Tampere
19 Jan, Wednesday
-2° C

Proakatemian esseepankki

Värien viemääKirjoittanut: Anni Minkkinen - tiimistä Promisia.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Teksti julkaistu LinkedInissä: https://www.linkedin.com/pulse/värien-viemää-anni-minkkinen/?published=t

 

Värit ovat itselleni yksi suurimmista inspiraation lähteistä. Rakastan kokeilla erilaisia väriyhdistelmiä pukeutumisessani ja koen suurta innostusta, jos keksin jonkun uudenlaisen yhdistelmän. Tykkään bongailla kaduilta ja ympäröivästä maailmasta erilaisia, välillä sattumanvaraisia väriduettoja ja tallennan niitä puhelimeni muistiin. Lempivärini vaihtelevat aika usein ja olen yleensä kausittain innostunut jostain väristä.

 

Siksi rakastan seurata yhdysvaltalaisyritys Pantonen joka vuosi valitsemia vuoden värejä. Pantone on standardisoitu painovärijärjestelmä, joka on ollut käytössä jo vuodesta 1963. Pantone tarjoaa lähes 5000 eri värisävyä eri värikartoissa, joista esimerkiksi vaatesuunnittelijat, pakkausdesignerit, markkinoijat ja muut visuaalista työtä tekevät voivat suunnitella ja miettiä erilaisia väriyhdistelmiä. Pantonen värijärjestelmä (PMS – Pantone Matching System) on käytetyin spottiväristandardeista. Sen avulla värit voidaan toistaa aina samanlaisina riippumatta olosuhteista. Tämä on tärkeää esimerkiksi yritysten logojen ja muiden visuaalisten elementtien kanssa, joiden on oltava paikasta riippumatta saman sävyisiä. Pantone-värit ovat valmiiksi sekoitettuja ja ne painetaan kerralla, toisin kuin esimerkiksi yleisessä CMYK-järjestelmässä, jossa jokainen sävy sekoitetaan neljästä osaväristä ja jokainen osaväri painetaan erikseen. Pantone-värijärjestelmä toistaa siis värejä paljon tarkemmin ja laajemmin.

Vuodesta 2000 asti Pantone on valinnut jokaiselle vuodelle värin, tai värit, kuten vuonna 2016 yritys valitsi ainoan kerran tähänastisessa historiassa kaksi pastellista sävyä – vaalenapunaisen Rose Quartzin ja hempeän sinivioletin Serenityn. Vuoden värit ovat määrittäneet vahvasti yleistä väritrendiä niin muodin ja designin kuin median parissa. Viime vuoden väri oli kaunis punaoranssi Living Coral ja huomasin heti alkuvuodesta, että vaatemerkkien kevät-kesämallistot olivat täynnä korallinväriä, sisustuslehdet näyttivät korallisia sisustusideoita ja lehtien kansigrafiikat olivat lehtihyllyllä joka toinen pukeutuneet korallin sävyyn. Muistatko myös tämän? Ilmiö on mielestäni todella mielenkiintoinen ja olisi kyllä mahtava päästä näkemään, miten Pantonen värivelhot oikein osaavat ennustaa tulevat väritrendit.

 

 

Tämän vuoden väri on Classic Blue ja se on nimensä veroisesti juurikin klassinen sininen. Tumma ja syvä, mutta puhdas sininen. Väritoimisto kertoo, että väri on rauhan ja turvan väri, joka puhuttelee tänä aikana kun ihmisten usko ja luottamus tulevaan on epävarma. Klassinen sininen on myös se väri, jonka jokainen meistä voi nähdä taivaalle katsoessaan. Tuttu ja turvallinen, kaikkien tuntema sininen.

 

Huomasin heti tämän vuoden alusta omalla suomidesignkaupallani Mielalla, että sininen alkaa näkyä. Eräs brändi lähetti koruistaan uusia värejä ja yksi uusi väri oli puhdas sininen. Myös varsinkin nyt keväämmällä sininen alkaa näkyä entistä enemmän myös suomidesignin parissa ­– selkeästi Suomi ei enää lämpeä ihan niin hitaasti maailmalta tuleviin trendeihin, vaan nopeimmat ottavat ne käyttöön heti.

 

 

Itse en ole varsinaisesti ollut koskaan sinisen suurin fani, mutta kyllä itseltänikin löytyy vaatekaapista klassisia sinisen värisiä vaatteita. Oma tapani nauttia sinisestä väristä on yhdistää se johonkin toiseen. Sitä myös Pantone suosittaa, sillä sininen voi olla välillä itsekseen aika valju. Mutta miettikää esimerkiksi sinisen ja kirkkaanpunaisen yhdistelmää tai tummaa sinistä ja hempeää vaaleanpunaista. Todella herkullinen yhdistelmä syntyy myös, kun laittaa vierekkäin viime vuoden värin korallin klassisen sinisen kanssa. Tällaista ”värileikkiä” rakastan välillä tehdä etsimällä esimerkiksi Pinterestista erilaisia värejä ja kokeilemalla miltä ne näyttävät yhdessä. Sitä varmaan ”oikeat” värisuunnittelijat tekevätkin työkseen Pantonen värikarttoja hyödyntäen.

 

Tässä muutamia omia lempiväriyhdistelmiä tällä hetkellä. Mikä on sinun lempivärisi tai väriyhdistelmäsi?

 

Lähteet:

 

https://www.pantone.com/color-intelligence/color-of-the-year/color-of-the-year-2016
https://www.annukka.info/pantone-varien-kaytto/

https://www.urbanview.net/fi/24-pantone-vaerikartat

https://fafi.fi/trendit/vuoden-vari-on-tassa-nain-valinnat-maarittavat-trendeja-ja-nakyvat-muotituotteissa/

Aihetunnisteet:
Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close