Tampere
19 Apr, Friday
-3° C

Proakatemian esseepankki

Visuaalinen fasilitointi



Kirjoittanut: Johanna Sauvula - tiimistä Eventa.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Olin syyskuussa Hehku Visualista tutun Akatemia-alumnin Johanna Vuorenmaan Visuaalisen fasilitoinnin työpajassa Toisella Toimistolla.

Kuten Johanna (2019) kertoi, piirtelyhän onkin ihan helppoa. Toki se harjoitusta vaatii, mutta yllättävän vähästä kuvakin muodostuu. Kuva on tehokas tapa välittää tietoa nopeasti ja saada aikaan voimakkaampi muistijälki. Kuva on voimakas kommunikoinnin väline kun halutaan esimerkiksi kertoa yrityksen tarina kuvamuodossa, tehdä näkyväksi visio tai yhteinen suunta tai kertoa viesti yksinkertaisessa ja nopeasti omaksuttavassa muodossa.  (Vuorenmaa, n.d.)

Ensimmäiseksi piirsimme erilaisia viivoja, joita hyödynnetään piirtämisessä. Pallosta ja nelisakaraisesta tähdestä tai pallosta ja neliöstä muodostuu ihmishahmo muutamalla lisäviivalla hyvin helposti. Lisäväreillä saa hahmoja elävöitettyä hyvin pienillä piirroksilla. Ydinkysymys onkin, mikä on pienin mahdollinen tunnistettava ominaisuus kyseisessä piirrettävässä asiassa. Esim. kissan tunnistaa nopeasti korvista, viiksistä ja hännästä.

 

Erilaisin nuolin saadaan kuvattua esim. prosessia, etenemistä, muutosta ja vaihtoehtoja. Puhekuplaa muokkaamalla saadaan ilmaistua esimerkiksi huutoa, ajatusta, hiljaisuutta, kuiskausta ja vaikka jyräämistäkin.

 

Paikkamerkintään on ominaista käyttää erilaisia kylttejä ja nuolia. Myöhemmin pajassa mietittiin, miten voisi piirtää rakennuksen esim. kaupungintaloksi tunnistettavaksi. Johanna tuumasi, että eihän kirjoittaminen ole suinkaan kiellettyä, joten talon viereen voi näppärästi piirtää pienen kyltin ja kylttiin kirjoittaa rehellisesti “kaupungintalo”.

 

Tunteiden ilmaisua voi opetella helposti hymiöitä mukaillen. Pienillä muutoksilla saa mainiosti ilmennettyä erilaisia tunteita.

 

Visualisointi voi olla kuvattuna esim. mind mapiksi, sarjakuvaksi, prossikaavioksi, tavoiteportaikoksi, roadmapiksi, vuosikelloksi, aikajanaksi, poluksi tai symboliksi. Alla esimerkki siitä, millainen visualisointi olisi voitu tehdä yksinkertaisimmillaan Eventan final camp projektille tavoiteportaikkoa ja vuosikelloa hyödyntäen.

 

Portaikossa 1 askelma kuvastaa tiimin yhteistä pohdintaa ja suunnittelua, 2 askelma asiakirjojen ja rahoituksen hoitamista, 3 askelma matkantekoa ja välipysäkkiä suurkaupungissa ja viimeisellä askelmalla ollaankin tiimin kanssa jo kohteessa Kiinassa.

 

Värien merkitys visualisoinnissa on otettava huomioon. Tummia värejä on hyvä kätyttää piirtämiseen ja kirjoittamiseen, kun taas kirkkailla väreillä voi tehdä korostuksia.

 

Musta on formaali, hienotunteinen ja kuoleman symbolinen väri. 

Punainen väri symboloi voimakkuutta, intohimoa, rakkautta ja vaaraa. 

Oranssi kertoo itsevarmuudesta, iloisuudesta ja ystävällisyydestä. 

Keltainen huokuu nuoruutta, onnellisuutta ja lämpöä. 

Vihreä kuvastaa kasvua, rahaa, parantumista ja ympäristöä. 

Sininen huokuu luottamusta, rauhaa, maskuliinisuutta ja turvallisuutta. 

Violetti mielletään helposti mystisyyteen, henkisyyteen ja luovuuteen. 

Ruskea on omiaan kuvastamaan maanläheisyyttä ja konservatiivisuutta. 

LÄHTEET
Vuorenmaa, J. 30.9.2019. Visuaalinen fasilitointi -työpaja.

Vuorenmaa, J. N.d. Hehku visual -nettisivut. Luettu 7.12.2019

Hehku Visual

Kommentoi