Tampere
10 Aug, Wednesday
22° C

Proakatemian esseepankki

Vision board 2020Kirjoittanut: Kiia Innanmaa - tiimistä Hurma.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
-
-
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Essee julkaistu myös osoitteessa: https://www.linkedin.com/pulse/vision-board-2020-kiia-innanmaa/

—–

Mood board, vision board, inspiration board… Vuodenvaihteen trendisanoja! Mutta mitä hyötyä niistä on, miksi niitä tehdään ja mitä näillä oikeastaan tarkoitetaan? 

 

Nämä kolme termiä menevät monesti varsinkin arkikielessä sekaisin, enkä itsekään ole aivan täysin varma, mikä näiden välinen ero on. Näillä voidaan kuvailla esimerkiksi projektin visuaalista luonnostelua tai sisustussuunnittelussa suunniteltavan huoneen tunnelmaa, mutta tällä kertaa en puhu noista käyttötarkoituksista. Puhun siitä sellaisesta inspiraationtäyteisestä kuvakollaasista, joka nuorempana leikattiin ja liimattiin kasaan aikakausilehdistä. 

 

Vision board on visuaalinen keino viestiä haaveista, aikeista, unelmista ja tavoitteista. Se on keino kuvata myös jotain sellaista, jota sanat eivät täysin pysty kuvailemaan. Sitä kasaamalla voi helposti konkretisoida omia unelmiaan myös itselleen. Vision board voi olla myös keino viestiä selkeästi omista tavoitteistaan muille. Se on keino muistuttaa itseään omista tavoitteistaan ja keino muistaa keskittyä oikeisiin asioihin. Vision boardin tarkoitus on inspiroida meitä ottamaan askelia kohti tavoitteitamme.

 

5 askelta vision boardin luomiseen

 

  • Luo itsellesi visio

 

Tästä on lähdettävä liikkeelle. Jos ei tiedä yhtään, mitä haluaa, on mahdotonta luoda vision boardia, tai ainakaan sellaista, joka oikeasti tukisi tärkeiden tavoitteiden saavuttamista. 


Tässä vaiheessa ota avuksi kynä ja paperia, tai jokin digitaalinen muistiinpanoväline. Jos sinulla tulee heti mieleen ajatuksia visiostasi, kirjoita kaikki ylös. Mikäli vision ylöskirjaaminen on haastavampaa, kysy itseltäsi kysymyksiä, kuten mitä asioita haluaisit tuoda elämääsi, millaisia tapoja haluaisit oppia tai mistä tavoista haluaisit opetella eroon, mitä uusia taitoja haluaisit opetella, mihin haluaisit matkustaa, miltä unelmaelämäsi näyttää? Missä asuisit, millaisia ihmisiä ympärilläsi olisi ja mitä tekisit? Miltä sinä näyttäisit, miltä sinä kuulostaisit? Miten puhuisit itsellesi ja muille?

Tässä vaiheessa visiosi voi vielä olla epämääräinen, sillä vision boardin on nimenomaan tarkoitus selkeyttää sitä. Voit luoda visiota tulevalle vuodelle tai vaikkapa koko elämällesi. Visiosi voi myös muuttua – ei siis kannata jäädä jumiin ajatukseen, että ei voi tietää, mitä elämässä tulee vastaan. Myös me muutumme ja kasvamme ihmisinä, joten visiomme saattaa muuttua mukanamme. Tässä vaiheessa luodaan kuitenkin nykyistä visiota nykyisiin haaveisiin ja aikeisiin perustuen.

 

  • Tarkenna visiota

 

Ensimmäisen askeleen kohdalla käytit pitkiä kuvailuja siitä, miltä unelmasi näyttävät ja tuntuvat. Ne saattoivat myös jäädä hieman epämääräisiksi. Tässä vaiheessa mennään tarkempiin yksityiskohtiin.

 

Nyt on aika päättää, mille aikavälille luot visiota ja vision boardia. Kirjoita selkeiksi muutaman sanan pointiksi tavoitteesi tai asiat, jotka haluat tuoda elämääsi ja sisällyttää mood boardissasi.

