Tampere
29 Mar, Friday
5° C

Proakatemian esseepankki

Vastuunjako vai jaettu johtajuus?



Kirjoittanut: Auri Saarelainen - tiimistä Evision.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Luin netissä artikkelin johtajuuden jakamisesta ja jäin miettimään tiimien vastuunjakoa, erityisesti meillä Evisionissa.

Oli kyseessä mikä tiimi tahansa elämäni varrelta, on vastuuta aina pyritty jakamaan. Tietyt ihmiset vastaavat tietyistä asioista ja vain se mahdollistaa tiimin tavoitteisiin pääsyn. Jokaisen vastuulla on yhtälailla se, että päämäärät, maalit, tavoitteet saavutetaan.

Onko vastuunjako tasaisesti kuitenkaan aidosti mahdollista? Onko se normaalia, että toisten vastuulla on suurempia kokonaisuuksia, kuin toisten? Ehkä se on. Jäin kuitenkin pohtimaan sitä, millä keinoilla varmistetaan se, että esimerkiksi 22 hengen tiimiyrityksen tiimiyrittäjien työpanos on yhtälainen ja että jokainen sitoutuu yhdessä asetettuihin tavoitteisiin? Ainoa keino ei voi olla datan seuraaminen, koska se ei varsinaisesti kannusta sitoutumaan.

Tiimin johtamisessa on tärkeää sopia tavoitteista, työnjaosta ja ajankäytöstä sekä seurata tehtävien suorittamista ja laatua. Kenties helpolta kuulostava luettelo tiimin tehtäväkeskeisistä toiminnoista ei kuitenkaan ole aina helppo toteuttaa käytännössä. (Saaranen, 02/2017).

Saaranenkin toteaa sen, minkä olen itse huomannut. Mitä enemmän on erilaisia ihmisiä erilaisista työnteon kulttuureista, sitä epätasaisemmin vastuu tietyistä asioista jakautuu, sitoutumisen tasosta puhumattakaan. Pahimmillaan 20 hengen tiimissä vastuun kantavia tiimiläisiä on muutama. Näiden muutaman harteilla on koko tiimin suoriutuminen, toiminnan kehittäminen ja pahimmillaan vielä tiimiytyminenkin.

Mitä isompi tiimi on, sitä suurempi haaste tasainen suorittaminen ja vastuu on. Tämä korostuu erityisesti täällä Proakatemialla, missä meillä on vapaus tehdä. Mutta kuten missä tahansa muuallakin, vapauden mukana kulkee aina vastuu. Tiimiyrityksessä ei kuitenkaan olla vastuussa enää ainoastaan omasta suorittamisesta, mutta myös osaltansa tiimistä ja tiimin suoriutumisesta. Oma osuus todennäköisesti on summa x tienattuna, panos pajoissa, itsensä kehittäminen ja sitä kautta tiimin eteenpäin vienti ja niin edelleen.

Jaetun johtajuuden tuloksellinen ja tehokas toteutuminen edellyttää kuitenkin, että jokainen tiimin jäsen osaa sekä johtaa että olla johdettavana. Jaetun johtajuuden vuorovaikutteinen johtamiskäytäntö jakaa valtaa, vastuuta ja osaamista onnistuneen ja tuloksellisen yhteistyön toteutumiseksi. (Saaranen, 2/2017).

Sieltä se taas tuli. Voiko olla mahdollista, että myös vastuun tasaista jakautumista voi kehittää johtajuutta kehittämällä? Tottakai voi. Vastuunjako on kuitenkin loppupeleissä varsinkin meillä Proakatemialla johtajuuden jakamista. Tällöin täytyy osata johtaa itseään, mutta myös muita. Tiimioppimisessa on nähdäkseni kyse nimenomaan tästä ja olen iloinen huomatessani, että alan vihdoin päästä jyvälle siitä, mikä täällä on homman nimi.

Voisiko vastuun tasaisempaan jakoon avain olla itsensä johtamisessa?

Tiimityössä on se hauska piirre, että et voi loppujen lopuksi huolehtia, kuin omasta tontistasi ja siitä, että se tulee hoidettua. Tämä riittää, jos jokainen pitää tonttinsa hoidettuna. Jos taas ei, aiheuttaa toisen rikkaruohojen nyppiminen helposti närää, stressiä ja unettomuutta. Kuitenkaan aikuisen ihmisen tekemisistä (tai tekemättä jättämisistä) ei voi ottaa vastuuta kukaan muu kuin aikuinen itse. Kuulostaa asioilta, mitkä liittyvät vahvasti itsensä johtamiseen.

Artikkelin jälkeen jäin miettimään keinoja kehittää jaettua johtajuutta, eli itsensäjohtamistaitoja. Tänään taisin mainita tiimiläisille lukeneeni paljon “tyttöjen kirjoja”, joilla tarkoitan enemmän itsensätutkiskelua varten tarkoitettua kirjallisuutta. Naureskeltiin porukalla, josko olisi aika siirtyä bisnekseen self-help-kirjojen sijasta. Mutta ei. Ei ole. Ja olen vakuuttunut siitä, että jokaikinen Proakatemialainen tarvitsee näitä “tyttöjen kirjoja” oppiakseen. Jos itsensä tutkiskelu ja muu mentaalipuolen teksti ei muuten kiinnosta, niin jokaisen tulee ottaa tällainen kirja käteen oppiakseen vastuunkantoa tiimissä, tiimin takia.

Ilman sitä oppia täällä ei voi selvitä. Tai voi, mutta tuskin kukaan meistä haluaa suoriutua välttävästi tai edes keskinkertaisesti?

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close