Tampere
12 Aug, Friday
22° C

Proakatemian esseepankki

Viisaan ja empaattisen naisen tärkeät opit Kirjoittanut: Anni Minkkinen - tiimistä Promisia.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Minun tarinani
Michelle Obama
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

 

Kuuntelin äänikirjana Michelle Obaman elämäkerran ”Minun tarinani” ja kirja herätti minussa paljon ajatuksia. Aivan ensimmäiseksi sen, miten upea ihminen ja upea elämä Michelle Obamalla on ollut. En ennen kirjan kuuntelemista ollut perehtynyt häneen sen enemmin, tiesin kyllä, että hän on hieno persoona, mutta ajattelin häntä enemmän vain presidentti Barack Obaman puolisona. Hän on kuitenkin paljon muuta kuin miehensä varjo. Kerään tähän esseeseen muutaman asian, jotka häneltä kirjasta opin.

 

VAHVUUS

 

Michelle Obama on kotoisin Chicagon South Sidesta, vaatimattomasta työläisperheestä. Hän huomasi jo varhain koulussa, että hänen täytyy tehdä paljon ahkerammin töitä valkoisiin opiskelijoihin verrattuna, jos hän haluaa, että hänet otetaan vakavasti. Pienikin virhe tai laiskuus koulutehtävissä vaikuttaisi opettajien mielestä siltä, että hän on huono oppilas. Vaikka virheet pitäisi sallia kaikille, sillä ilman niitä paras oppi jää kokematta. Kuitenkin elämä mustana koululaisena oli Michellen lapsuudessa hieman erilaista, kuin valkoisen oppilaan.

 

Michelle vaati siis itseltään paljon jo pienestä pitäen. Kova työnteko ja halu osoittaa muille, että hän pystyy mihin vain, vei hänet pitkälle. Hän pääsi opiskelemaan sosiologiaa Princetoniin ja myöhemmin lakia Harvardiin. Hän valmistui molemmista kouluista todella hyvin arvosanoin ja pääsi nimekkääseen lakifirmaan töihin. Kova työnteko palkittiin ja häntä alettiin arvostaa työmaailmassa pikkuhiljaa. Se ei kuitenkaan ollut tietenkään helppoa mustana naisena.

 

Kuitenkin hän on myöhemmin varsinkin ensimmäisenä naisena halunnut näyttää muille naisille, ja varsinkin mustille naisille, että kuka vain pystyy mihin vain lähtökohdista huolimatta. Jokainen meistä on loppujen lopuksi oman onnensa seppä ja vastuussa omasta menestyksestään. Ahkeralla työnteolla, uskomisella itseensä ja pienellä onnella pääsee pitkälle, siitä Michelle Obama on elävä esimerkki.

 

KASVU

 

Jatkuva oppiminen on yksi suurista asioista, joista myös Proakatemialla puhutaan. Michelle Obama on sanonut, että kasvu ei lopu ikinä. Me kehitymme jatkuvasti, jos vain päätämme niin. Tämä on tärkeä seikka. Meidän ei pidä unohtaa oppimisen janoa koskaan, vaan vaalia uteliaisuuttamme. Michelle on seurannut jatkuvan oppimisen polkua koko ajan elämänsä aikana. Hän on kouluttautunut paljon ja tehnyt töitä usean eri alan parissa. Pitkälti juuri oman oppimisen janonsa ja uteliaisuutensa vuoksi. Ensimmäisen naisen tehtävässäänkään hän ei unohtanut oppimisen mahdollisuutta. Hän käytti hyödyksi mahdollisuutensa päästä tapaamaan eri asemissa ja tilanteissa olevia ihmisiä ja käytti tilaisuudet aina hyödyksi oppimisen kautta. Hän on aidon vilpittömästi kiinnostunut erilaisista ihmisistä ja heidän kanssaan keskustelemisen ja kyselemisen kautta oppinut paljon maailmasta ja kulttuureista.

