Tampere
29 Mar, Friday
7° C

Proakatemian esseepankki

Valitsisitko tilanteen, jossa olet nyt?



Kirjoittanut: Elias Hämäläinen - tiimistä Saawa.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Success is a choice
John C. Maxwell
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Olet valinnut sen jo. ”Tekemämme valinnat tekevät meidät.” On olemassa myös asioita, joihin emme voi vaikuttaa. Asioita, joiden edessä perustellusti voimme kokea itsemme uhreiksi.  Kuitenkin valitessaan tästä kokemuksesta kiinni pitämisen toteuttaa ennustuksen. Tulee uhriksi. Jättää tekemättä kaikki ne asiat, joihin voi vaikuttaa ja joiden avulla tilannetta pystyy parantamaan ja mahdollisesti jopa voittamaan vastoinkäymisen.

Jokaisella ihmisellä on sama ihmisarvo, mutta on päivänselvää, ettei jokaisella ole samaa määrää lahjakkuutta. Tästä huolimatta jokaisella on olemassa joku taito ja alue, jolla on lahjoja. Voidakseen menestyä, on ponnisteltava tällä alueella.

On kuitenkin tultava tietoiseksi tästä alueesta, ennen kuin sen kykenee valitsemaan. Tässä piilee useimmille meistä suurin haaste. Kuinka löytää oma taitoalueensa ja lahjakkuutensa? Se on ehkä erityisen haastavaa suomalaisessa kulttuurissa, jossa ei liioin arvosteta henkilöitä, jotka pitävät itsestään ja osaamisestaan ääntä.  On parempi olla nöyrä ja vaatimaton eikä ajatella itsestään liikoja. Nämä asiat ovat tavallaan oikeita ja hyviä. Todellinen menestys ja ihmisenä kasvu edellyttää nöyryyttä. Kuitenkin tämän kaltaisessa ympäristössä helposti ajautuu ajattelemaan, että taito ja lahjakkuus on jotain, joita vain tietyillä yksilöillä on. Koulujärjestelmämme ei myöskään liioin auta yksilöitä, jotka eivät sopeudu perinteisessä luokkamallissa oppimiseen löytämään omaa lahjakkuuttaan. Henkilö, joka voisi olla seuraavan suomalaisen menestysinnovaation luoja ja johtaja saattaa astua oppivelvollisuusputkesta ulos uskoen, ettei voi ikinä kyetä mihinkään ”lahjakkuutta vaativaan” työhön.

Itse olen ollut sokea omalle lahjakkuudelleni ja osaamiselleni. En kehtaa väittää tai uskoa, että olisin kaikkea vieläkään löytänyt. Kuitenkin se, että aktiivisesti etsii sitä, on jo melkoinen edistysaskel. perspektiivin muuttuminen siitä, ettei jotain ole siihen, missä se on, on ratkaiseva. Jälkimmäiseen sisältyy jo tieto ja varmuus siihen, että se on olemassa ja löydettävissä. Tällä matkalla, jolla etsii omaa tietään, lahjakkuuttaan ja polkuaan kannattaa seurata omia mielenkiinnon kohteitaan sekä sitä mitä ihmiset sinusta puhuvat. Jälkimmäisessä tosin on oltava tarkkana. Jos olet uskonut itsestäsi valheen, ettet pysty mihinkään ja elänyt sitä todesta. Puhe, jota tässä tilanteessa kuulet, tulee hyvin mahdollisesti niiden linssien läpi, mitä ympärillä olevat henkilöt ovat nähneet. Jos käyttäytymistäsi ja asennettasi on hallinnut tämän kaltainen uskomus, on parempi keskittyä sellaisiin palautteisiin, jossa sinua kehutaan jostain. Mistä asioista olet saanut kehuja? Mihin sinulta on kysytty neuvoa tai apua? Mitä rakastat tehdä tai oppia? Rohkea ja ennakkoluuloton uusien asioiden kokeileminen on erinomainen tapa lähteä etsimään omaa lahjakkuuttaan. Jos hiihdät samaa latua kuin ennen, päädyt samaan päätepisteeseen kuin ennen. Uutta kokeilemalla voi löytää yllättäviäkin asioita, joita kohtaan syttyy halua kehittyä ja oppia lisää.

