Tampere
26 Feb, Friday
3° C

Proakatemian esseepankki

Valvonnan allaKirjoittanut: Oona Salo - tiimistä Pinkut 1.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Verkko suljettu
Mikael Brunila
Rasmus Fleischer
Kimmo Kallio
Chistopher Kullenber
Hanna Nikkanen
Pontus Purokuru
Antti Rautiainen
Mathias Wåg
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Johdanto

Esseen kirjoittaminen oli todella haastava aloittaa, koska internet ja data ovat todella suuria asioita. Näistä sanoista on vaikea keksiä yhteistä punaista lankaa, koska nämä sanat kätkevät sisälleen paljon asioita ja historiaa. Kirja oli todella vaikeaa luettavaa, koska käsitteitä oli valtavasti ja suurimmaksi osaksi kaikki uusia. Tuntui, että uuden käsitteen ehti jo unohtamaan seuraavalla sivulla, kun vastaan tulikin jo seuraava käsite. On hauska, miettiä kuinka riippuvaisia olemme internetistä tai datasta. Itse olen huomannut, että reakoin heti siihen, jos huomaan, että internet on heikko. Tai mikään muu tunne ei ole yhtä ärsyttävää kuin se, kun internet menee poikki tai se alkaa jumittaa.

Googlen mahti

Muistan päivän, jolloin olin lähdössä normaaliin tapaan treeneihin. Asuin vielä Turussa ja meillä oli monia vuosia ollut torstaisin treenit Leaf Areenalla samana kellonaikana. Kuitenkin istuin autoon ja huomasin, että puhelimestani kuului outo ääni. Havahduin siihen ja päätin katsoa, mitä puhelin ilmoittaa. Viesti oli Googlelta. Google ehdotti minulle treenipaikkani sijainnin ja ajo-ohjeet. Kuinka paljon puhelin kerääkään tietoa meistä ja luo dataa eteenpäin. Vielä pahempi yhdistelmä on Iphone ja Apple Watch, koska silloin he saavat kerättyä jokaisen reittini ja sykkeeni, jos haluavat.

Millainen mahtaa olla dataprofiilini, jota hallitsee Google ja internet yhdessä? Entä olenko oikeastaan koskaan yksin? Nämä ovat mielenkiintoisia kysymyksiä, ja niihin on haasteellista vastata. Kuitenkin olemme kaikki silloin valvonnassa, kun käytämme eri koneita, joissa on internet. Tämän pystymme huomaamaan siitä, miten data tuo eteemme mainoksia tuotteista, joista olemme puhuneet ääneen tai kirjoittaneet.

Tunneli toiseen maailmaan

Jokainen todennäköisesti tietää sanan internet. Mutta, miten sanan internet pystyisi selittämään parhaiten. Kuitenkin tämän sanan sisälle on kertynyt paljon asioita, joita emme tiedä, kuten mysteereitä, erilaisia tunneleita eri sivustojen välillä ja tietoa kaikesta mahdollisesta. Harvemmin tulee mietittyä sitä, mitä kaikkea sana internet on. Se on enemmän kuin tietääkään. Internet ei ole yksi tila vaan monia.  Kun kirjaudut, esimerkiksi Facebookiin saattaa mennä vain muutama sekunti, kunnes sivu avautuu. Nämä ovat juuri niitä hetkiä, jolloin internet vie sinut monien tunneleiden läpi, jotta pystyy varmistamaan, että kyseessä on oikea käyttäjä eli sinä. Miten internet pystyy aina todentamaan, että kyseessä on sinä?

Nykypäivänä sosiaalisen median eri kanavat ovat paikkoja, joissa vietetään todella paljon aikaa. Enää ei tarvitse edes käyttää omaa nimeä, koska voi itse keksiä nimensä tai olla keksimättä. Loppuen lopuksi kukaan ei voi olla varma, että oletko se sinä 100 % ”oman” nimesi takana. Uskon, että nimettömyys on muokannut internetistä sellaisen, mitä se tällä hetkellä on, koska siellä ihminen voi olla mitä vain haluaa. Itsestä voi helposti luoda massan antonyymisesti. Nimimerkit voivat johdattaa harhaan. Tämä on yksi osa internetin kieroutta.

 

Kirjoita hakusanasi tähän

Varmasti olet törmännyt lauseeseen ” kirjoita hakusanasi tähän”, ja miettinyt miten muokkaisit sanasi niin, että tulos olisi mahdollisimman oikea. Vaikka hakusana ei olisi oikea tai kirjoitettu väärin, niin useasti Google kuitenkin antaa mahdollisimman täydellisen vastauksen. Pohtisin, tekeekö Google meistä automaattisesti fiksumpia, koska oikealla tiedonhakukeinolla pystymme saamaan uusia ratkaisuja ja tietoa. Miten vanhempani ovat selvinneet koulusta ilman Googlea? Mielenkiintoista.

 

Pohdinta

Internet on kaikkialla ja tekee meistä riippuvaisia. Nykypäivänä pystymme itse katsomaan kännykästämme, kuinka paljon olemme käyttäneet aikaa erilaisiin datasovelluksiin. Välillä huomaan, kun olen tylsistynyt, niin availen erilaisia sosiaalisen median sovelluksia ilman tarkoitusta aivan, kuten aivan kuin odottelisin jotain uutta.

Hämmentävää on ajatella, miten joku on keksinyt asian, jossa on monia vuosia edellä muita. Useat yritykset miettivät, että mitä he ovat ensi vuonna. Google todennäköisesti miettii, mitä he ovat vuonna 2035.

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close