Tampere
11 Dec, Monday
-8° C

Proakatemian esseepankki

Valmentajien ohjeetKirjoittanut: Toni Ryöppy - tiimistä Evision.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
-
-
Esseen arvioitu lukuaika on 6 minuuttia.

Valmentajien ohjeet – Doc Rivers & Jill Ellish

Esseen tekijät: Toni Ryöppy

Johdanto

1.Doc Rivers
2.Jill Ellish
Lähteet

Toukokuu 2021
Proakatemia
Yrittäjyyden ja tiimijohtamisen koulutus

Johdanto

Tässä esseessä tulemme käsittelemään huippuvalmentajien Doc Riversin ja Jill Ellishin ohjeita, kuinka he ovat menestyneet urallansa, kuinka he ovat toimineet valmentajina joukkueillensa. Urheilujoukkueen valmentaminen on hyvin verrattavissa bisneselämään ja tiimin vetämiseen bisnespuolella. Hyvän valmentajan tulee osata hallita tiimiä oikein ja antaa pelaajien vahvuuksien loistaa ja hyödyntää niitä. Valmentajat ovat pelaajien kulmakiviä ja hyvän valmentajan ansiosta koko joukkue pystyy loistamaan ja menestymään.

Keskitymme myös siihen mitä ohjeita huippuvalmentajat antavat omien henkilökohtaisten kokemuksien kautta jaettavaksi niin verrattavissa bisnespuoleen kuin tiimijohtamiseen ja joukkueen vetämiseen.

Doc Rivers

Doc Rivers sanoo aina pelaajillensa ”Olen ihminen teen virheitä, mutta joka päätös ajaa joukkueen etua.” Se ei ehkä ole yksilöiden tai hänen itsensä etu vaan joukkueen etu. Valmentajan tai tiimistä vastaavan henkilön tulee osata niin urheilussa kuin bisneselämässä osata hahmottaa isompi kuva. Päätökset eivät varmasti miellytä aina kaikki tai parhaassa ja pahimmassa tapauksessa välttämättä ketään, mutta jos päätös ajaa tiimin ja joukkueen etuja niin se on välttämätöntä ja silloin tulisi toimia sen mukaan.

Doc Rivers puhui dokumentissa hienosti, että hän ei ikinä kuvitellut lapsena menevänsä ”treeneihin” vaan hän puolestaan ajatteli menevänsä vain pelaaman. Se jo pelkästään kertoo hänen mentaliteetistaan ja asenteestaan asiaa kohtaan. Hän tekee sitä koska rakastaa tekemäänsä eikä treenaa ja harjoittele pakon edestä aivan kuin se olisi jokin rangaistus. Se mitä yhteistä valmentajilla oli dokumentissa, oli se, että he tekevät sitä mitä tekevät, intohimosta. Oman kokemuksen kautta, mikäli sinulla itsellä tai jollakin muulla on intohimoa asiaa kohtaan, näkyy välittömästi ulospäin ja tuloksissa. Varsinkin bisneselämässä intohimon merkityksellä on kovin suuri merkitys, koska se näkyy hyvin useasti suoraan tuloksissa. Mikäli teet asiaa intohimolla, et kuvittele sitä edes työksi ja kun teet jotakin asiaa mitä et koe työksi, teet sitä niin kauas päivässä kuin jaksat ja se puolestaan saa tulokset näkyviksi.

Rule – Vie kisa loppuun.

Dokumentissa Doc Rivers kertoi, että hänen oltuaan lapsi, opettaja pyysi jokaista kirjoittamaan liitutaululle miksikä haluaa tulla isona, Doc kirjoitti ”haluan tulla ammatti koripallonpelaajaksi” opettaja vastasi, että kirjoita jotain realistisempaa, Doc kirjoitti uudestaan ”haluan tulla ammatti koripallonpelaajaksi” opettaja pyyhki tekstin taas ja sanoi ”lähetämme sinut kotiin.”

Hänen isänsä vei hänet takaisin kouluun ja sanoi matkalla, että pelleilet aina sinun pitää ottaa itseäsi niskasta kiinni, mutta juuri ennen koulun ovia hän sanoi pojalleen ”Oli tavoitteesi mikä tahansa, ja nyt on vielä liian aikaista, mutta kun viimein asetat tavoitteen, vie se loppuun asti.”

He palasivat luokkaan sisälle isänsä kanssa ja opettaja pyysi uudestaan kirjoittamaan taululle mikä sinusta tulee isona, Doc kirjoitti ”ammatti koripallonpelaaja” Tämän jälkeen opettaja katsoi ihmeissään isää, ja tähän hän ei voinut kuin miedosti hymyillä ja pudistaa päätään.

Doc Riversin isä sanoi hänelle myös kerran seuraavasti, ”Ole ahkera, pysy erossa ongelmista, älä luovuta. Ikäviä asioita tulee tapahtumaan. Eikä kukaan sellaista halua, mutta niin käy.”

