Tampere
29 Mar, Wednesday
-4° C

Proakatemian esseepankki

Visualisointi tavoitteiden asettamisen työkaluna



Kirjoittanut: Kaisa Oksala - tiimistä Kipinä.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

 

Visualisointi tavoitteiden asettamisen työkaluna

 

 

Teimme Kipinän kanssa meidän ensimmäisessä Finalcamp pajassa harjoitteen, jota käytetään taide terapiassa. Hyvä ystäväni, joka on psykologian opiskelija kertoi minulle työkalusta jonka oli oppinut harjoittelussa. Hän sanoi, että harjoitteen olevan niin hyvä että hän käyttää sitä itse arjessaan selkeyttääkseen ajatuksiaan. Minusta harjoitus kuullosti hyvältä ja mietin, että sitä voisi käyttää työkaluna myös tavoitteiden asettamisessa, sillä harjoituksen tavoitteena on hahmottaa millainen toiminta/ käytös vie sinua mihinkin suuntaan.

 

Kipinässä arvostetaan kokeilukulttuuria jotenka laitoin harjoitteen testiin. Harjoite toimii siten, että jaoimme tiimiläiset pienryhmiin, joissa heidän tehtävänään oli maalata vesiväreillä tai tuottaa piirtäen kaksi kuvaa eri skenaarioista. Skenaariot täytyi taiteilla varsin ääripää tilanteista. Yksi teos tilanteesta, joka kuvastaa pieleen mennyttä Finalcamppiä ja toinen tuotos taiteillaan unelma Finalcampista. Tämän jälkeen kirjoitat ylös millainen toiminta vie tiimiä kauhu skenaariota kohti ja millainen toiminta taas vies tiimiä kohti unelma Finalcamppiä.

 

Meidän ryhmä maalasi kauhu skenaariolle kuvan jossa olemme zoomissa viettämässä Finalcamppiä. Keksimme pitkän listan syitä millainen tiimin käytös oli saanut tämän aikaan. Suurimmat tekijät sille miksi vietämme finalcampin zoomissa oli rahan puute. Rahaa ei oltu saatu kasaan, sillä kukaan ei ottanut vastuuta finalcampin suunnittelulle. Myöskään kukaan ei ollut halukas etsimään rahankeruu projekteja meille. Yhtenä ajatuksena oli se, että koko finalcampin suunnittelu jäisi yhden ihmisen harteille ja hän uupuisi ja joutuisi sairaslomalle.

 

Unelma skenaariossa painotimme, että haaveilkaa huolella ja keksikää konkreettinen kohde ja miettikää millainen olisi unelma projekti. Näin saimme hieman kartoitettua mitkä oli tiimin unelma kohteita ja millaisia projekteja kohteessa haluttaisiin tehdä. Meidän tiimi piirsi Kipinäläiset Australian rannalle loikoilemaan. Projektina olimme tehneet paikalliselle yritykselle innovoinnin ja teimme töitä ainoastaan kaksi päivää loppu ajan nautimme vapaa-ajasta yhdessä. Tällaiseen tilanteeseen pääsimme siten että, Finalcamp prosessille valitaan projektipäällikkö ja projekti tiimi. Teemme yrityksille Suomessa inventaarioita ja 12h innovointeja tasaiseen tahtiin. Heitimme ilmoille myös idean, että tekisimme tiiminä myyntipäiville tuotteen. Projekti tiimi alkaisi kontaktoimaan kohdemaan yrityksiä hyvissä ajoin ja matka oltaisiin suunniteltu hyvin.

 

Lopuksi pienryhmät esittelivät teokset kaikille.

 

Harjoitus meni mielestäni ihan hyvin mutta jos voisin mennä ajassa taaksepäin laittaisin jokaisen henkilön taiteilemaan itse kaksi kuvaa. Pienryhmän kanssa pohdittaisiin kuitenkin yhdessä millaiset teot johtaa mihnkin. Näin kun itse taiteilet kumpaakin skenaariota tunnet nämä kaksi ääripäätä eri tavalla kehossasi kuin, että joku muu tiimissä piirtää. Myöskin ohjeen anto ei ehkä ollut tarpeeksi selkeä, sillä osa piirsi monta eri kauhu skenaariota ja keskittyi enemmän lentokone onnettomuuksiin sun muihin meistä riippumattomiin tapahtumiin. Kun taas unelma skenaarioissa ei ollut tarpeeksi konkretiaa esim kohdemaata valittu ja tiettyä unelma projektia mietitty. Teoksissa oltiin suurinpiirtein mietitty lämpöä ja paljon rahaa. Tällöin tuleva projekti tiimi olisi voinut kartoittaa unelma kohteita ja projekteja. Toki harjoituksen idea oli kartoittaa kuitenkin enemmän että millainen toiminta vie kutakin skenaariota kohden se toteutui mielestäni varsinkin unelma skenaariota kohden.

Kommentit
  • Krista Tikkanen

    Kiinnostavaa oli lukea tämän harjoitteen taustat. Sillä pajaan osallistujina koimme tehtävänannon sekavaksi, tehtävän kuitenkin mieleiseksi ja olisimme toivoneet dialogin jatkumista tuotoksia käsiteltäessä. Jotta harjoite olisi vienyt meitä suunnittelussa eteenpäin kohti Final Camp tavoitetta.
    Kehitettävää; Tehtävänantoon kannattaa jatkossa kiinnittää huomiota, jotta jokainen ymmärtää miten tarkasti pajan vetäjä haluaa visualisoinnin tapahtuvan ja millaista tuotosta odotetaan. Lisäksi heitän kysymyksen, onko tarpeellista, että pajan vetäjät osallistuvat harjoitteisiin mukaan? Tuotoksia esiteltäessä oli selvää, mikä ryhmä oli mennyt syvimmälle tehtävänannossa ja ymmärryksessä.

    2.5.2022
Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close