


Vapaa-ajan tärkeys
Esseen tyyppi: / esseepistettä.
Vapaa-ajan tärkeys. Harvemmin sitä tulee sen kummemmin mietittyä. Omalla kohdallani voin sanoa, että vapaa-aika on sitä aikaa mitä en vietä Akatemialla tai palkka töissä Lindexillä. Tosin liiankin usein ne työt tulevat sinne kotiin. Sitä ei ehkä ensimmäisenä akatemia vuotena tajua kuinka kuplassa sitä hetkittäin elää. Kuinka siitä tulee iso osa omaa elämää niin hyvässä kuin pahassakin. Päivät saattavat venyä ja illalla et kerkeä kotona kuin vaihtaa vaatteet ja painua pehkuihin. Viikonloput menevät Lindexillä enemmän ja vähemmän. Pikkuhiljaa sitä huomaa pitävänsä muutamia täysin vapaita päiviä kuukaudessa ja ne päivät täytyy pyhittää kirjaesseille, jotka on auttamattomasti myöhässä. Vähän niin kuin tämäkin, kello lähenee yhtä yöllä ja täällä mietin vapaa-aikani tärkeyttä. On suuri riski, kun saat täyttää kalenterisi itse. Täytät sen ihan liian täyteen. Ajattelet että kyllä tämän vielä tänään kerkeää ja eihän mulla nyt ole kiire mihinkään. Omasta ajasta on helppo nipistää pala pois ja ajatella, että kyllä kerkeän huomennakin pyykätä ja nähdä kavereita. Ei se salikaan sieltä mihinkään yhdessä yössä katoa. Kun siinä hetkessä ne kaverit, salit ja pyykit olisi se paras asia mitä voisit itsellesi tarjota.
Siihen menee hetki, että itse nämä asiat ymmärtää. Olen itsekin lukenut lukuisia artikkeleita aiheesta ja aina sitä vain miettii, että ei minulla ole ongelmia pitää vapaa-aikaa. Kunnes jossain kohtaa se iski ehkä ne jatkuvat flunssat johtuikin siitä, että on koko ajan menossa. Kavereiden näkeminen tuntui ehkä myös työltä. Halusi vaan hetken nukkua. Puhelimen piippaus sai vaan ahdistumaan, sähköpostit, slackit, viestit piippaa yötä päivää. Tiliotteesta näkyi, ettei ruokaa ole taas tullut laitettua kuukauteen selvästi syöty vaan ulkona ja haettua jotain nopeaa mikrotettavaa kotiin.
Tajusin jossain kohtaa, ja myös kavereiden sanomana, että olisiko nyt aika ottaa vähän sitä omaa aikaa. Mitkä asiat sitten auttoivat minua.
Ensinnäkin pidin kesällä kunnon loman. Latasin akkuja ja tein vain asioita mitä halusin tehdä. Suurimmaksi osaksi olin kavereiden kanssa, nukuin päivä unia ja kävin tallilla. Syksyllä takasin akatemia arkeen ja tein jo itseni kanssa selväksi, että samalla tavalla ei vedetä tätä vuotta.
- Pidän puhelinta aina värinällä, vain kaverikeskusteluista tulee ääni. Se rauhoittaa kummasti kun puhelin ei piippaa jatkuvasti ja illat voit olla vapaa työ asioista. Saatan lukea viestit ja sähköpostit, mutta vastaan niihin sitten seuraavana aamuna.
- Irtisanouduin Lindexiltä. Koin että en saa siitä työstä niin paljon kuin mitä se vie minulta. Vaikka tuntui haikealta lopettaa en ole hetkeen tuntenut oloa näin kevyeksi. Tietäen että pystyn nyt paremmin suunnittelemaan projektejani sekä elämääni. Ei aina tarvitse miettiä onko vapaa päivä töistä vai ei.
- Enemmän tallilla käyntiä. Ainut paikka missä puhelin jää autoon ja voit vaan olla. Mikään muu ei rentoutu enemmän kuin ratsastaminen ihan yksikseen tai kaverin kanssa. Tallilla ei puhuta mistään muusta kuin hevosista ja se tekee välillä ihan hyvää.
- Enemmän aikaa kavereille. Kesäisin on niin paljon enemmän aikaa viettää yhdessä ja tavoitteena onkin viettää saman verran aika yhdessä näin syksylläkin.
- Yleisesti kaiken turhan karsiminen pois. Miettiminen mitä oikeasti haluaa tehdä ja tehdä niitä asioita
https://riinamh.blogspot.fi/2017/11/vapaa-aika.html
Reetta Koivula
Hyvä ja ajankohtainen essee, juuri tänään Projektorissa Efektin Jenni korosti vapaa-ajan tärkeyttä. Hienoa että olet valinnut viisi ohjenuoraa aksusyksyä varten, pidä niistä kiinni!
Omalla kohdallani vapaa-aika on ollut myös hyvin kortilla viime vuodet, kun akatemian päälle olen käynyt palkkatyössä. Ja nyt kun kela vei asumistuen avoliitossa elävältä, töitä on vieläkin enemmän. Huomaan kaipaavani vapaapäivää välillä kipeästi, mutta se mikä tässä tilanteessa helpottaa on se, että tämä on väliaikaista. Joulukuuussa saa valmistumispaperit käteen ja alkaa unelmaduunin etsiminen, työttömänä työnhakijana.
Eräs asia omalla kohdallani on ollutkin se, että jos sitä vapaa-aikaa on, niin mitä ihmettä sillä tekisi. On niin orientoutunut työntekoon, että ei osaakaan yhtäkkiä vaihtaa vapaalle. Älä hukkaa sitä taitoa!
Miitu Hokkanen
Niin tärkeä puheenaihe, joka onneksi on nyt nostanut päätään akatemialla. Moni kokee, että vapaa-ajan osuus jää akatemia aikana liian vähälle. Se on tietenkin myös osittain varmasti ideana, että joutuu välillä koettelemaan itseään projektien loppusuoralla, mutta yleisesti vapaa-ajan puute on ongelmallista jaksamisen kannalta. Efektissäkin joutuu joskus muistuttamaan ihmisille, että muistakaa myös miettiä unelmia töiden ulkopuoleltakin. Vapaa-ajalle sijoittuvat haaveet ja tavoitteet esimerkiksi ulkomaanmatkat ovat usein paras kannustin tehokkaaseen ja hyvään työönjälkeen myös työelämässä. Oman mielensä kuunteleminen tässäkin asiassa on todella tärkeää. Muiden vapaa-ajan tarpeen arvostelemista kannattaa myös harkita muutamaan otteeseen, sillä se, niin kuin moni muukin akatemialla suurennuslasin alla oleva asia, on hyvin henkilökohtainen.
Jutta Koivisto
Todella samaistuttavaa tekstiä. Mietin todella usein, miten kiva olisi olla heppatyttö! Ja tämän tekstin jälkeen pohdin sitä jälleen kerran. Luin lisäksi sinun ”Hevosharrastaminen parantaa kokonaisvaltaista hyvinvointia” – esseesi. Ole onnellinen, että sinulla on ”pakokeino” arjesta!
Välillä miettii, missä voi pääkopan tyhjentää täysin. Salillakaan (jos sinne ehtii) ei sitä voi tehdä, koska musiikki tulee puhelimesta, mikä laulaa jatkuvasti. Ehkä täytyy aloittaa uiminen.
Tietenkin ongelmia saattaa olla ajanhallinnassa vähän kaikilla. 😀
Täytyy kehottaa meidän tiimiä lukemaan tämä teksti!