Tampere
07 Dec, Thursday
-7° C

Proakatemian esseepankki

Vinkit hyvään työpäivään



Kirjoittanut: Roosa Huhtamäki - tiimistä Hurmos.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Hyvä työpäivä
Terhi Friman
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

Johdanto

Olen aina ollut kova tekemään töitä. Nuoreen ikääni nähden olen työskennellyt lukuisissa eri paikoissa ja viettänyt paljon aikaa työn touhussa. Työnteko ajaa meidät usein oravanpyörään: heräät aamulla, valmistaudut tulevaan työpäivään, menet töihin, jonka jälkeen valmistaudut nukkumaan, jotta jaksat taas huomenna saman kaavan alusta. Työ vie siis merkittävän osan ajastamme, ja laajemmin katsottuna se on isossa osassa arvokkaasta elämästämme. Tämän takia on hyvin tärkeää, että töissä viihtyy, sillä päivittäiset kokemuksemme työpaikalla vaikuttaa syvästi yleiseen hyvinvointiimme. Vaikka jokainen työpäivä ei voi olla täydellinen, on kuitenkin olemassa tapoja, jotka edesauttavat mahdollisuuksia pitää hyvä työpäivä. Tässä esseessä jaan muutamia arvokkaita vinkkejä päivittäisen työkokemuksesi parantamiseksi, sekä positiivisen ja tuottavan työympäristön edistämiseksi.

Aihetta tutkiessani luin Terhi Frimanin kirjan: Hyvä työpäivä (2016). Kirjassa Friman käsittelee NPL tutkimuksen tuloksia ja miten ne heijastuvat työelämään. ”NPL on joukko menetelmiä, joilla voimme etsiä uutta suuntaa elämäämme, löytää uutta motivaatiota ja uusia tavoitteita työhön, muuttaa omia uskomuksiamme ja tutkia omia arvojamme.” Firman kirjoittaa. Mielestäni kirja tarjoaa hyviä menetelmiä, joilla reflektoida omaa käyttäytymistään, sekä ajatusmaailmaa. Yksi mieleenpainuva NPL:n opeista oli seuraava: Se mihin huomio kiinnittyy, lisääntyy. Tämä pätee lähes kaikessa. Jos kiinnitämme huomion negatiivisiin asioihin, koemme niitä usein, kun taas kiinnitämme huomion hyvään, näemme ympärillemme positiivisemmin. ”Kannattaa ajatella mitä ajattelee.” (Friman 2016)

 

 

Kaikki lähtee asenteesta

Yksi merkittävimmistä tekijöistä hyvän työpäivän saavuttamiseksi on ajattelutapasi ja suhtautumisesi. Kun aloitat päiväsi positiivisella asenteella ja keskityt edessä oleviin haasteisiin uusina mahdollisuuksina, saat aikaan jo suuren eron. Välillä on myös hyvä pohtia miksi työskentely kyseisessä työpaikassa kannattaa: mitä oppeja sieltä saat, miten voit ihmisenä kasvaa, sekä vaikuttaa. Positiivinen ajattelutapa ei vain kohota mielialaasi, vaan myös parantaa ongelmanratkaisukykyäsi. Aihetta tutkiessa törmäsin Jutta Hirsimäen Blogiin: Näin teet työpäivästäsi paremman (5.9.2017). Blogissaan Hirsimäki toteaa kaiken lähtevän siitä, miten aloitat aamusi. Kun varaat itsellesi aikaa aamutoimiin, syöt ravitsevan aamupalan, kuuntelet suosikki musiikkiasi, saat ladattua hyvää fiilistä päivään. ”Itsehän kuuntelen aina aamuisin Aamu tv:tä ja uutisia, jotka käynnistävät minut uuteen päivään aivan varmasti. Haluan olla heti aamusta perillä, missä mennään ja mitä yön aikana on mahdollisesti maailmalla tapahtunut.” Hirsimäki kirjoittaa.

 

Vältä stressi: suunnittele ja priorisoi

Jotta työpäiväsi on mahdollisimman tuottava, mutta stressitön, on tehokas ajanhallinta välttämätöntä. Hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty. Aloita siis luomalla jokaiselle päivälle oma tehtävälista tai tehtäväaikataulu. Priorisoi tehtävät niiden tärkeyden, sekä määräaikojen perusteella ja varmista, että ratkaiset kriittisimmät asiat ensin. Hyvin jäsennelty suunnitelma auttaa sinua pysymään järjestyksessä ja vähentämään ylikuormituksen tunnetta. Terhi Friman nostaa kirjassaan: Hyvä työpäivä (2016) esille, miten aikarajan asettaminen auttaa: ”Annamme aivoille luvan miettiä ja käsitellä asiaa tiettyyn päivänrään saakka, sen jälkeen asia on loppuun käsitelty”. Tämä oli mielestäni hyvä oppi, sillä itselläni on usein taipumus jäädä vellomaan ja ylianalysoimaan tilanteita, sekä käyttäytymistäni. Omassa toiminnassa käytän myös paljon muistilappuja, sekä kalenteria. Merkitsen kalenteriin usein viikon tehtävät ja jokaisen päivän kohdalle mahdolliset sovitut tapaamiset, sekä menot. Tämä auttaa minua pysymään ajan tasalla, enkä stressaa läheskään yhtä paljon. Stressi on usein väistämätöntä töissä, joten on tärkeää ottaa huomioon tavat, joilla hallitset sitä. Minulle stressiä vähentäviä menetelmiä ovat mm: mindfulness-meditaatiot, kuntosalilla käyminen, luonnossa liikkuminen, sekä ystäville jutteleminen. Usein stressaavien tai haastavien tilanteiden läpikäyminen kollegan kanssa lievittää suuresti stressitasoja. Muista siis uskaltaa pyytää apua aina tarvittaessa. Frimanin mukaan kiire saattaa olla myös uskomus, jonka voi muuttaa: ”Minulla in tarpeeksi aikaa siihen, mikä on minulle tärkeää.” Tämä oivallus on hyvä pitää mielessä.