Tämä edellä mainittu tarina kertoo päättäväisyydestä ja se on juuri sitä mitä jokainen tarvitsee, oli sitten kyse tiimipelaajasta tai valmentajasta. Oli se asia mikä tahansa jota alat tekemään, sinun tulee olla ahkera ja olla luovuttamatta, sinulla tulee olla tarkat tavoitteet ja päättäväisyys sitä kohtaan mitä teet. Itsellänikin on akatemian alusta lähtien ollut selvä visio mitä haluan tehdä nyt ja silloin kun valmistun, eikä päivääkään ole kulunut, etten olisi nähnyt kristallin kirkkaasti sitä päämäärää. Jokainen teko mitä teen kumpuaa sitä päämäärää, jonka olen päättänyt, sitä, että haluan olla yrittäjä, luoda jotakin omaa mistä olla ylpeä ja luoda siinä samalla työpaikkoja ja olla heille hyvä pomo ketä työllistän.

UBUNTU – Rule – Älä uhriudu.
Wikipedia, Ubundu (Filosofia) luettu 11.5.2021:

Ubuntu tarkoittaa eettistä humaania filosofiaa uskollisuudesta ja suhteista toisiin ihmisiin. Sanan alkuperä on Etelä-Afrikan bantukielissä. Ubuntu ymmärretään klassisena afrikkalaisena ”konseptina. Ubuntu-käyttöjärjestelmä nimettiin tämän periaatteen mukaan.

Arkkipiispa Desmond Tutu tarjosi pidemmän määritelmän vuonna 1999 kirjoittamassaan kirjassa:
Ubuntu-ihminen on avoin ja saatavilla toisille, toisten vahvistama, ei vaarannu toisten kyvyistä ja hyvyydestä, hänellä on kunnollinen itsetunto, joka tulee tiedosta, että hän kuuluu suurempaan kokonaisuuteen ja heikentyy kun toisia nöyryytetään tai halvennetaan ja kun toisia kidutetaan tai sorretaan.

Nelson Mandela selitti Ubuntua seuraavasti:
Kun maiden läpi kulkeva matkustaja pysähtyy kylään, hänen ei tarvitse pyytää ruokaa ja vettä. Kun hän pysähtyy, kylän ihmiset antavat hänelle ruokaa ja viihdyttävät häntä. Tämä on yksi Ubuntun näkökohta, mutta sillä on muitakin näkökohtia. Ubuntu ei merkitse, että ihmiset eivät saisi rikastua. Siksi kysymys kuuluu: Aiotko tehdä niin mahdollistaaksesi ympäröivän yhteisösi kehittymisen?

”Ubuntu on ihmisyyden ydin. Sen mukaan yksin toimivat ihmiset ovat ristiriitaisia. Pitää oppia multa, miten ollaan ihmisiksi” – Doc Rivers

”Ihminen on ihminen muiden kautta. En voi olla parhaani, ellet sinäkin ole. Et voi olla uhaksi, koska olet hyvä. Mitä parempi olet, sitä parempi minä olen.” -Doc Rivers

Doc Riversin joukkue alkoi elää tätä edellä mainittua Ubuntua. Dokumentissa kerrottiin, että Doc Rivers toi kerran hampurilaisen lentokoneeseen ja tällöin Tony Allen sanoi hänelle, ”Tuo ei ole Ubuntua, missä meidän on?” Ubuntu ei ollut heille pelkkä sana, se oli elämäntapa. Ja se teki joukkueesta ei pelkän joukkueen vaan jotain suurempaa. Suomeksi sanottuna voisimme kuvailla tätä joukkuehenkenä, mikäli tiimille tai joukkueelle saadaan yhdessä taottua tämäntyyppinen joukkuehenki niin sitä mahtavampaa asiaa ei olekaan. Lähimmäksi, jolloin itse olen päässyt tätä tunnelmaa ennen akatemialle tuloa, on armeija. Siinä kiteytyy sanan todellinen merkitys, kun puhumme Ubuntusta tai fraasista ”puhaltaa yhteen hiileen”. Mielestäni tiimiä tai joukkuetta ei voi edes verrata oikeaan joukkueeseen tai tiimiin elleivät he saavuta tätä edellä mainittua.

Rule – Paine on etuoikeus.

