Tampere
20 Apr, Saturday
-5° C

Proakatemian esseepankki

Vapaaehtoistyön voimin verkostoitumaan



Kirjoittanut: Susanna Leinonen - tiimistä Eventa.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Haastattelu
Henkilökohtainen haastattelu
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Tämä essee on julkaistu Y-kampuksen sivuilla: https://www.y-kampus.fi/tarinat/vapaaehtoistyon-voimin-verkostoitumaan-2/

 

Student Activator Satu Niemelä oli vapaaehtoisena Slushissa menneenä syksynä. Satu oli osa tapahtuman rakentajien tiimiä. Satu kehuu kokemusta siitä, että vapaaehtoisista pidettiin hyvää huolta ja oli innostavaa olla mukana rakentamassa suurta, kansainvälistä tapahtumaa.

Slush on kansainvälinen vuodesta 2008 järjestetty teknologia- ja kasvuyritystapahtuma, joka järjestetään vuosittain Helsingissä. Slushin tavoitteena on saattaa yhteen kansainvälisiä kasvuyrityksiä, sijoittajia ja mediaa sekä auttaa yrittäjiä menestymään ja nostamaan yrityksensä maailman parhaaksi valitsemallaan toimialalla. Slush onkin noussut muutamassa vuodessa yhdeksi Euroopan johtavista kasvuyritystapahtumista. Slushia järjestää voittoa tavoittelematon yhteisö, joka koostuu sijoittajista, yrittäjistä, opiskelijoista ja vapaaehtoisista. Viime vuonna tapahtumaan osallistui 3500 startup-yritystä ja 2000 sijoittajaa. Näiden lisäksi paikalla oli 2400 vapaaehtoista ja 350 tutkijaa.

“Tämä oli mun eka kerta Slushissa. Vapaaehtoishakemuksessa kysyttiin, onko joku tietty tiimi, mihin haluaa ja laitoin, että kaikki käy. Hain mukaan, koska halusin nähdä, miten niin iso tapahtuma järjestetään. Slush on aivan mieletön tapahtuma. Miten messukeskuksesta saadaankin ihan erilainen tila, eihän sitä enää tunnista samaksi paikaksi kuin joillain messuilla, joilla olen siellä joskus käynyt! Suuren tapahtuman organisointi kiinnostaa. Miten tärkeää kokonaisuuden hallinta onkaan, että joku handlaa sen kaiken ja kun tekijöitä on niin paljon ja ihmisillä on tietyt vastuut”, Satu listaa syitään lähteä mukaan.

Slushissa on vapaaehtoisia paljon eri lähtökohdista, tekijöitä tulee ulkomaita myöten. “Varmaan ihmisillä on erilaisia intressejä, miksi lähteä vapaaehtoiseksi. Moni haluaa kasvattaa verkostoja tai on kiinnostunut tapahtumatuotannosta tai tulee mukaan, koska haluaa nimenomaan osallistua tapahtumapäivään. Onhan se myös kiva plussa, kun pääsee jonon ohi sisään vapaaehtoisten ovesta. Meidän rakennusporukalle oli vapaaehtoisia talkoopäiviä. Teimme valmistavia juttuja, kuten maalasimme lautoja ja mitä vaan, mitä pystyi tekemään etukäteen. Suunnilleen viikkoa ennen tapahtumaa alkoi rakentaminen. Olimme tapahtumassakin vapaaehtoisena, jos joku vierailija olisi tarvinnut apua.”

Tiimien johtajat olivat myös vapaaehtoisia. Slushin Talent Team organisoi koko vapaaehtoistoimintaa. Slackissa oli vapaaehtoisille oma ryhmä ja siellä oli yksi, joka välitti viestit kaikille ja tiimien vetäjille vielä erikseen. “Meidän tiimin johtaja rekrysi suoraan omaan tiimiin soittamalla jokaiselle henkilökohtaisesti. Tiimin johtaja huolehti, että kaikki ovat omalla vuorollaan töissä. Vapaaehtoisten työvuoro kesti kahdeksan tuntia, mutta me olimme usein iltavuorossa ja jos hommat loppuivat niin sitten ei jääty pyörittelemään peukaloita vaan päästiin aiemmin pois. Sekä rakennuspäivinä että tapahtuman aikana vapaaehtoisille oli oma tila, jossa meille oli tarjolla ruokaa ja jokainen sai oman harkintansa mukaan pitää taukoja”, Satu kertoo järjestelyistä.

Slushin järjestäjät olivat panostaneet vapaaehtoisten tutustumiseen ja tiimiytymiseen. Ennen tapahtumaa oli järjestetty Volunteer Day, johon osallistuminen oli vapaaehtoista. Satun mukaan siellä tutustui muihinkin kuin oman tiimin vapaaehtoisiin ja ylipäätään oli hedelmällistä tutustua ja kokoontua porukalla.

Oman verkoston laajentamista varten Slushissa oli käytössä Match Making Tool-sovellus, jonka kautta kaikki osallistujat riippumatta roolista, olipa kyseessä sitten sijoittaja tai startup tai vapaaehtoinen, pystyi verkostoitumaan. Tapahtumassa oli Meeting Area, josta pystyi varaamaan pöydän tietylle ajalle ja tapaamaan kontaktoimiaan ihmisiä. Tapahtuman jälkeen vapaaehtoisille oli vielä oma After Party, jonka aikana yhteistä verkostoitumista pystyi jatkamaan.

Kokemus oli Satun mielestä todella mukava ja innostava. “Voisin mennä tänä vuonna uudestaan vapaaehtoiseksi.”

Tämä haastattelu tehtiin ennen kuin Suomessa siirryttiin koronaviruksen takia poikkeustilaan ja nyt tiedämmekin, että Slush on peruttu tältä vuodelta. Toivottavasti Satu ja muut kiinnostuneet vapaaehtoiset pääsevät auttamaan Slushin järjestämisessä ensi vuonna.

Kommentoi