

Viikko innovoinnin opiskelijoiden kanssa
Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Innovointi
Innovointi ei ehkä ollutkaan sitä mitä luulin. Onneksi osallistuin yhdessä sveitsiläisten innovointi opiskelijoiden kanssa innovointi viikkoon kesällä 2022!
Post it lappuja siellä ja täällä, musiikki soi ja ihmiset viihtyy. Kielimuuri vaikeuttaa välillä työskentelyä ja välillä on turvauduttava oman maan kaveriin ja mietittävä miten jokin asia nyt toiselle selitetään. Innovointi viikkoon saimme toimeksiantajiksi mahtavan Svecon sekä Ponssen! Ponssen antama toimeksianto oli hieman teknisempi mitä Svecon luovuudelle tilaa antava ”millainen on kestävä toimisto” toimeksianto. Saimme tiimini kanssa Svecon toimeksiannon ratkaistavaksi ja siitä lähti tiivis oppimismatka yhdessä kansainvälisessä tiimissä!
Sveitsiläisten innovoinnin opiskelijoilla tietotaito ulottui aina teknillisen osaamisen kautta luovempaan työskentelyyn. Itselleni innovointi on ollut mm. tuotekehitystä, 12 H innovointi, tiimin kanssa innovointihetket sekä projektien parissa innovointi. Nämä innovoinnin opiskelijat omasi paljon osaamista eri menetelmien suhteen ja itse sain tyytyväisenä tarttua vain oppimis tilaisuudesta kiinni. Lähestyimme teemaamme yritysvierailulla jonka sain nopeasti järjestettyä MOW supernovalle Tamperen Ratinaan. MOW supernova osoittautui kaikin puolin uudenlaiseksi toimistoksi, ja siellä on otettu huomioon niin sosiaalinen kestävyys kuin vihreät asiat! Muutamia mielestäni siistejä asioita heidän toimistolta:
- unisex vessa kulkee nimellä ”all astronauts”
- Yhteinen keittiö joka toimii yrittäjien kohtaamispaikkana, keittiössä mahdollisuus valmistaa ruokaa
- Poppari kone, mahdollisuus pieneen naposteltavaan mm. keskittymisen tueksi
- Omat persoonalliset pienet toimistot suuremman toimiston sisällä
Vierailu antoi siis paljon ajateltavaa ja pohdittavaa haasteeseemme. Käsitys kestävyydestä oli hyvin erilainen tiimimme jäsenillä ja lähdimmekin pohtimaan ensiksi sitä. Itse ajattelen kestävyyden pitävän sisällään mm. taloudellista kestävyyttä, sosiaalista kestävyyttä, luonnonvarojen säästämistä sekä toimintamallien kestävyyttä. Innovoinnin opiskelijat ryhmässämme ajatteli kestävyyden keskittyvän lähinnä vihreään kestävyyteen. Asiaan pureuduttuamme huomasimme että tämäkin aihe on jossakin määrin kulttuuri kysymys, heillä päin kestävyydestä puhutaan hyvin eri tavalla kun meillä suomessa. Innovoimaan lähtiessä on hyvä kiteyttää ja selkeyttää ongelmaa koska moni asia tarkoittaa toiselle eri asiaa kuin sinulle.
Lähdimme innovoimaan post-it lappujen avulla. Pilkoimme teemamme viiteen ongelmaan joita koemme toimistoissa olevan, teemamme oli ”hyvinvointi, yhdenvertaisuus, desing/sisustus, yksityisyys sekä viestintä sekä joustavuus”. Näiden teemojen alle kasasimme teemoihin liittyviä ratkaisuja matalalla kynnyksellä. Jokaisessa vaiheessa kellotimme aikaa jotta aikamme ei kuluisi johonkin teemaan takertumiseen. Tämän jälkeen tiivistimme pääongelmat mihin tahtoisimme pureutua ja pääongelmamme keskittyi sosiaaliseen kestävyyteen. Itse ihastuin ideaan joka sai alkunsa minun ja toisen ryhmänjäsenen henkilökohtaisesta kiinnostuksesta. Tiny house asuminen innosti meitä ajattelemaan että voisiko samanlaista näkökulmaa tuoda työelämää. Tiny house asuminen perustuu yksinkertaiseen elämiseen ja pienellä määrällä materiaa toimeen tulemiseen. Keskiössä voi olla mm. fokus luontoon ja siellä elämiseen ja harrastuksiin sekä muihinkin kun perus arkisiin asioihin keskittyminen. Oma idea, ja ensimmäinen idea ei suinkaan ole aina paras mutta tämä idea tinby house kulttuurin tuomisesta toimistoon jäi vaivaamaan minua hyvällä tavalla. Seuraavaksi kolmea jäljelle jäänyttä ideaa työstettiin pienemmissä ryhmissä ideat olivat aikuisten leikkipaikka, tiny house toimisto sekä nurmikko väylät työpaikoilla.
Päädyimme Tiny house asumisen inspiroimaan toimistoratkaisuun. Siinä yhdistyi yhteisöllisyys, vapaus työskennellä joustavasti, oma rauha sekä out of the box ajatus. Aloitimme pitchauksemme uudenlaisella tavalla, johdattaen kuulijamme matkalle uudenlaiseen toimistoomme äänitteen avulla. Asiakkaamme Sveco piti lopullisesta ideastamme erittäin paljon! Opin viikon aikana työskentelystä kansainvälisessä tiimissä, kulttuurieroista, innovoinnista sekä ideointiprosessista.