“Paineita tai odotuksia ei pidä paeta. Niitä kohti pitää mennä.” -Doc Rivers

Tulisi ajatella, että jos joutuu paineen alaiseen tilanteeseen, sen eteen on tehty töitä ja se on ansaittu. Pitää osata ottaa se syleilyin vastaan eikä juosta karkuun tai lamaantua. Jos jossakin niin yritysmaailmassa joudut lukemattomia kertoja kovan paineen alle ja lopulta opit hyötymään tästä tunteesta. Itselläni paine puskee omaa tekemistä suunnattomasti.
Boston Celtisillä oli 2000 luvun alussa 16 mestaruutta ja joka mestaruudesta on nostettu viiri kattoon. Doc Rivers näki aina ja tunsi näiden viirien tuoman paineen, hänen mukaansa viirit tuijottivat häntä ja kertoivat, että hän tai he ole niiden arvoisia. Hän halusi pelaajien keskittävän huomiota näihin viireihin. Symboliksi hän keksi valon halliin, joka ei ikinä sammu, se olisi spottivalo Celticsien areenan seinällä, johon uusi mestaruusviiri menisi. Spottivalo ei sammuisi ikinä ja se olisi ainut asia mihin heidän tulisi keskittyä ja se on ainut asia minkä vuoksi pelataan.

Boston celtics voitti mestaruuden sinä vuonna 2008, Doc Rivers osasi keskittää pelaajien tavoitteet siihen minkä eteen he taistelivat ja tekivät niin kovasti töitä. Hyvän valmentajan tai johtajan tulee aina nähdä isompi kuva ja keskittää joukkueen tai tiimin huomio siihen.

”Paine on etuoikeus, kukaan ei välttämättä peliurallaan pääse paineen eteen. Pitäisi tuntea olonsa etuoikeutetuksi, kun sellaiseen tilanteeseen on edennyt.” -Doc Rivers

Rule – Mestarit jatkavat.
Muhamed Ali oli Doc Riversin idoli. Ihmiset luulevat, ettei mestarit saa iskuja, päinvastoin, mestareita lyödään koko ajan. Mestari on kuitenkin se kuka voi ottaa niitä iskuja vastaan ja päättää jatkavansa. Olen itsekin kokenut bisneselämässä monia iskuja jo tähän mennessä pienen yrittäjyysurani aikana. Ne iskut ovat kuitenkin määrittäneet sen kuka olen. On ollut päiviä kuin olen miettinyt, että selvitäänkö tästä, mutta päivääkään en ole ajatellut, ettenkö jatkaisi yrittämistä. Viimeinen asia mitä haluan, on kysyä itseltäni eläkepäivillä ”Mitä jos olisin jatkanut, noussut ylös ja yrittänyt.” Elä ikinä lopeta, koska pahin rangaistus on omasta mielestäni se, että ei tiedä jotakin vain sen takia, ettei ottanut siitä itse selvää ja yrittänyt.

”En valmenna teitä sellaisiksi kuin olette. Valmennan teitä sellaisiksi, joiksi teidän tulee pyrkiä.” – Doc Rivers

Jill Ellish

Aina pitää pystyä parempaan ja parempaan. Kun pääsee huipulle niin kilpailu alkaa käydä itseään vastaan. Kun kokee tai tietää olevansa jossakin maailman paras, niin silloin se todellinen kamppailu vasta alkaa itseään vastaan. Kun tiedät tai koet olevasi maailman paras jossakin niin teetkö töitä enää yhtä paljon asioiden eteen? Ei riitä, että on paras vaan pitää pysyä parhaana. Siksi onkin kriittistä jatkaa itsensä kehittämistä jatkuvasti niin bisneksessä kuin tiimipelaajana. Tulee ottaa huomioon, ellet itse tai tiimisi kehity niin, joku muu tulee ja ottaa paikkanne.

Rule – Vuorenhuiput ovat pieniä ja ilmanala ohutta.
Jill Ellis esitti joukkuellensa kuvan valmistauduttuaan vuonna 2016 Brasilian olympialaisiin vuorenhuipusta. ”Onnittelut olette huipulla. Mutta vuorenhuiput ovat pieniä ja ilmanala on ohutta syystä. Siellä ei ole tarkoitus viipyä. Sinne kiivetään ihastelemaan maisemista ja myöhemmin palataan uudestaan.”

Riskinotto on mahdollisuus.
Marylandin yliopistosta tarjottiin Jill Ellikselle kakkosapuvalmentajan paikkaa 6000 dollarin vuosipalkalla, hän lähti 40 000 dollarin vuosipalkkaisesta työstä johtavana kirjoittajana yhtiössä, jota ei mainittu. Elämässä tulee vastaan tilanteita ”kaikki tai ei mitään” se hetki vain määrittää sen onko sinusta siihen. Ellei Jill Ellis olisi tarttunut tähän tilaisuuteen, ei hänestäkään olisi tullut yhtä maailman parhaista valmentajista. Sinun tulee olla rehellinen itsellesi ja tartuttava tilaisuuksiin, jos koet, että se on oikea tie ja se on mitä juuri sinä haluat tehdä elämältäsi.

”Toisiin on voitava luottaa. Mutta jos itselleen ei ole rehellinen, rajat tulevat vastaan.” -Jill Ellis

Lähteet:
Pelikirja Valmentajan elämän sääntökirja – Netflix
Jaksot:
– Jill Ellis: Valmentajan elämän sääntökirja
– Doc Rivers: Valmentajan elämän sääntökirja

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close