Tampere
27 Sep, Wednesday
13° C

Proakatemian esseepankki

“Verkostoituminen”Kirjoittanut: Aapo Virolainen - tiimistä Empiria.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Hyvät ja laajat verkostot ovat elintärkeitä urakehityksen ja yrittäjyyden kannalta. Laajat verkostot saattavat mahdollistaa asioita, joita et ikinä uskonut edes mahdolliseksi. Ikinä et voi tietää millaisia ovia saattaa avautua vain, koska tunsit jonkun. Useimmiten uudet asiakkuudet tai yhteistyökumppanit löydetäänkin alkuun omien tuttujen ja ystävien ansiosta. ”Verkostossa on voima”, sanonta pätee mielestäni erittäin hyvin. Ihminen ei välttämättä edes tajua mitä kaikkia hyötyjä verkostoituminen tuo mukanaan, joten listaan niitä nyt esseessäni.

 

1 Liikesuhteet ja tiedon jakaminen

Hyvät verkostot mahdollistavat tietojen, taitojen ja mahdollisuuksien jakamisen toisten kanssa. Kuvitellaan tilanne missä henkilö x tietää kaiken yrityksen verotuksesta. Menetkö hänen luokseen vai luotatko ulkopuoliseen apuun mieluimmin? Verkostojen ylläpitäminen vaatii työtä ja jatkuvaa luottamuksen ylläpitämistä toimiakseen hyvin. Muista siis säännöllinen yhteydenpito ja tarjoa apuasi muille. Yhdessä tavoitteisiin pääseminen on helpompaa ja saat aina oman panoksesi mukaan varmasti takaisin.

2 Uudet näkökulmat

Verkostoituminen lisää ihmisiä lähipiirissäsi. Jos kerrot liikeideasi lähimmälle kaverillesi tai vanhemmillesi, saattaa vastaus idean käyttökelpoisuudesta olla eri kuin jollekin entuudestaan tuntemattomalle. Uudet ihmiset tuovat uusia näkökulmia ja kokemuksia asiasta, mikä on erittäin tärkeää. Mielestäni verkostoitumisen keskeisiin hyötyihin kuuluukin erilaisista lähtökohdista olevien henkilöiden tietojen ja kokemusten hyödyntäminen. Joku on varmasti parempi sinua jossain. Hänen tietonsa ja taitonsa kannattaa nöyrästi hyödyntää ja ottaa huomioon. Muista sinäkin tarjota omia mielipiteitä ja tietojasi vastineeksi.

3 Henkilöbrändi

Jos aktiivisesti verkostoidut ja käyt esimerkiksi sosiaalisissa tapahtumissa lisää se näkyvyyttäsi huomattavasti. Vahva profiili omissa ammatillisissa piireissä auttaa usein monessa asiassa. Tulevien työpaikkojen saaminen saattaa olla helpompaa, koska erotut joukosta paremmin ja ihmiset tuntevat tai ovat kuulleet sinusta jo ennen. Sosiaalisissa tapahtumissa verkostoituminen, muiden ihmisten kuunteleminen, nimien ja kasvojen tunteminen ja oman tietotaidon jakaminen lisäävät kaikki uskottavuuttasi. Tilanteessa missä esimerkiksi kaksi saman tasoista henkilöä hakevat samaan työpaikkaan ja toisen LinkedIn profiili on täynnä mielenkiintoisia ihmisiä ja toisella ei saattaa olla ratkaiseva tekijä valinnan kannalta.

4 Pitkäaikaiset kumppanuudet

Monet kaupat nykypäivänä syntyvät, koska taustalla on pitkäaikainen suhde. Ei ole ollenkaan mitään uutta, että esimerkiksi tietty palvelu ostetaan joltain tutulta, vaikka kilpailija olisi edullisempi. Verkostoitumisen tarkoitus onkin kehittää ja vaalia ammatillisia suhteita, jotka kantavat pitkälle. Hyvät ammatilliset verkostot saattavat myös antaa tilaisuuksia parempiin sopimuksiin ja kauppoihin. Mitä enemmän tunnet ja tiedät oikeita ihmisiä, sitä helpompaa elämä on.

 

Tiivistelmä

Verkostoituminen avaa monia ovia, auttaa pääsemään uralla helpommin eteenpäin ja tekee yrittämisestä helpompaa. Verkostot muodostavat tukiverkon, joka tarjoaa tietoa, taitoa ja apua tilanteeseen kuin tilanteeseen. Verkostoituminen on yrittäjälle elintärkeää. Älä siis jää vain kotiin ihmettelemään vaan lähde luomaan elämäsi tärkeintä verkostoa.

 

Lähteet

https://www.ukko.fi/yrittajyyskoulu/verkostoituminen/

https://www.michaelpage.com.au/advice/career-advice/career-progression/benefits-networking

Aihetunnisteet:
Kommentit
  • Roosa Haaka

    Selkeä essee! Hyviä pointteja siitä, miksi kannattaa verkostoitua. 👏🏻

    16.9.2022
  • Milana Itäpää

    Hyvää pohdintaa verkostoitumisen tärkeydestä. Sain paljon hyviä oivalluksia siitä, mitä verkostoituminen todella merkitsee tänä päivänä ja, miksi sitä kannattaa aktiivisesti harjoittaa. Kiitän!

    16.9.2022
Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close