Tampere
01 Oct, Sunday
11° C

Proakatemian esseepankki

Viisi toimintahäiriötä SaawassaKirjoittanut: Ella Heineman - tiimistä Saawa.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Viisi toimintahäiriötä tiimissä
Patrick Lencioni
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Viisi toimintahäiriötä Saawassa

Patrik Lencionin kirja viisi toimintahäiriötä tiimissä
Luottamuksen puute
Huolimatta siitä, onko kyse työ-, koulu- tai esimerkiksi vapaa-ajan tiimistä, luottamus on tärkein teema tiimin toiminnassa Lencionin mukaan. Kirjassaan aihetta käsitellään hahmon Mikey kautta, joka ei osaa ja halua olla haavoittuvainen muun tiimin kanssa, mikä laskee koko tiimin luottamuksen tasoa.

Luottamus on mielestäni Saawassa melko hyvällä tasolla, mutta parantamisen varaakin on paljon. Hyvä luottamuksen taso ei ole syntynyt itsestään tai vain siitä, että olemme olleet viikottain toistemme kanssa tekemisissä jo kohta kaksi vuotta. Luottamuksen tasoa on parantanut esimerkiksi useat mökkipajat, tiimin taloudellset tavoitteet ja talousmallien muutokset, jotka ovat saattaneet vaikuttaa suoraan myös yksilöiden henkilökohtaisen elämän taloustilanteisiin, Esimerkiksi palautteenantokulttuurimme on vasta tänä syksynä lähtenyt kunnolla käyntiin. Mikäli tiimillä ei ole esimerkiksi pajaa, jossa jokainen antaa toiselleen palautetta, luottamusta ei välttämättä rakennu tasaisesti tiimiläisten välille edes Proakatemialla, jossa ollaan kuitenkin kädet savessa jatkuvasti oman tiimin kanssa. Tietysti, jotta on palautetta mitä antaa koko tiimin täytyy myös työskennellä yhdessä.

Konfliktin pelko
Konfliktin pelko on näyttäytynyt saawassa monellakin eri tavalla ja eri tasoilla, myös valmentajan ja tiimin välillä. Konkreettisia esimerkkejä tästä on esimerkiksi se, miten saawassa on usein ollu jonkinlaista tunnekuohua tiettyjen henkilöiden ympärillä, mutta asiaa ei ole otettu yksilöiden ja/tai tiimin kanssa puheeksi. Tilanteet ovat nyt muutaman kerran päättyneet siihen, että henkilö itse kertoo lähtevänsä tiimistä. Arjessa konfliktin pelko näyttäytyy aktiivisena haluttomuutena palautekulttuurin kehityksen kanssa. Palautetta annetaan vähän ja se ei ole rehellistä, mutta tässä parannamme koko ajan.

Vastuun välttely
Vastuun välttelystä mainio esimerkki on vuoden 2023 myyntipäivät, johon aiemmin vetäjäksi valikoitui Inka, joka täysin ymmärrettävästä syystä joutui jäämään myyntipäiviltä pois. Seuraavaksi vetäjäksi valikoitui Saawan business leader Atso, joka mielestäni veti roolin oikein hyvin, ottaen huomioon, että hän oli tehtävässä vain ja ainoastaan siksi, että kukaan muu ei halunnut tai ehtinyt. Kuitenkin, joillain tiimiläisillä oli paljonkin sanottavaa Atson suoriutumisesta. Mikäli yksilöillä on suurta motivaatiota myyntipäiviä kohtaan he voivat mielestäni itse asettua ehdolle vetäjiksi, ja jos yhtäkään vapaaehtoista ei ole niin pestiin joutuvaa on turha kritisoida.

Tulosten huomiotta jättäminen
Olemme yhdessä saawana alusta alkaen pitäneet tavoitteet ja tulokset tärkeinä tietämme maaliin ohjaavina tekijöinä. Tarkkailemme myös jatkuvasti, onko pidemmän aikavälin tavoitteet epärealistisen suuria (vaiko liian pieniä) ja säädämme niitä sen mukaan. Väitän, että tämä on viidestä toimintahäiriöstä merkityksettömin saawan kohdalla.

 

Lähde:
Patrick Lencioni – Viisi toimintahäiriötä tiimissä
Ville Parkkilan paja aiheesta Viisi toimintahäiriötä tiimissä 22.11.2022

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close