


Vinkkejä podcastin aloittamiseen sekä äänittämiseen
Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Johdanto
Päätimme Mariannen kanssa tämän viikon maanantaina, että äänitetään ensi viikolla yhdessä podcast jakso. Tämä on minun ensimmäinen podcast jakso, jota pääsen tekemään. Olen tästä hyvin innoissani ja tästä inspiroituneena päätin, että otan hieman selvää, miten tehdä mahdollisimman hyvä podcast jakso.
Juuri sopivasti Villitwellnessmimmit (2022) julkaisivat tämän viikon tiistaina podcast jakson, jonka otsikko on “Älä tee näin podcastia aloittaessa”. Jaksossa käsiteltiin muun muassa, mitä ottaa huomioon podcastia aloittaessa sekä jaksoja tehdessä. Jaksosta sain todella hyviä vinkkejä ja haluan jakaa niitä tässä esseessä myös muillekin.
Erityisesti äänittämiseen liittyvät vinkit tulivat itselleni tarpeen ensi viikon äänitystä ajatellen. Kerron tässä esseessä myös asioita, joita ottaa huomioon, jos haluaa pistää oman podcastin pystyyn. Ken tietää, jos ensiviikon jälkeen innostunkin niin paljon, että haluan laittaa oman podcastin pystyyn.
Miten lähteä suunnittelemaan podcastia?
Podcastia aloittaessa pitää ottaa huomioon monta eri asiaa, niin kuin usein täytyy, kun aloitat jotakin uutta. Ihan ensimmäiseksi on hyvä lähteä miettimään, mistä aiheesta haluaisit puhua. Voit miettiä muutamia pääaihe alueita podcastillesi tai, jos olet esimerkiksi tehnyt jo sosiaaliseen mediaan jostakin aiheesta, niin saman aiheen voi olla helposti yhdistää myös podcastiin. (Maaranen 2022, 9:38)
Podcasteja on nykyään todella paljon, joten kannattaa miettiä, mikä saa kuuntelijat kuuntelemaan juuri sinun podcastiasi. Mitä jaksot antavat kuulijalle? Onko se opetusaiheinen sisältö tai vinkkejä jostakin aiheesta? Onko jakso samaistuttava, hauska, mielenkiintoinen tai jotakin muuta? Kannattaa miettiä myös millaisia podcasteja tykkää itse kuunnella tai, mikä niissä viehättää.
Suunnitteluvaiheessa on hyvä miettiä, mihin haluaa podcastissaan panostaa. Onko se esimerkiksi vieraat, podcastien somet, editointi vai jokin muu. Podcastin tekeminen on aikaa vievää, joten kannattaa miettiä mihin omalla ajallansa haluaa panostaa vai haluaako säästää omaa aikaa ja maksaa esimerkiksi editoimisesta.
Näiden lisäksi mieti podcastille nimi, joka mahdollisesti kuvaisi esimerkiksi tuottamaasi sisältöä jollakin tapaa. Näin kuulijalle valkenee heti minkälaista sisältöä podcasti luultavasti tarjoaa. Nimen lisäksi podcastin ensimmäiset sekunnit ovat erittäin tärkeitä, koska silloin kuulija yleensä valitsee, aikooko kuunnella jaksoa eteenpäin.
Kohti toteuttamista
Hyvin tehdyn suunnittelun jälkeen on helpompi lähteä toteuttamaan. Lähdettäessä kohti toteutusvaihetta täytyy ottaa huomioon vielä joitakin tärkeitä seikkoja, jotta podcasti saadaan luotua. Yksi tällainen tärkeä asia on laitteisto. Ilse Skog (2018) kertoo Metropolian blogissa, että podcastin tekoon tarvitsee mikrofonin, tietokoneen ja editointiohjelman. Hyvä laitteisto on tärkeä osa podcastin tekoa ja varmasti tärkein laite on laadukas mikki, sillä hyvä laatuinen ääni on kuulijalle tärkeä. Välineistön lisäksi on tärkeää valita tila, jossa ääni ei kärsi. Esimerkiksi ääni ei saa kaikua huoneistossa, jolloin äänitys kannattaa tehdä pienessä tilassa.
Välineiden lisäksi valitse alusta, johon jaksot julkaistaan kuunneltaviksi. (Maaranen 2022, 12:40) Esimerkiksi Spotify on suosittu alusta podcasteille. Muita alustoja ovat esimerkiksi Supla tai Podimo. Osa alustoista on ilmaisia ja osa taas maksullisia.