Löydettyäsi vahvuutesi alueen on tärkeä ymmärtää, että menestyäkseen on työskenneltävä niiden vahvuuksien parissa, joita sinulla on, ei niiden parissa, joita toivoisit sinulla olevan. Maxwellin mukaan menestymisen kaavana voikin esittää seuraavan: Sinä + oikeat valinnat = menestys.

Jotta oikeita valintoja jaksaa tehdä on oltava sisäistä paloa. Intohimoa tavoitettaan kohtaan. Itse olen huomannut Proakatemialla opiskellessani kiinnostukseni johtamiseen ja valmennukseen ja ajatteluun sidoksissa olevien kirjojen ja aiheiden määrässä. En lue näistä aiheista, koska minun on edistettävä opintojani. Luen niistä, koska haluan oppia päivittäin jotain uutta. Minua kiinnostaa, kuinka voin rakentaa tänään jotain eilisen perustukselle. En opiskele hinnoittelua tai tarjousten laskemista koska siitä on kurssi, vaan jotta osaisin hinnoitella palveluni ja työni kestävällä tavalla. Nälkä kasvaa syödessä. Valmistuessani en usko olevani lähellekään valmista, mutta uskon olevani monella osa-alueella pidemmällä kuin monet muut korkeakouluista valmistuvat henkilöt. Uskon samaa koko tiimistäni. Ei siksi, että olisimme jotenkin parempia tai ylivertaisempia muihin opiskelijoihin verrattuna. Tosiasiassa pääsykokeiden eri vahvuuksia painottavasta syystä en varmaan olisi itse edes päässyt opiskelemaan liiketaloutta perinteiselle puolelle. En ensimmäisellä hakukerrallani. Uskomani ero ”maaliviivalla” johtuukin täysin siitä, että opiskelumallimme on antanut tilaa löytää omia vahvuuksia ja koeponnistaa niitä käytännössä. Onnistumiset ovat ruokkineet innostusta ja intohimoa aiheita ja ihmisenä kasvamista kohtaan. Tiimissä läpikäydyt haastavat tilanteet ja neuvottelut ovat tarjonneet erinomaista harjoitusta tulevaisuuden työelämän vuorovaikutushaasteisiin.

Olemme saaneet olla opintojemme ajan ympäristössä, jossa kannustetaan ottamaan hallittuja riskejä ja tekemään aloitteita. Maxwell toteaa kirjassaan, että aloite on usein juuri se tekijä, joka erottaa usein onnistumisen ja epäonnistumisen. Epäonnistumisista noustaan, mietitään mikä meni pieleen, mitä tehtäisiin toisin ja sen jälkeen siirrytään eteenpäin suunnittelemaan uusia mahdollisuuksia. Lopulta emme menesty koska se on kohtalomme, menestymme koska olemme päättäneet tehdä työtä sen saavuttamiseksi.

Kommentit
  • Jenni Rupponen

    Moikka Elias!

    Kiitos esseestä! Otsikko oli todella koukuttava ja sait sillä minut lukemaan juuri sinun esseesi. Esseessä on hyvää pohdintaa siitä, millä tavoin voimme itse vaikuttaa omaan polkuumme. Jäin kaipaamaan vielä vähän syvempää ajatusta siitä, miten valinnat johtavat meitä ja myös selkeämpää erottelua siitä, mikä on kirjailijan ajatusta ja mikä omaasi. Essee sai minut myös osassa kohtaa pohtimaan, olenko kirjoittamistasi asioista samaa mieltä, minkä koen hyvänä asiana. Ehkä tutustun lähteeksi merkitsemääsi kirjaan tarkemmin!

    18.9.2022
Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close