 

Michelle on myös pystynyt näyttämään sen, miten kaikki me teemme virheitä ja se ei ole niin vakavaa. Hän aiheutti suuren kohun vuonna 2009, kun hän rikkoi protokollaa koskettamalla Englannin kuningatar Elisabethia. Hän ja kuningatar tapasivat Englannissa ja tapaamisen alkupuolella kuningatar ihasteli, kuinka pitkä Michelle olikaan. Michelle tokaisi siihen, että hänen korkokenkänsä tuovat mukaan vielä hieman lisäpituutta. Sen jälkeen naiset naureskelivat, kuinka korkokengät tekevät heidät välillä hulluiksi ja keskellä tuttavalliseksi mennyttä keskustelua Michelle laski kätensä kuningattaren selälle, ilman sitä sen enempää ajattelematta. Vastavuoroisesti myös kuningatar Elisabeth siirsi oman kätensä Michellen selälle. Tämä kuitenkin on vastoin kuninkaallista protokollaa, jonka mukaan kukaan ei saa koskea hänen korkeuttaan. Mielestäni tapaus kuitenkin vain näytti sen, miten nämä molemmat naiset ovat vain inhimillisiä olentoja, toisistaan välittäviä lämminhenkisiä persoonia.

 

 

TOISTEN AUTTAMINEN

 

Ensimmäisenä naisena Michelle Obama keskittyi vahvasti lasten, varsinkin tyttöjen auttamiseen erilaisten kampanjoiden avulla. Hän on sanonut, että aika on lahja, jonka voi antaa muille. Olen itse myös sitä mieltä, että aika on arvokkain lahja, jonka voi toiselle antaa. Aika on nimittäin ainut asia, jota voi vain kuluttaa, mutta ei laittaa säästöön pahan päivän varalle.

 

Michelle Obama muistetaan tulevaisuudessa ei vain ensimmäisenä mustana presidentin puolisona ja ensimmäisenä naisena, mutta myös yhtenä empaattisimmista ja poikkeuksellisen läsnäolevana ensimmäisenä naisena. Michelle ei halunnut puuttua politiikkaan liikaa, mutta hän halusi pestinsä aikana tehdä paljon hyvää. Hän keskittyi mm. veteraanien perheiden tukemiseen ja lasten terveyden edistämiseen sekä kannustamaan vähemmistönuoria opiskelemaan. Michelle Obama kiersi ja kiertää edelleen puhumassa varsinkin nuorille tytöille ja valaa heihin uskoa omalla esimerkillään siitä, miten kuka vain voi menestyä elämässä. Kirjassa kuvattiin näitä tilaisuuksia ja ne saivat minut herkistymään. Monet vähemmistönuoret ovat Amerikassa hyväksyneet sen ajatuksen, että heille ei ole tulevaisuudessa mahdollisuutta menestykselle. Se on todella surullista ja on siksi todella tärkeää, että heillä on Michelle Obaman kaltainen esikuva muuttamassa näitä ennakkoluuloja. ”Find your flame and keep it it!”  (”Löydä liekkisi ja pidä se elossa!”) Näillä sanoilla Michelle kannustaa osuvasti löytämään sen oman tärkeän juttunsa ja tekemään töitä sen eteen – tämä myös läikäytti jotain sisälläni.

 

LOPUKSI

 

Michelle Obama on aito ihminen, josta moni meistä voisi ottaa mallia. Itse inspiroiduin hänestä varsinkin uutteran työmoraalin ja toisten auttamisen näkökulmasta. Minulle on myös tärkeää tehdä hyvää tässä maailmassa ja toivon, että saisin muutettua maailmaa parempaan suuntaan kuin mitä se on ollut syntyessäni. Myös puhdas ja aito kiinnostus toisia ihmisiä kohtaan ja heidän pyyteetön auttamisensa ei ole koskaan pahitteeksi. Mielestäni meidän kaikkien pitäisi ottaa oppia empatiasta toisia ihmisiä, eläimiä ja luontoa kohtaan. Uskon, että hyvä lisää hyvää ja koskaan ei voi tehdä liikaa hyviä tekoja. Michelle Obama inspiroi ja kannustaa myös muita pyrkimään aina parempaan ongelmista ja haasteista huolimatta, tekemään töitä ja uskomaan itseensä, sekä olemaan aina mahdollisimman hyvä toisille ihmisille ja ympäröivälle maailmalle.

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close