Tampere
29 Mar, Wednesday
-4° C

Proakatemian esseepankki

ValmennuskuulumisiaKirjoittanut: Tommi Riikonen - tiimistä Roima.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
-
-
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Valmennuskuulumisia 6.12.2022

 

Otin tänä syksynä uuden haasteen vastaan ja lähdin valmentamaan C-junioreiden, eli 15-16 -vuotiaiden pesäpallojoukkuetta. Aiempi valmentajakokemukseni rajoittui yläkouluaikaiseen sählykerhon ohjaamiseen ja yksittäisiin harjoitus- ja ottelutapahtumiin pesäpallon ja jääkiekon saralla. Olen aina tiennyt, että haluan jossain vaiheessa valmentaa ja olinkin viime aikoina vakavasti pohtinut ottavani yhteyttä valmennustehtävien osalta paikalliseen seuraan. Kun mahdollisuutta minulle tarjottiin henkilökohtaisesti ja haaste oli kaikin puolin mielekäs, päätin ottaa tehtävän vastaan. Minun vastuualueenani on pelinjohtotehtävät, sekä kesän harjoitukset. Talven laji-, sekä fysiikkaharjoituksista ovat vastuussa toiset valmentajat. Talvisin en siis osallistu viikkotoimintaan, mutta järjestän leiriviikonloppuja ja kouluttaudun itse valmentajaksi.

Nyt takana on ensimmäinen intensiivinen valmennusviikonloppu. Osallistuin lauantaina Pesäpalloliiton 1-tason lajivalmentajakoulutuspäivään ja sunnuntaina vietimme joukkueen kanssa ensimmäistä leiripäivää. Olin tavannut joukkueen kerran aikaisemmin pitämissäni harjoituksissa, mutta leiripäivä oli ensimmäinen pidempi yhteinen tapahtumamme. Päivään kuului aamuharjoitukset ulkopeli- ja fysiikkateemalla, lounas, palaveri ja iltapäivän sisäpeliharjoitus.

Palaverissa tavoitteenamme oli kirjoittaa auki joukkueen arvot ja miettiä kaudelle tavoitteita. Laitoin joukkueet pareihin miettimään joukkueen nykyisiä arvoja ja sellaisia arvoja, joita pelaajat haluaisivat joukkueessa näkyvän jatkossa. Parikeskustelun jälkeen kävimme arvoista avointa dialogia joukkueen kanssa. Kävi ilmi, että pelaajat kokevat joukkueen arvoiksi tällä hetkellä muun muassa joukkuehengen, kunnioituksen ja luotettavuuden. Toisaalta osa pelaajista ja valmentajista koki, että nämä arvot voisivat näkyä toiminnassa selkeämmin. Lähes koko joukkue oli myös sitä mieltä, että he haluaisivat saada joukkueesta enemmän irti. Dialogin jälkeen päätimme joukkueen arvoiksi luotettavuuden, kunnioituksen, joukkuehengen ja parhaansa yrittämisen. Arvot allekirjoittivat kaikki paikallaolevat joukkueen jäsenet ja siltä osin asia oli päätetty.

Tavoitteiden osalta emme päässeet samanlaiseen yhteisymmärrykseen. Pelaajat olivat tavoitteista hyvin eri linjoilla ja osa ei osannut sanoittaa tavoitteita ollenkaan. Joukkueemme ei lähtökohtaisesti ole kaikkein kilpailullisin, emmekä lähde tulevalla kaudella tavoittelemaan paikkaa esimerkiksi SM-sarjaan. Keskustelimme kuitenkin tavoitteiden merkityksestä päivittäisessä työssä ja jatkamme pohtimista seuraavissa palavereissa. Sen tarkemmin emme visiosta ja missiosta puhuneet, sillä joillekin pelkästään ”joukkueen arvot” olivat uusi asia. Pieni askel kerrallaan…

Minulle valmentajana tavoitteen asettamisella on merkitystä. Vaikka itse hyvin kilpailuhenkisenä ihmisenä haluaisin tavoitella suuria, haluan että tavoite lähtee joukkueen sisältä ja tavoite on sellainen, jonka kaikki pystyvät allekirjoittamaan. Tavoitteen pitää motivoida jokaista pelaajaa asettamaan omia välitavoitteita ja reflektoimaan omaa kehitystään. Minun on myös huomattavasti helpompi auttaa pelaajia saavuttamaan tavoitteita, jotka ylipäätään ovat olemassa fyysisesti sanoitettuina.

Seuraava leiriviikonloppu on luvassa juuri ennen joulua. Silloin aloitamme jo lauantai-iltana harjoituksilla, jonka jälkeen on vuorossa ryhmäyttävää yhteistä tekemistä. Sunnuntaipäivä on lajiharjoituksille ja palaverille. Tuona viikonloppuna on myös tarkoitus aloittaa henkilökohtaiset kehityskeskustelut jokaisen pelaajan kanssa. Jatkamme keskustelua tavoitteista niin henkilökohtaisella, kuin joukkueen tasolla. Keskustelemme muutenkin pelaajien kuulumisista ja ajatuksista.

Henkilökohtaisena tavoitteenani on ensin oppia tuntemaan kaikki pelaajat henkilökohtaisesti ja auttaa heitä kehittymään urheilijana ja ihmisenä. Haluan myös auttaa pelaajia kehittymään joukkueena ja ennen kaikkea rakentaa psykologisesti turvallista ilmapiiriä, jossa on turvallista kokeilla, tehdä virheitä ja onnistua. Haluan kehittyä myös taktisesti pesäpallon parissa ja uusi rooli pelinjohtajana antaa siihen loistavan alustan. Ensi kesänä aion pelata edelleen myös itse, joten pelinjohtamisesta ja pelaamisesta aion imeä tietoa ja oppia toisiinsa. Ensi kesästä on tulossa hyvin pesäpallontäyteinen ja olen iloinen siitä. Saan myös ensi kertaa nähdä, millaista on valmentaa ja johtaa peliä juniorijoukkueessa. Tulevaisuus näyttää, miten valmentajaurani lähtee liikkeelle!

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close