Vinkkejä jakson äänittämiseen
Etenkin alkuun jakson suunnitteleminen etukäteen on tärkeää, jotta äänittäessä aihe ei lähde rönsyilemään ja punainen lanka säilyisi koko jakson ajan. Sisällön lisäksi kannattaa luoda jonkinlainen rakenne jaksolle, jotta asiat käydään loogisessa järjestyksessä. Kun kokemusta äänittämisestä ja jaksojen luomisesta on kerennyt karttua, niin voi suunnittelua mahdollisesti vähentää. (Könönen 2022, 28:36)
Jakson tekemistä voi harjoitella etukäteen äänittämällä harjoitusjaksoja, joita ei tarvitse vielä julkaista. Näin saat kokemusta äänittämisestä sekä voit kuunnella jaksoa jälkeenpäin ja huomata joitakin virheitä, joita et huomaa esimerkiksi äänittämisen aikana. Esimerkiksi täytesanojen liika käyttöä kannattaa välttää. (Maaranen 2022, 21:00)
Ennen kuin jaksoa aletaan äänittämään, niin kannattaa myös tsekata äänenlaatu sekä kuuluvuus. Kuulijan ei ole mukava kuunnella podcastia, jossa toisen ääni kuuluu kovaa ja toisen taas hiljaa. Ääneen voi vaikuttaa myös studiossa kuuluvat äänet, joten kaikki häiriötekijät kannattaa poistaa ennen äänityksen aloittamista. (Könönen 2022, 34:00) Esimerkiksi ei kannata naputtaa tietokoneen näppäimistöä samaan aikaan kuin äänittää. Äänittämisen aikana kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että mikki pysyy yhtä lähellä puhujaa koko jakson ajan, jolloin kuulijan ei tarvitse säätää äänen voimakkuutta jakson aikana. (Maaranen 2022, 37:00)
Jos äänittäjiä on useampi, niin kannattaa kiinnittää huomiota omaan puheeseen ja vuorovaikutukseen enemmän jakson aikana. Ei kannata olla koko ajan myötäilemässä toisen puhetta sanomalla “mmm”, sillä tämä saattaa haitata kuulijan kokemusta. Myötäilyn sijaan voit esimerkiksi nyökytellä, jolloin kuitenkin reagoit toisen puheisiin, mutta et häiritse kuulijan kuuntelukokemusta. Ole myös tarkkana, että et puhu toisen kanssa päällekkäin. Näitä virheitä kuitenkin käy kaikille eikä se haittaa, mutta kunhan ei anna niin tapahtua koko ajan. (Könönen 2022, 18:30)
Viimeisenä, mutta ei todellakaan vähäisimpänä vinkkinä, muista olla oma itsesi. Puhu mikkiin samalla tavalla kuin puhuisit kavereillesikin, jolloin puhe kuulostaa luonnolliselta. Älä siis vaihda puhetyyliäsi erilaiseksi, painota tiettyjä sanoja tai vedä koko jaksoa vihkosta lukien, sillä esittäminen kuuluu kuulijalle läpi. (Könönen 2022, 42:58)
Pohdinta
Esseetä kirjoittaessa tajusin, kuinka monta asiaa täytyy ottaa huomioon podcastin perustamisessa tai ihan vain jaksoakin äänittäessä. Olen itse erittäin tarkka työni jäljestä, joten saapa nähdä, kauanko olemme äänittämässä jaksoa ensi viikolla. Hehe!
Kirjoittaminen on minulle melko haastavaa, joten toivon, että minun olisi helpompi ilmaista ajatuksiani ja oppimaani podcastin avulla puheen muodossa. Jään innolla odottamaan ja valmistautumaan ensi viikon äänityksiin.
Lähteet
Skog, I. 2018. Näin teet oman podcastin. Blogi. 4.9.2018. Viitattu 3.11.2022. https://blogit.metropolia.fi/hiilta-ja-timanttia/2018/09/04/nain-teet-oman-podcastin/
Könönen, V & Maaranen, T. 2022. Älä tee näin podcastia aloittaessa. Podcast-tallenne. Julkaistu 1.11.2022. Viitattu 3.11.2022. https://www.supla.fi/episode/2ab1a3d6-e839-45b9-b8d8-ac341508a96c