Tampere
29 Mar, Friday
6° C

Proakatemian esseepankki

Vinkkejä kirjoittamiseen



Kirjoittanut: Teresa Ikonen - tiimistä Hurma.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Kirjoittamisesta
Stephen King
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

Vinkkejä kirjoittamiseen

 

 

Meillä on tiimissämme Hurmassa yhteiset esseetavoitteet joka kuukaudelle, jotta kirjoja tulisi luettua ja esseitä kirjoitettua tasaiseen tahtiin läpi vuoden. Mielestäni tämä on todella hyvä juttu, ja helpottaa ainakin itselläni sitä, että ei kasaannu liian isoa määrää esseitä kirittäväksi lyhyessä ajassa ennen Proakatemian yhteistä kirjapistedeadlinea.

Kuitenkin nyt minun on ollut todella vaikea löytää mitään inspiroivaa luettavaa tai kirjoitettavaa, ja se varmasti johtuu siitä, että minulla ei ole ollut kovin inspiroitunut olokaan viime viikkoina. Olen aloittanut muutamaa eri kirjaa, mutta keskeyttänyt kaikki todeten, että ne eivät vaan jostain syystä sytytä. Esseepaniikin yltyessä päätin lukea Stephen Kingin Kirjoittamisesta -kirjan, ja useita muitakin artikkeleita ja blogipostauksia, ja kirjoittaa esseen näiden pohjalta kirjoittamisen vinkeistä, joihin voin myös itse palata seuraavan kerran, kun kirjoittaminen tuntuu vaikealta.

 

Stephen Kingin Kirjoittamisesta -kirja on hyvä opas kirjoittamisesta kiinnostuneille ja myös mielenkiintoisesti ja viihdyttävästi kirjoitettu muistelma Stephen Kingin elämästä. Kirja on suunnattu enemmän kirjailijan työstä haaveileville, ja heille kirjasta onkin varmasti iso hyöty. Kirjassa vinkit perustuvat siis fiktion kirjoittamiseen, mutta mielestäni monia niistä voi soveltaa myös faktaan perustuvaan kirjoittamiseen.

 

Vinkkejä aloittamisen vaikeuteen

  • Kirjoittajan blokin pahin vihollinen on ahdistuminen kirjoittajan blokista. Kun deadlinet alkavat painaa päälle ja kirjoittaminen tuntuu pakkopullalta, niin blokki vain pahenee. Joten ala vain kirjoittamaan ajatuksiasi ylös ilman sitä painetta, että ne tarvitsisi julkaista muiden nähtäville. Kirjoittaminen mistä tahansa auttaa löytämään flow´n, ja näin on helpompi aloittaa kirjoittaminen myös valmiiksi päätetystä aiheesta. Toki omien ajatusten ylös kirjoittaminen voi herättää myös uusia aiheita mieleen, joista voisi kirjoittaa. Charles Bukowskikin on todennut: ”Writing about a writer’s block is better than not writing at all.”

 

  • Kirjailijoiden perinteisin neuvo on varsin ytimekäs: kirjoittamaan oppii lukemalla. Kun ajatus seisoo paikallaan ja luovuus on kateissa, tartu kirjaan, lehteen tai vaikka Proakatemian esseepankin esseisiin, ja lue hetki. Tutustu siihen, mitä muut ovat kirjoittaneet. Lukeminen virkistää ja saa mielikuvituksen juoksemaan.

 

  • Aiheen valintaa voi helpottaa pohtia, että millaisesta esseestä sinulle olisi juuri nyt hyötyä, mistä sinun kannattaisi nyt oppia lisää tai mikä kiinnostaa itseä suuresti nyt. Voit kirjoittaa pohtivat ja opiskelevan esseen, vaikka et olisi vielä aiheen ammattilainen. Välillä itsekin aloitan sillä, että kirjoitan kysymyksiä aiheesta, joihin pyrin etsimään vastaukset erilaisista lähteistä. Näin opin itsekin samalla uutta.

 

  • Kirjoita omista kokemuksista. Ainutlaatuinen sisältö, jonka juuri ja vain sinä voit tuottaa, on erottuvaa ja mielenkiintoista. Jokainen osaa jotakin, on kokenut jotakin, on miettinyt jotakin. Kirjoita kirjaesseessä esimerkkejä omista kokemuksistasi ja ajatuksistasi kyseisestä aiheesta. Voit kirjoittaa myös omasta projektistasi tai muista kokemuksista, joiden reflektointi esseen muodossa voi olla hyödyllistä niin itselle kuin muillekin luettavana. Kirjoita miten asiat menivät, mitä opit, ja mitä tekisit toisin.

 

  • Kirjoittamisen aloittamista voi helpottaa, jos juttelet muiden kanssa ensin aiheesta, josta aiot kirjoittaa. Keskustelu voi selkeyttää ajatuksia ja herättää myös uusia näkökulmia.

 

  • Hahmottele ajatuksistasi mind map eli ajatuskartta tai kirjaa ajatuksiasi ylös ranskalaisilla viivoilla. Tekstin kanssa voi muutenkin edetä vaiheittain ja kirjata ensin ylös jutun runkoa ja väliotsikoita. Kirjoita aluksi muistiin kaikki, mitä tiedät jo ennestään asiasta. Asioiden ei tarvitse olla tietyssä järjestyksessä tai muodossa. Riittää, että kirjoitat ne muistiin. Tämä auttaa pitämään esseessä kirjoitusvaiheessa punaisen langan, jolloin kirjoittamisprosessikin on sulavampaa.

