Tampere
28 Mar, Thursday
4° C

Proakatemian esseepankki

Viisi toimintahäiriötä tiimissä



Kirjoittanut: Joona Räty - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Viisi toimintahäiriötä tiimissä
Patrick Lencioni
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

 

Näin uuden Proakatemialaisen ja tiimiyrittäjän silmin oli helppo huomata kirjan luettua, että onneksi luki sen heti tiimin rakentamisen alkuvaiheessa. Kirjan tarinaan oli upotettu paljon tilanteita ja keskusteluita siitä, että miksi tiimityössä on erityisen tärkeää luottamus, mutta myöskin konfliktit ja se avarsi omaa näkemystä tiimityöhön ja ennen kaikkea hyvän ja toimivan tiimin rakentamista kohtaan. Kirjan luettuani tuli heti mieleen monia tilanteita meidän arjesta, joihin kirjan oppeja olisi voinut jo heti hyödyntää. Jatkossa pystyykin seuraamaan keskustelua ihan eri tavalla ja kehittyä tiiminä eteenpäin.

 

Kaikki elämässä rakentuu luottamukselle ja yrittäminen nykypäivänä ei ole poikkeus. Etenkin tiimiyrittäjänä toimiminen vaatii vahvaa luottoa tiimin jokaista jäsentä kohtaan. Miten sitten luottamusta rakennetaan? Onko luottamus asia, jota ylipäätänsä voi rakentaa, vai onko se asia, joka rakentuu itsestään ajan kanssa ja tekojen kautta? Mielestäni se on molempia. Luottamuksen rakentumista voi kiihdyttää, mutta sitä ei voi pakottaa. Et voi sanoa toiselle ihmiselle, että nyt sinun pitää alkaa luottaa tähän henkilöön ilman, että hän itse niin päättää tehdä omasta tahdostaan. Näin pari kuukautta Proakatemialla kulkeneena oman tiimin kanssa voin jo sanoa, että luottamuksen rakentamiseen kannattaa käyttää aikaa. Helppoa ja vaivatonta se ei ole meilläkään ollut, mutta olemme päässeet jo todella pitkälle lyhyessä ajassa luottamuksen rakentamisessa. 17 henkilön tiimiyrityksessä päätösten tekeminen on lähes mahdotonta, ellei meillä ole luottamusta toisiimme. Myös päätösten tekemiseen käytetty aika nopeutuu, kun on luottamus kunnossa. Sen olemme jo nyt huomanneet. Aluksi pienetkin päätökset veivät todella kauan aikaa, nyt saatamme samassa ajassa tehdä jonkin oikeasti ison päätöksen.

 

Yksi asia mikä itselle tuli yllätyksenä kirjan opeista oli se, että kirjassa kannustettiin konflikteihin. Minulla on aina ollut konflikteista sellainen kuva, että ne ovat riitoja, mutta tämä ei pidä paikkaansa. Kun sinulla on tiimin kanssa luottamus kunnossa ja joku heittää esimerkiksi idean ilmoille, niin pystytte keskustelemaan siihen liittyvistä ongelmakohdista tehokkaasti. Olimme alkuun tiimimme kanssa ’liian kilttejä’ toisillemme ja tästä syystä monet asiat venyivät ja venyivät seuraaviin palavereihin ja sitten ymmärsimme, että meidän pitää ruveta käymään oikeaa keskustelua, käymään konflikteja. Päivän päätteeksi koimme, että olimme saaneet paljon enemmän aikaiseksi ja asiat eivät jääneet vaivaamaan tai roikkumaan, kun pystyimme heti käsittelemään kaikki ongelmakohdat läpi.

 

Meillä on kirjattu tiimimme sääntöihin ”sovi mitä tehdään ja tee mitä sovitaan.” ja tämä sääntö vaatii meiltä kaikilta tietynlaista sitoutumista. Tiimiyrittäjän näkökulmasta on tärkeää, että kaikki tiimin jäsenet kokee olonsa tärkeäksi tiimissä, koska jokaisen sitoutuminen on välttämätöntä. Pitää löytää jokaiselle jäsenelle se syy, miksi hän on täällä. Kun saadaan kirkastettua ’miksi’, niin silloin on myös valmis ottamaan isompia riskejä ja näin ollen myös kasvu ja tulos on isompaa yrityksellä. Tämän takia sitoutuminen on tärkeää.

 

Kaikki aikaisemmat kohdat pohjautuvat luottamukseen ja seuraava ei ole poikkeus. Seuraava toimintahäiriö tiimissä on vastuu ja oikeastaan sen välttäminen. Tiimissä pitää olla niin vahva luottamus toisiinsa, että kun sovitaan, että tehdään jotain, niin myös kannetaan vastuu loppuun saakka. Pitäisi voida olla sellainen ilmapiiri, että vaikka kaikki menisi metsään, pystyy siitä silti avoimesti kertomaan kaikille. Vastuun välttely vie helposti siihen, että rimaa aletaan madaltamaan. Tyydytään kohtalaiseen ja ihan ok suorituksiin, kun pitäisi pyrkiä loistavaan.

 

Emme ole tiiminä päässeet vielä niin pitkälle, että pystyisimme seuraamaan tai jättää seuraamatta tuloksia, mutta yleisesti katsottuna tulosten seuraaminen on erityisen tärkeää, että tiedetään missä ollaan menossa. On myös tärkeää juhlia onnistumisia aina, kun niitä kohdalle tulee. Olemme ottaneet tavoitteeksi tehdä jokaisesta projektista helposti seurattavan, että pysymme aina kärryillä siitä, missä olemme menossa. Kun on selkeät suunnat projektien osalta, voi keskittyä pelkkään tekemiseen ja se tuo myös selkeyttä työntekemiseen. Tällä tavalla saavuttaa myös tavoitteet helpommin.

 

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close