 

  • Päätä vision boardin paikka

 

Yksi vision boardin ominaisuuksista on se, että se muistuttaa meitä jatkuvasti tavoitteistamme. Sen on tarkoitus inspiroida meitä tekemään konkreettisia asioita tavoitteidemme saavuttamiseksi. Sille on siis valittava paikka, josta näemme sen usein.

Tässä vaiheessa on olennaista päättää paikka omalle vision boardille, jotta sen voi toteuttaa tavalla, joka tähän paikkaan sopii. Ehkä haluat tulostaa kuvia ja kiinnittää ne työhuoneesi oveen? Ehkä haluat liimata tulostetut kuvat tauluun, jonka ripustat vaatehuoneeseesi? Ehkä toisaalta vision boardin voisi tehdä digitaalisesti ja tallentaa tietokoneen taustakuvaksi? Valitse sinulle sopivin paikka.

 

  • Käytä apuna Pinterestiä

 

Pinterest on oiva työkalu vision boardia luodessa. Muutkin kuvapalvelut toki toimivat, mutta itse valitsin Pinterestin: loin oman taulun vision boardille ja tallensin omaan vision boardiini sopivia kuvia aluksi sinne. Tässä vaiheessa voit reilusti tallennella paljon kuvia, vaikka useita samantyylisiäkin kuvia, eikä niitä tarvitse vielä sen kummemmin filtteröidä.

Itse arvostin Pinterestissä sitä ominaisuutta, että kun muutaman kuvan olin tallentanut boardiini, Pinterest tarjoaa minulle samankaltaisia ideoita omalla välilehdellään. Inspiraatiota riittää! Halutessasi voit hyödyntää Pinterestin tai muiden työkalujen tarjoamien kuvien lisäksi omia kuviasi.

 

  • Luo varsinainen vision board

 

Lopuksi on jäljellä se helpoin, hauskin ja inspiroivin osuus, eli inspiroivien kuvien sommittelu varsinaiseksi vision boardiksi. Kuvat voi tosiaan tulostaa ja niistä voi rakentaa ihan fyysisen vision boardin. Mikäli päätät tehdä vision boardisi digitaalisesti, suosittelen työkaluja kuten Canva, Procreate tai Photoshop. Itse käytin Procreatea.

 

 

Tältä näyttää minun vision boardini vuodelle 2020. Monet näistä liittyvät hyvinkin henkilökohtaisiin tavoitteisiin ja haaveisiin, kuten esimerkiksi hengittämiseen liittyvät sanat (oma terveys) ja pariskuntia kuvaavat kuvat (oma parisuhde). 

Monet näistä liittyvät kuitenkin myös työminääni – yhtenä tavoitteena esimerkiksi toimivan työtilan rakentaminen. Muutimme hiljattain puolisoni kanssa uuteen kotiin, ja vanhat huonekalut eivät sopineetkaan uuteen tilaan. Teen kuitenkin paljon töitä kotoa käsin, joten toimivan työpisteen rakentaminen on yksi tärkeimmistä tavoitteistani alkuvuodelle. Lisäksi vision boardiltani löytyy kuvia kirjoista ja lukemisesta, jotka liittyvät vahvasti opintoihini. Niiden kuvien yhteydessä on piirros myös valmistujaislakista, sillä vaikka lakkia ei taida ammattikorkeakoulusta valmistuessa saadakaan, se on myös yksi isoista tavoitteistani tälle vuodelle!

 

Lähteet:

Canva. Why a mood board can do more than just inspire you. [Article]. Luettu 5.1.2020. https://www.canva.com/learn/why-a-mood-board-can-do-more-than-just-inspire-you/

Muchelle B. 2019. How to Create Your 2020 Vision Board, [YouTube -video]. Julkaistu 21.12.2019. Katsottu 5.1.2020. https://www.youtube.com/watch?v=kGNiXLtmlkg&t=29s

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close