Tampere
29 Mar, Friday
7° C

Proakatemian esseepankki

Valmistautuminen Helvetinviikkoon



Kirjoittanut: Kasimir Vuorinen - tiimistä Kipinä.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Helvetinviikko
Erik Bertrand Larssen
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Valmistautuminen Helvetinviikkoon

 

Vaiheellisuus ohjaa elämää, on olemassa lyhyempiä ja pidempiä ajanjaksoja, erilaisia tapahtumia iloisia ja vähemmän iloisia, tunnemyrsky saattaa olla jollakin valtaisaa ja toisella elämä voi olla pitkiäkin aikoja hyvin tasaista. Ainut varma asia, joka elämässämme toteutuu, on muutos. Muutos, jos mikä riittää itsessään pitämään elämän sekä varmana, että epävarmana. Tällä tarkoitan sitä, että voit luottaa huonojen jaksojen helpottavan ja vaikeuksien loppuvan jossain vaiheessa. Sama pätee myös onnistumisiin, kukaan ei valitettavasti voita jokaista elämänsä käännettä omaksi edukseen tai edustamansa yhteisön eduksi.

 

Olen kuunnellut Erik Bertrand Larssenin kirjan Helvetinviikko kaksi kertaa äänikirjapalvelusta ja tällä hetkellä olen myös viimeistelemässä sen fyysistä kirjapainosta. Helvetinviikko kuvastaa mielestäni hyvin kaikessa äärimmäisessä rehellisyydessään sitä mitä elämä voi olla. Luopuminen voi lopulta olla saamista ja köyhtyminen rikkautta. Kirjailija Bertrand Larssenin tavoitteena on jalkauttaa Helvetinviikko osaksi jokaisen ihmisen elämää.

 

Kehittyminen

 

Itsensä kehittäminen alkaa nykypäivänä lähestyä trendimittariasteikolla jopa megatrendiä. Sosiaalinen media tarjoaa lähes taukoamatta linkkejä webinaareihin, workshop -pajoihin ja erilaisiin tapahtumiin. Lisäksi on olemassa lukemattomia erilaisia tapoja meditoinneista ja äänimaljarentoutuksista kylmähoitoihin. Pääasiassa elämässä voi oppia parhaiten, kun lukemisesta tai tapahtuneesta jää jokin muistijälki.

 

Tunne ja järki yhdistyvät, lisäksi kun osataan sopivalla tavalla yhdistää itsensä haastaminen mukaan ajattelumallilla: ’’ei mitä opit, vaan miten opit’’. En koe osaavani opettaa tai selittää oppimisesta paljoakaan, mutta ajatuksena on helppo kuvitella, että itsensä fyysisesti, psyykkisesti ja sosiaalisesti likoon laittaminen voi jättää merkittävän jäljen siitä mitä olet koetun tapahtuneen esimerkiksi Helvetinviikon jälkeen. ’’Oman mukavuusalueensa ulkopuolella oppii ja kehittyy nopeimmin’’ (Larssen 2017, 47).

 

Uuden kokeminen

 

Havaintojeni perusteella Helvetinviikon yksi tärkeimmistä tehtävistä on hankkia sellaisia kokemuksia, joihin et tiennyt pystyväsi. Eli kyse on itsensä ylittämisestä ja ikään kuin oman olemassa olevan potentiaalin valjastamisesta sinun itsesi käyttöön. Ja ennen kaikkea tietoisuuden lisääminen siitä, että mihin kaikkeen pystyt, kun vain keskityt ja annat aikaasi oikeille asioille elämässäsi.

 

Elämässä on ylipäänsä hyvä tiedostaa se, että saadakseen aikaan jotain sinulle itsellesi tärkeää on pystyttävä luopumaan joistakin sinulle ominaisesta toiminnasta. Tarkoitan tällä sitä, että Helvetinviikolla joudut mahdollisesti luopumaan valvomisesta, jos esimerkiksi olet tottunut menemään vasta puoliltaöin nukkumaan tai joudut sanomaan ei lähes joka viikonloppuiselle herkuttelulle. Olet ikään kuin enemmän tilivelvollinen itsellesi ja tätä kautta pystyt luomaan omaan elämääsi uusien tapojen kautta kenties jotakin uutta merkityksellisempää sisältöä. Esimerkiksi sosiaalinen media alkaa nykypäivänä olla sellainen aikasyöppö elämässämme, että sen ajankäytön vaihtaminen Helvetinviikon ajaksi merkityksellisempään tekemiseen voi avata täysin uusia ovia meille ja auttaa ymmärtämään paremmin itselle tärkeitä asioiden tärkeyden.

 

Tavat ja ajanhallinta osana kokemusta

 

Pelkistetysti ajateltuna elämä kostuu ajasta ja rutiineista eli tavoista. Aika on meille lähes ainut omaisuus, jota ei saa takaisin, kun se on kulunut. Tämän vuoksi ajanhallinta muodostuu hyvin tärkeäksi ja on yksi tärkeimmistä taidoista itsensä johtamisessa. Miten tavat ja aika sitten liittyvät toisiinsa? Suurimmaksi osaksi ajastamme kulutamme sitä tapojemme mukaisesti eli sitä mitä olemme tottuneet aiemminkin tekemään niin teemme sitä päivästä viikosta ja kuukaudesta toiseen. Ainut keino muuttaa tapoja on tulla ensin tietoiseksi vanhoista tavoista, jotta voi muuttaa joksikin muuksi, lähtökohtaisesti paremmaksi.

 

’’Aika on ihmisen ainoa omaisuus jolla on todellista arvoa, ja ainoa jota hänellä ei ole varaa tuhlata.’’

Thomas Edison

 

Nykyajan yhteiskunnassa tapojen- ja ajanhallinta nousee keskeiseen rooliin ja se huomattavasti paljon vaikeampaa kuin ennen. ’’Ajanhallinta ei ole luultavasti koskaan ollut yhtä vaikeaa kuin nykyään. Ulkoisia virikkeitä ja häiriöitä on sekä työ- että yksityiselämässä niin paljon, että keskittyminen vaatii tiukkaa itsekuria’’ (Larssen 2017, 154).

 

Omaksi kompastuskiveksi on tällä hetkellä vielä muodostunut se, että en ole tehnyt Helvetinviikkoa käytännössä itse. Olen vain kuunnellut ja lukenut siitä teoriatasolla ja kuullut myös nyt tiimiyrittäjä kollegoiden kokemuksia omista suoritetuista Helvetinviikoistaan. Olen motivoitunut suorittamaan omani lähiaikoina ja aion panostaa näiden oppien pohjalta sen sisältöön.

 

 

 

 

Lähteet

 

Bertrand Larssen, E. 2017. Helvetinviikko. 2.painos. Liettua: ScanBook UAB.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close