Tampere
29 Mar, Friday
8° C

Proakatemian esseepankki

Vinkkejä esseekirjoittamiseen



Kirjoittanut: Essi Keränen - tiimistä Apaja.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Kirjoittamisesta
Stephen King
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

Kirjoittaminen tuottaa proakatemialaisille haasteita, kun esseitä on kirjoitettava yrittämisen ja oppimisen näkökulmasta jatkuvasti. Minulle kirjoittaminen on työkalu oman oppimisen tueksi ja ajatusten jäsentelyyn. Haluan auttaa muitakin hyötymään tästä työkalusta. Kirjoitin kirjoittamiseen liittyvistä haasteista ja mahdollisuuksista toiseen esseen, jonka voit lukea täältä https://esseepankki.proakatemia.fi/kirjoittamalla-todistan-taitoni-ajatella/.

Tässä esseessä keskityn antamaan vinkkejä kirjoittamisen ja hyvän esseen tueksi.

 

Stephen Kingin Kirjoittamisesta on valloittava opas kirjoittamisesta kiinnostuneille ja samalla muistelma menestyksekkään kirjailijan elämästä. King avaa kirjailijan työkalupakkiaan ja opettaa hankkimaan ja huoltamaan oikeanlaisia työkaluja kirjoittajien ja kirjailijoiden käyttöön. Vaikka King perustaa vinkkinsä keskittyen fiktion kirjoittamiseen, sain kirjasta oppeja myös faktaan pohjautuvaan esseekirjoittamiseen. Kirjassa kerrotaan mielenkiintoisesti kielenkäytön merkityksestä ja neuvotaan, kuinka käyttää kieltä osuvasti. Suosittelen lukemaan kirjan jopa siksi, että sen kieli on viihdyttävää, selkeää ja rikasta. King on äärimmäisen lahjakas kielellisesti ja itse ihailen taitoa hyödyntää kieltä tehokeinona, joten sain kirjasta hyviä vinkkejä kielellisesti hyvän tekstin kirjoittamiseen. Esimerkiksi vinkit täytesanojen poistamisesta ja aktiivimuodon käyttämisestä passiivin sijaan kolahtivat minuun. Pienillä seikoilla saa tekstistä mielenkiintoisempaa, ymmärrettävämpää ja vakuuttavampaa.

 

King neuvoo, miten tarinaa kuljetetaan eteenpäin ja avaa kirjassaan kirjailijan työtä. Jos kirjailijan työstä haaveilee, on kirjasta todennäköisesti iloa. King muistuttaa, ettei kirjoittaessa kannata yrittää miellyttää muita, tärkeää on kirjoittaa mahdollisimman vilpittömästi omien tunteidensa pohjalta. Asioiden vähättely ja kaunistelu vaikeuttaa viestin perillepääsyä ja vie tekstiltä mielenkiintoa. Kun liiallisista itseltään tai muilta tulevista odotuksista ja paineista pystyy irtaantumaan, saa helpommin aikaan tekstiä, jolla on oikeasti merkityksellinen sisältö.

 

Annan seuraavaksi omia vinkkejäni kirjoittamiseen. Näistä on ollut minulle hyötyä, toivottavasti on sinullekin. Olen löytänyt vinkit tutkien sekä lukijan että kirjoittajan näkökulmia. Kirjoittaessa on tärkeintä, että lukija ymmärtää kertojaa ja siksi häntä on ajateltava tarkasti. Näitä vinkkejä listatessa olen lähinnä ajatellut proakatemialaisia, sillä tiedän, millaisia haasteita kirjoittamiseen liittyy Proakatemialla. Olen inspiroitunut omista ja muiden esseistä lukiessani niitä kriittisesti mutta innostuen. Rakastan lukea muiden ajatuksia ja kokemuksia aiheista, joita meistä proakatemialaisista moni pohtii. Toisaalta on myös mielenkiintoista huomata esseistä, kuinka erilaisiakin pulmia tulee pohdittua saman rakennuksen sisällä. Esseet ovat mieletön voimavara jakaa erilaisia oppeja koko yhteisön käyttöön. Haluaisinkin, että ne inspiroivat ajatukset ja oivallukset saisivat vielä kirkkaammin huomiota esseissämme. Moni essee olisi lukijaystävällisempi, jos esseetä maltettaisiin viilata hitusen siistimmiksi ja viedä ajatuksia vielä hiukan syvemmälle.

 

  1. Selkeytä ja rajaa aihe. Keskity mieluummin yhteen tai kahteen aiheeseen kunnolla kuin moneen asiaan pintapuolisesti. On kiinnostavampaa lukea aitoja ajatuksia tietystä aiheesta syvemmin kuin pieniä hipaisuja vähän kaikesta. Säilytä koko esseen ajan punainen lanka siltojen avulla. Eli pysy valitsemassasi aiheessa ja pidä huoli, että kirjoittamasi faktat ja ajatukset liittyvät toisiinsa.

 

  1. Perustele aina väitteesi ja anna esimerkkejä. Väite ilman perusteluja ei ole uskottava vaan häiritsevä, kun ei tiedä mihin väite perustuu, millaisiin tilanteisiin se pätee tai mitä sillä on yritetty ajaa takaa. Uskottavuuden kannalta teksti- ja lähdeviitteet ovat todellakin tarpeen. Esimerkkien kautta on helpompi sisäistää teksti ja samaistua siihen.

 

  1. Hyödynnä erilaisia lähteitä. Mitä enemmän lähteitä käytät esseessäsi, sitä vakuuttavampi ja monipuolisempi esseesi on. Esimerkiksi yritysvierailut ja haastattelut ovat erinomaisia lähteitä kirjojen ja tutkimusten rinnalle.