 

Panosta työympäristöösi

Sotkuinen ja epäjärjestyksessä oleva työtila usein johtaa häiriötekijöihin ja tuottavuuden laskuun. Tärkeän paperin etsiminen monien lippusten ja lappusten seasta saa stressitason nopeasti kohoamaan. Tämän vuoksi on hyvä pitää työpiste siistinä, jotta kaikki päivänaikana tarvittava on helposti ulottuvillasi. Siisti työympäristö parantaa keskittymistä, sekä luo miellyttävämmän työympäristön.

 

Muista pitää taukoja

Jatkuva työskentely ilman taukoja voi johtaa loppuun palamiseen ja tuottavuuden laskuun. ”Jotta ajatus juoksee, on tärkeää pitää työn lomassa taukoja.” (Hirsimäki 2017). Onkin tärkeää sisällyttää lyhyitä taukoja koko päivän ajan, jotta saat lisää energiaa ja jaksat taas keskittyä. Tauoilla on hyvä vähän venytellä tai kävellä, varsinkin jos teet istumatyötä.  Kun pidät taukoja säännöllisesti, vähennät stressiä ja ylläpidät keskittymiskykyäsi.  Hirsimäen mukaan olisi hyvä käydä ulkona haukkaamassa raitista ilmaa ja samalla poistua hetkeksi työympäristöstä. Lounas eväisiin kannattaa myös panostaa, sillä ravintorikas ruoka pitää aivot virkeinä. ”Kevyt ruoka ei jämähdä, jolloin ei iske myöskään se tyypillinen ruoan jälkeinen väsymys”, Hirsimäki huomauttaa.

 

Edistä hyvää viestintää

Tehokas viestintä on tärkeä osa hyvää työpäivää. Pyri olemaan avoin, sekä virkeä työtovereiden ja esimiesten keskuudessa. Selkeä viestintä voi estää väärinkäsityksiltä, sekä vähentää konflikteja ja näin ollen edistää työyhteisön ilmapiiriä. Kuuntele muita aktiivisesti ja pyydä tarvittaessa selvennyksiä. Muista ilmaista ajatuksesi aina selkeästi ja kunnioittavasti. Näin luot myönteisiä suhteita kollegojen kanssa ja työtyytyväisyytesi lisääntyy. Kun olet ystävällinen, sekä kunnioittava työkavereitasi kohtaan, yhteistyö ja positiivinen työkulttuuri vahvistuu. Usein esimiesten käyttäytyminen ja suhtautuminen heijastuu työntekijöihin. Esimiesten onkin tärkeää johtaa hyvällä esimerkillä.

 

 

Aseta realistisia tavoitteita

Hyvä työpäivä (2016) kirjassa Friman muistuttaa, kuinka oma sisäinen puhe kaipaa välillä tarkistamista ja joskus suoranaista ravistelua. Jotta työsi on merkityksellistä ja innostavaa on tärkeää, että koet oivalluksia ja henkilökohtaista kasvua. Joka päivä voit laajentaa tietojasi ja taitojasi uusin mahdollisuuksin. Edistymistä ja kehitystä työssäsi voit parantaa esimerkiksi seminaarien, koulutusten ja kirjojen avulla. On myös tärkeää asettaa realistisia, sekä saavutettavissa olevia tavoitteita. Nämä ohjaavat meitä onnistumisen, sekä motivaation kasvuun. Kun jaat suuremmat tehtävät pienempiin, hallittaviin vaiheisiin ja juhlit saavutuksiasi matkan varrella, pysyt motivoituneena. ”Olemme itse vastuussa siitä, että saamme purettua uskomukset ja muutettua ne uudenlaisiksi.” (Friman 2016)

 

 

Johtopäätös

Hyvä työpäivä ei ole riippuvainen pelkästään ulkoisista tekijöistä, vaan myös ajattelutavasta ja proaktiivisista ponnisteluista. Jokaisessa työpaikassa ja työssä on omat ongelmansa, joten on siis täysin omalla vastuullasi mihin laitat fokuksen ja millä asenteella työsi teet. ” Jos keskitämme energian vaan kaikkeen, mikä on huonosti, on fiilis aivan varmasti epämotivoivampi kuin jos kiinnitämme huomiomme niihin seikkoihin, joissa olemme onnistuneet ja jotka ovat hyvin.” (Hirsimäki 2017).  Aloittamalla positiivisella asenteella, pysymällä järjestyksessä, kommunikoimalla tehokkaasti, hallitsemalla stressiä ja edistämällä myönteisiä ihmissuhteita voit parantaa merkittävästi päivittäistä työkokemustasi. Muista, että mikään työ ei ole täydellistä, mutta oikealla lähestymistavalla voit parantaa hyvinvointiasi ja tuottavuuttasi. ”Uskomukset täytyy ensin havaita ja sitten tarvittaessa muuttaa.” (Friman 2016)

 

 

 

Lähteet:

Hirsimäki, J. 2017. Näin teet työpäivästäsi paremman. Blogi. 5.9.2017. Viitattu 20.9.2023. https://www.lily.fi/blogit/on-my-way/nain-teet-tyopaivastasi-paremman/

Friman, T. 2016. Hyvä työpäivä. Tallinna Raamatutrükikoja OÜ. Helsinki. Viisas elämä.

Aihetunnisteet:
Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close