 

  • Kirjoita ihmiselle, älä suurelle kohderyhmälle. Voi olla helpompi miettiä yksittäistä ihmistä, jolle kirjoitat asiasta, ja näin myös aiheeseen tulee ehkä paneuduttua syvälisemmin. Joskus voit myös kirjoittaa aiheesta rehellisesti ainoastaan itsellesi, ja lopuksi pohtia tarvitseeko tekstistä sensuroida salaisuuksia vai voiko sen kuitenkin julkaista sellaisenaan.

 

  • Jos sinulla on haasteita keskittymisessä, vaihda paikkaa, jossa kirjoitat. Jos työskentelet avokonttorissa, vaihda hiljaiseen huoneeseen. Tai siirry vaikka kirjoittamaan kotitoimistolle, rauhalliseen kahvilaan tai kirjastoon.

 

  • Jos tiedät, että olet luovimmillasi heti aamulla, kirjoita silloin. Jos tekstiä syntyy paremmin iltapäivällä, tai kuten itselläni, illalla, jätä kirjoittaminen sinne ja hoida muut työt aamupäivällä.

 

  • Jos tekstin tuottaminen tuntuu tökkivän ja valmiiksi saamisella ei ole kova kiire, tee välissä muita töitä ja palaa tekstin pariin vaikkapa myöhemmin samana päivänä tai seuraavalla viikolla. Se, mikä toisena päivänä vaatii kahdeksan tunnin tuskailun, saattaa syntyä seuraavassa hetkessä paljon kivuttomammin, jopa puolessa tunnissa. Siksi toisinaan on jopa tehokkaampaa jättää teksti hetkeksi kesken ja antaa ajatusten hautua rauhassa. Levossa ajatuksetkin aiheesta kirkastuvat.

 

Kirjoita vilpittömästi ja vaikuttavasti

King opasti kirjassa työkalupakkinsa avulla kielenkäytön merkityksestä, täytesanojen poistamisesta, aktiivimuodon käyttämisestä passiivin sijasta ja sanajärjestyksen vaikutuksesta. Päälimmäisenä neuvoista jäi mieleen se, että kannattaa käyttää niitä sanoja mitkä tulevat ensimmäisinä mieleen ja kirjoittaa selkeästi ja aktiivimuodossa mieluummin, kuin kierrellen ja muokkailen lauseita täytesanojen, passiivimuotojen ja hienojen sanojen avulla. King muistutti, ettei kirjoittaessa kannata yrittää miellyttää muita ihmisiä, vaan kirjoittaa pitäisi omien ajatusten ja tunteiden pohjalta suoraan ja vilpittömästi. Liika mietintä ja tekstin kaunistelu ja muotoilu vaikeuttavat tekstin lukemista. Yksinkertaisilla ja selkeillä lauseilla saa tekstistä vaikuttavampaa ja ymmärrettävämpää.

Aivan kuten on parempi kirjoittaa yhdelle ihmiselle kuin suurelle kohderyhmälle, on parempi mennä syvälle asiaan kuin kirjoittaa vain pintaraapaisu aiheesta. On hyödyllisempää tehdä vaikutus muutamaan lukijaan kuin kirjoittaa pinnallisesti ja yhdentekevästi tuhansien mielestä. Syvälle voi mennä monella tavalla, kokemukseen, faktoihin, historiaan, hyötyyn. Kerro ihmisille jotakin uutta.

Tekstin rakenteen hahmotteluun auttaa, jos kirjoitat tekstiä ensin mielessäsi. Pohdi päässäsi lauseita ja kirjoituksen rakennetta. Mistä teksti alkaa ja mihin se loppuu? Kuinka kiinnitän lukijan huomion heti ensimmäisessä kappaleessa ja miten lopetan tekstini niin, että lukija tuntee ymmärtäneensä sen, mitä hain takaa? Kaiken ei aina tarvitse olla vakavaa, joten aloita tekstisi vaikka lyhyellä mukaansatempaavalla tarinalla, tai ajatuksella.

 

Matkalla top kolmoseen

Joka kuukausi Hurmassa valitaan top 3 kuukauden esseet, ja oma esseeni ei ole vielä koskaan päässyt tähän top kolmoseen. Tiedostan, että en ole panostanut esseisiini niin paljon kun olisin voinut, ja tästä voin syyttää vain itseäni. Kyse ei ole siitä, että olisin huono kirjoittamaan, olen oikeastaan melko hyvä jos pääsen hyvään flow’hun. Ongelmani on enemmänkin siinä, että kirjoittamisen aloittaminen tuntuu vaikealta, en ole löytänyt kiinnostavaa aihetta josta haluaisin oppia paljon, ja siitä syystä myös esseiden merkitys on kadoksissa. Olisi kuitenkin huippua onnistua kirjoittamaan merkittäviä esseitä, joista olisi muillekin hyötyä ja niitä olisi vielä mukava lukeakin. Tavoitteena itselläni on siis löytää mielekästä luettavaa, kirjoittaa laadukkaita esseitä ja päästä hitto vie sinne top kolmoseen edes kerran vuoden 2020 aikana!

 

 

 

Lähteet:

King, S. 2018. Kirjoittamisesta. E-kirja BookBeat-palvelussa. Tammi. Helsinki. Luettu 25.2.2020.

https://www.digivallankumous.fi/NELJA-LAAKETTA-KIRJOITTAJAN-BLOKIN-SELATTAMISEEN-JA-LUOVUUDEN-LISAAMISEEN/

https://greatpoint.fi/kirjoittaminen/

https://duunitori.fi/tyoelama/kun-kirjoittaminen-ei-kulje-5-vinkkia-tekstin-tuottamiseen

Copywriterin kauhunhetkiä – mitä jos kirjoittajan blokki iskee?

Aihetunnisteet:
Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close