella?



Kirjoittanut: Samuel Sorvali - tiimistä Motive.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Yritä, erehdy, onnistu - helppo opas yrittäjyyteen
Mikko Järvinen & Matti Kari
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

 

Olen harjoittanut omaa kevyttä yritystoimintaani vuodesta 2020 alkaen tarjoten palveluna aiempaan liikuntaneuvojan koulutukseen pohjautuen liikunnanohjausta ja -neuvontaa sekä nyt fysioterapiakoulutuksessa karttuneen osaamisen kautta hierontaa ja yksilöllistä PT-palvelua. Tällä hetkellä tarjoan koko mainittua repertuaaria toiminimellisenä palveluna yhdessä luokkalaiseni Henri Kupin kanssa, eli viisaat päät tai ainakin päät on lyöty yhteen paremman lopputuloksen saavuttamiseksi. Tältä pohjalta valitsin esseekirjaksi Mikko Järvisen ja Matti Karin vuonna 2020 julkaiseman oppaan “Yritä, erehdy, onnistu”. Muutamia muitakin syitä tähän oli. Ensinnäkin haluan verrata omaa jo toteuttamaani yritystoimintaa kirjan oppeihin kysyen itseltäni mitä olen tehnyt samoin, mitä eri tavalla ja ennen kaikkea mitä voisin tehdä vielä paremmin? Toiseksi odotin tämän kirjan olevan monipuolinen opas vielä alkutaipaleella olevan yrittäjän urallani. Mitään yrittäjyyteen liittyvää teoriatietoa en nimittäin ollut aiemmin lukenut, muutamia aloittelijoille suunnattuja artikkeleita ja neuvontasivustoja lukuun ottamatta. Kolmanneksi koin kirjan soljuvan mukavasti yhteen Proakatemialla alkavien opintokokonaisuuksien kanssa.

 

Jos olisin lukenut kirjan ennen oman toiminimeni perustamista, lukukokemus olisi varmasti ollut hyvin erilainen ja tuskin yhtä antoisa. Olisin joutunut käyttämään enemmän aikaa kirjassa esitettyjen ideologien ja mallien sisäistämiseen sekä asiayhteyksien muodostamiseen. Nyt lukiessani olin monta kertaa tekstin kanssa samaa mieltä ja muutaman kerran sanoin lähes ääneen itselleni: “noinhan minä sen juuri tein!”. Kirja tarjosi myös oivaa realismia siitä, mitä yrityksen perustaminen, ylläpitäminen ja laajentaminen vaatii tuoden esiin eri yrittäjien riemukkaita onnistumisia sekä opettavaisia hetkiä aina alkukankeudesta konkurssiin. Vertailupohjan saaminen ja useammatkaan ahaa-elämykset eivät olisi olleet mahdollisia ilman omaa yrittäjätaustaani, mutta toisaalta samalla useampanakin lukuhetkenä tajusin kuinka pienen pintaraapaisun yritysmaailmasta ja liiketoiminnan pyörittämisestä olen vasta oikeasti saanut. Kirja ei siis ainoastaan antanut vinkkejä, vaan myös inspiroi ja motivoi tulevaisuutta ajatellen.

 

Kirjan alussa kerrotaan suhteellisen karu fakta yrityksen perustamista käsittelevän luvun kohdalla: “Tosiasiassa suurin osa uusista yrityksistä epäonnistuu, ja vain harvoin uudet yritykset syrjäyttävät olemassa olevia kilpailijoita.” Koin tämän olevan oiva pohjustus kirjassa seuraavaksi käsiteltäviin aiheisiin kuten miksi perustaminen kannattaa useimmiten tehdä yhdessä, miksi liiketoimintamalli on tärkeä ja kuinka sitä voidaan testata sekä miksi kannattaa tarkoin huomioida kustannukset ja toiminnan kannattavuus? Siksi koska tuskin kukaan aloitteleva yrittäjä haluaa olla suurimman osan joukossa, epäonnistuja. Yritystä perustavan henkilön tai henkilöiden on tiedostettava riskit, oltava tästä huolimatta optimistinen ja lähes poikkeuksetta tehtävä odotettua suurempi työ ennen kuin lopputuote tai palvelu on valmis ja oikeasti tuottava. Täten palkkatyö kuulostaakin monen korviin houkuttelevammalta ja stabiilimmalta ratkaisulta, mutta etenemismahdollisuudet ovat usein rajalliset. Yrittäjyydessä ei ole palkkatöiden lasikattoa rajana etenemiselle, koska taivastakin pidemmälle voi päästä, josta kirjassakin lainatun visionääriyrittäjän Elon Muskin avaruusyhtiö SpaceX on hyvä konkreettinen esimerkki. Kuitenkin lasikattoa useimmin rajoittavana tekijänä on kilpailu. Oman palvelun tai tuotteen on oltava siis edullisempi, arvolupaukseltaan parempi, harvinaisempi, tehokkaampi, monipuolisempi, mullistavampi, nopeampi, hienompi, isompi, pienempi…On selvää, että listaa voisi jatkaa yhä vain pidemmälle, sillä kuluttaja tekee usein valintansa vertailemalla. Joukosta on siis erotuttava!

 

Opas loi uskoa omaan tekemiseen vahvistaen, että oikealla tiellä ollaan toistaiseksi. Vertailin lukuodotusteni mukaisesti lukemaani sisältöä lähes jokaisella aukeamalla minun ja Henrin projektiin, jonka tarkempi avaaminen toki vaatisi toisen esseellisen tekstiä. Joka tapauksessa kirjan vinkkien mukaisesti olemme muun muassa jo toteuttaneet yritystoimintaa riskejä ja työmäärää pienentääksemme sekä innovaatioita vahvistaaksemme kahdestaan eikä yksin, aloittaneet yhteisen yrittäjyyden tarkalla liiketoimintasuunnitelman laatimisella BMC-pohjaan sekä koemarkkinoinnilla testanneet liikeideaamme.

 

Kokonaisuutena lukukokemus oli antoisa ja ajatuksia herättävänä. Kun puhutaan mistä tahansa oppaasta, voi tarjonta kattaa monenlaista sisältöä, josta kuitenkin tulisi huokua selkeä teema: opettavaisuus. Tässä tämä teema toteutui monipuolisesti, joten koenkin, että jokaisen aloittelevan yrittäjän on hyödyllistä lukea tämä opas saadakseen vinkkejä ja yllättävän monipuolistakin tietoa toimintansa taustalle. Eli siis, oppiiko oppaita lukemalla? Yleinen mielipiteeni tietokirjoista on, että teoriallaan ne voivat olla jopa tulevan toiminnan tai tavoitteen kannalta välttämättömiä ja usein aloittavat oppimisprosessin, MUTTA todellinen oppiminen tapahtuu niin sanotusti kentällä. Tämä opas ei ollut poikkeus, mutta hyödyllisyydellään erottuva, aivan kuten laadukkaasti suunniteltu startup!

 

 

Kommentoi