 

  1. Tunnista lukijasi. Pohdi kenelle kirjoitat, mitä viestiä haluat välittää hänelle ja miltä esseesi lukeminen tuntuu. Kun tiedostat lukijasi, voit antaa käytännön vinkkejä ja lukijalle tulee tunne, että hän hyötyy esseestäsi. Jos kohdistat tekstisi tiety(i)lle henkilö(i)lle, voi olla helpompaa kirjoittaa avoimemmin kuin kirjoittaessa yleisesti kaikille. Tällöin tekstistä luultavasti tulee aidompaa ja mielenkiintoisempaa. On vapauttavaa ajatella, ettei tämän esseen tarvitse olla kaikkia varten.

 

  1. Kirjoita erityylisiä esseitä. Voit kirjoittaa siitä, mitä haluat oppia juuri nyt. Sinun ei tarvitse olla aiheen ammattilainen, voit kirjoittaa pohdiskelevan tutkijan roolista ja se on esseiden rikkaus. Listaa itsellesi kysymyksiä, joita haluat tietystä aiheesta oppia ja ymmärtää. Etsi kysymyksiisi vastauksia erilaisista lähteistä ja kokoa niistä essee. Tai kirjoita tilannekatsaus projektistasi. Projektitiimi ilahtuu, kun olet jäsennellyt ajatuksiasi ja perehtynyt projektin etenemiseen. Saat myös hyviä muistiinpanoja tulevaisuuden projekteja varten, kun voit palata esseeseesi ja tarkistaa millaisia vaiheita aiempaan projektiin liittyikään ja miten niistä selvittiin.

 

  1. Jos alkuun pääseminen on vaikeaa, juttele aiheesta muiden kanssa ennen kirjoittamista ja sen aikana. Pura ensin ajatuksesi aiheeseen liittyen ääneen ja tee muistiinpanoja. Jos muistiinpanojen tekeminen on haastavaa, voit pyytää kaveria kirjoittamaan muistiinpanoja samalla kun itse höpiset.

 

  1. Älä ajattele, että tämä pitäisi julkaista, sillä se helposti rajoittaa ajattelua. Kirjoita ensin kaikkea mitä mieleen juolahtaa aiheeseen liittyen ja editoi lopuksi. Karsi tarvittaessa salaisimmat ajatuksesi talteen vain itsellesi.

 

  1. Ajatusten käynnistämiseksi kirjoita siitä, mikä ärsyttää. Yleensä ärsytyksestä riittää sanottavaa. Se on terapeuttista, vapauttavaa ja saa kirjoituksen käyntiin. Sen jälkeen voikin siirtyä iloisempiin aiheisiin. (Tapaninen, J).

 

  1. Kirjoita omasta intohimosta. Usein omaan intohimoon on perehtynyt ja siitä on paljon kerrottavaa. Itselleen tärkeästä aiheesta haluaa yleensä kirjoittaa hyvin, jotta oma innostus aihetta kohtaan välittyisi ja levittyisi muillekin. Kun aiheeseen liittyy jokin tunne, sitä on usein helpompi pohtia.

 

  1. Minua auttaa myös inspiroivien tekstipätkien lukeminen. Saatan etsiä kirjoista minuun kolahtavia kappaleita ja inspiroitua niistä. Varsinkin jos olen jo aiemmin lukenut kirjan, palaan siihen selaillen ja lukien pieniä pätkiä sieltä täältä. Siten palautan tekstin mieleeni, poimin osuvimmat pätkät muistiinpanoihini ja kirjoitan niiden pohjalta. Inspiraation lähteenä voi hyvinkin toimia myös lempisarja tai -elokuva, instagram-kuva, taideteos tai vaikkapa mainos. Jos tuntuu vaikealta kirjoittaa materiaalien pohjalta, aloita mieluummin aiheesta ja hae pohdintojesi tueksi sitten tietoa erilaisista lähteistä.

 

+ 1  Viimeinen vinkki on sellainen, jota en ole vielä itse kokeillut. Ota kuvia projektin vaiheista tai lopputuloksesta ja kirjoita kuvan avulla. Kuvat palauttavat tilanteen mieleen ja voi olla helpompi päästä sen hetkisiin tunnetiloihin käsiksi. Millaisia vaiheita projektiin liittyi? Miltä projektin tekeminen tuntui? Mikä oli lopputulos, miten siihen päädyttiin ja miltä jälkikäteen tuntuu?

Minulla oli mielessä Jäätelökioski Elianderin aikoihin ottaa kuvia kioskin esillepanosta ja ulkoasusta ja kuvien avulla tarkastella kioskimme palvelumuotoilua muidenkin kuin projektia tehneiden kanssa. Kuvien avulla voisi päästä asiakkaan näkökulmaan tarkastellakseen omaa tuotostaan eri kulmista ja kehittää toimintaa asiakasta paremmin palvelevaksi. Aion kokeilla tätä vielä jossain projektissani.

 

 

Onko sinulla vinkkejä esseiden kirjoittamiseen? Mikä on sinun parhain esseesi ja mitkä seikat johtivat niin hyvään tuotokseen?

 

 

 

LÄHTEET:

 

King, S. 2018. Kirjoittamisesta. E-kirja BookBeat-palvelussa. Tammi. Helsinki. Vaatii rekisteröitymisen palveluun. Viitattu 21.2.2020.

 

Tapaninen, J. 2016. Miten oppisin kirjoittamaan. Great Point. Julkaistu 1.8.2016. Luettu 21.2.2020. https://greatpoint.fi/kirjoittaminen/

 

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close