Tampere
23 Apr, Tuesday
-3° C

Proakatemian esseepankki

Vinkit aloittavalle tiimiyrittäjälle by ex-apuvalmentaja



Kirjoittanut: Jemina Laitinen - tiimistä FLIP Solutions.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Uusi toimintakausi on alkanut Proakatemialla ja se tarkoittaa myös uusien, tulevien tiimiyrittäjien saapumista akatemialle. Koska ymmärrämme, että kaikki on uutta ja ihmeellistä, tämä essee on tarkoitettu juuri sinulle, aloittava Proakatemialainen. Tämä essee antaa sinulle vinkkejä siihen, kuinka pääset ehkä mutkattomammin mukaan akatemian arkeen ja ajatusmalliin tiimiyrittäjyydestä ja sen mukanaan tuomista asioista.

 

Hyväksy heti alkuun, ettet ymmärrä heti kaikkea

Tämä on hyvä neuvo ihan kaikkeen uuteen liittyen, ja erityisesti akatemia on kokonaisuudessaan sellainen paikka, että voi mennä hetki, ennen kuin ymmärrät, miten homma toimii ja missä itseasiassa tutkintoasi suoritatkaan. Akatemialaisia on paljon, tiimejä on useita, on päälliköitä, valmentajia ja apuvalmentajia sekä kääpää, projektia, solua sekä pajaa. Ehkä oletkin jo päässyt sisälle näihin, hienoa! Jos taas et, ei haittaa mitään, kyllä ne siitä selkiytyvät ajan kanssa.

Opettele Teamsin käyttö -HETI!

Teamsissa on paljon informaatiota ja kaikki tärkeä informaatio tulee Teamsin kautta. Jos kyseinen työkalu ja sovellus on sinulle vielä tuntematon, ota aikaa tutustua, mitä informaatiota voit sieltä löytää mistäkin. Opettele myös avaamaan Teams säännöllisesti, niin, että sinulla ei mene tapahtumat, kiireelliset infot tai mikään muukaan ohi. Löydät Teamsista myös paljon informaatiota esimerkiksi Prokakatemian johtoryhmän toimintaan liittyen, eli voit tutkia syvemmin myös akatemian toimintaa ja siihen liittyviä asioita.

Toinen tärkeä juttu Teamsin käyttöön liittyen: Opettele myös sulkemaan se aika-ajoin. Teamsista tulee helposti sovellus, jota tarkistat koko ajan ja koska ihmiset työskentelevät ja laittavat viestejä eri aikoihin, voit olla varma, että puhelimesi merkkiääni kilisee koko ajan, jos et laita merkkiääniä pois käytöstä. Suosittelen myös lämpimästi, että kirjaudut sovelluksesta pois silloin, kun et ole tekemässä töitä ja haluat pitää vapaa-aikaa. Näin saat välillä rauhaa viestitulvista. Sinun ei tarvitse olla 24/7 saavutettavissa.

Käy läpi Proakatemian vuosikello ja kalenterisi nähdäksesi, mitä tapahtumia on tulossa

Akatemialla on vaikka mitä upeita tapahtumia, joista ei kannata jäädä paitsi, tutki siis kalenteriasi, sekä Proakatemian vuosikelloa  ja laita kalenteriisi nuo tärkeät tapahtumat, jottet bookkaa itseäsi mihinkään muualle. Osa upeista tapahtumista on esimerkiksi perjantai-iltaisin, joten nämä tuplabookkaukset ovat mahdollisia.

 

Aikatauluta

Akatemia-arki vie helposti mukanaan, ja siksi onkin hyvä aikatauluttaa omaa arkea, jotta tasapaino akatemian ja muun tekemisen välillä löytyy. Koska uuden äärellä innostuu, menee helposti mukaan siihen, että olet koko ajan tekemässä akatemiaa liittyviä asioita ja vapaa-ajan raja hämärtyy. Laita siis itsellesi kalenteriin niitä hetkiä, kun lepäät, rauhoitut, teet muita asioita, olet offline tilassa ja palaudut. Kannattaa myös ottaa hyvät rutiinit käyttöön, jotta ne aamupajat eivät tunnu klo 8 niin kamalalta ja ehdit palautumaan edellisestä päivästä. Tärkeää on, että löydät itsellesi sopivan tasapainon, koska arki vie helposti mukanaan. Niin, muista myös, että ne deadlinet tulevat kaikkiin asioihin jossakin kohtaa, joten on myös hyvä katsoa kalenteria senkin puolesta, ettei tule aina kiire kaikessa.

 

Kysy ja etsi tietoa

Uskalla avata suusi ja kysyä, jos et tiedä, löydä tai ymmärrä. Akatemialla on paljon osaamista, auttavaisuutta ja halua jakaa tietoa. Kysele, utele ja opi. Näin löydät myös hyviä kontakteja, jotka auttavat sinua tulevaisuudessa projektiesi sekä koko akatemia-aikasi aikana.

 

Ymmärrä, ettet tullut perinteiseen “kouluun”

Meillähän ei ole opettajia vaan valmentajia, eikä meillä ole opiskelijoita vaan tiimiyrittäjiä. Tämä saattaa kuulostaa hassulta, mutta matkaasi akatemialla auttaa paljon se, että käännät ajatuksesi pois perinteisestä koulusta ja alat kutsumaan myös itseäsi opiskelijan sijaan tiimiyrittäjäksi tai akatemialaiseksi. Olet oppimassa tiimisi kanssa ja sinä olet vastuussa oppimisestasi. Kukaan ei tule kertomaan sinulle suoraan, mitä sinun täytyy tehdä ja milloin, muuten kuin muutaman pakollisen kurssin tai tiimin työpajan osalta. Se, mitä ajattelemme itsestämme ja miten kutsumme itseämme, sekä akatemiaa, vaikuttaa paljon siihen, miten suhtaudumme näihin. Opiskelija vs. tiimiyrittäjä kuulostaa erilaiselta, eikö? Siitä tulee ihan erilainen fiilis. On ymmärrettävää, että opiskelijastatus voi myös olla ihana, ja se saakin olla. Toisaalta, voit olla myös yrittäjä samaan aikaan, ja niinhän sinusta tuleekin, tiimiyrittäjä.

Suosittelen siis heti alkuun ottamaan omaan sanavarastoon edellä mainitut termit, sillä ne ohjaavat toimintaasi sekä akatemialle kotiutumistasi. Ne auttavat myös rakentamaan omaa identiteettiäsi kohti yrittäjyyttä.

 

Käännä ajatusmallisi itsestäsi ulospäin

Koska Proakatemia perustuu tiimioppimiseen, on tärkeä kääntää oma ajatus ja focus siihen, mitä itse voi tuoda muille. Sittemmin, kun sinulla on oma tiimisi ja tiimiyrityksesi, siihen, mitä voit tuoda tiimille. Proakatemialla oppiminen ei perustu siihen, että joku toinen tulee ja kertoo sinulle, mitä tulee oppia ja antaa sinulle opittavat asiat valmiina. Jätä siis sellainen ajatus, että menet ottamaan jotain työpajasta tai ylipäänsä mistään. Mieti mieluummin, mitä itse voit antaa toiselle henkilölle, tiimille tai sille kyseiselle tilanteelle missä olet. Sillä se on kaiken oppimisen ydin: Mitä sinä tuot tilanteeseen ja hetkeen. Kun annat ja olet avoin, saat myös paljon.

 

 

 

Kommentoi