Tampere
16 Jan, Saturday
-14° C

Proakatemian esseepankki

Valitse oikea projekti itsellesiKirjoittanut: Waltteri Kolkka - tiimistä Evision.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
The Project Book: The Complete Guide to Consistently Delivering Great Projects
Colin D. Ellis
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Tekemällä oppiminen. Sitä kai tänne tulin tekemään, ja olen tehnyt jo pitkään. Itse asiassa se on suurimpia syitä koulutusalani ja itse ammattikorkeakoulun valintaan yliopiston sijasta. Ohjekirjan lukeminen ennen työhön ryhtymistä ei välttämättä ole useinkaan ensimmäinen peliliikkeeni, vaikka se joskus kostautuukin. Mielestäni paras tapa oppia on nimenomaan tekemällä, ja Proakatemialla löysin siihen parhaat mahdolliset puitteet. Projektit, jotka tehdään alusta loppuun tiimiyrityksen voimin, eikä välistä vetäjiä ole.

Earn while you learn

Oppimisen ohessa projektia tehdessä ei todellakaan ole haitaksi se, että yleensä projektimme ovat myös tuottavia. Asioista lukeminen on paljon mukavampaa, kun tiedostaa, että nämä opit johtavat projektin loppuun viemiseen, joka puolestaan johtaa palkkioon. Toki on selvää, että projektiin, johon ei välttämättä ole kaikkea tarvittavaa ammattitaitoa, tulee uppoamaan enemmän aikaa kuin mikä optimaalinen tuntipalkkatavoite olisi, mutta itseäni tässä prosessissa kiehtoo juurikin oppiminen. Jatkuva oppiminen johtaa lopulta todella korkeaan ammattitaitoon ja sitä kautta kysyntään yritysmaailmassa sekä asiakkaiden että työnantajien näkökulmasta.

Tunne taitotasosi

Tärkeä pointti tämänkaltaisia projekteja ja tarjouksia tehdessä on toki muistaa, että on ennen kaikkea opiskelija rajallisilla resursseilla. Toisinaan olemme joutuneet toteamaan, että tehdyt tarjouspyynnöt ovat liian kaukana taitotasostamme. Toinen tilanne, jolloin on jouduttu kieltäytymään, on ollut epärealististen budjettien vuoksi. Usein opiskelijastatus tuo mukanaan onnenonkija-asiakkaita, jotka pyrkivät venyttämään penniä ja kokeilevat onneaan tarjouspyynnöllä jostain suuresta projektista, jonka budjetti ei kuitenkaan vastaa millään tasolla vaadittavia työmääriä. Näissä tilanteessa on paras ohjata asiakas jonkun suuren ohjelmistofirman puheille, jolloin he ehkä ymmärtävät pyyntönsä epärealistisuuden.

Usein projektia ja siihen tarttumista miettiessäni kiinnitän huomiota seuraaviin seikkoihin:

  1. Oppi – Minkälaisia uusia oppeja saan, tai mitä jo osaamaani asiaa tehostan?
  2. Raha – Onko projekti palkkioltaan vaivan arvoinen?
  3. Asiakas – Onko asiakkuudella mahdollista lisäarvoa, tai kohtaavatko arvomme?
  4. Oma fiilis ja sitoutumisen vahvuus – Onko projektin teema lähellä sydäntäni, tai innostuinko ratkaisuista, joita voin implementoida toteutukseen?

Yrityksessä toimiessa toki valinta ei aina ole ainoastaan minun, vaan täytyy kiinnittää huomiota myös siihen, mikä vie yritystä eteenpäin. Tällöin esimerkiksi seuraaviin kysymyksiin on hyvä olla selkeä vastaus.

  1. Varmista, että projekti sopii yrityksen suuriin linjauksiin

Jos monipäinen yritys käyttäytyy kuin joukko freelancereita, jarruttaa se yrityksen kasvua ja strategiaa. Tämän vuoksi esimerkiksi jonkun henkilön ”lemmikkiprojekti”, joka ei kuitenkaan vastaa yrityksen visiota siitä mitä pitäisi tehdä, pitää jättää tekemättä, tai vähintäänkin asettaa se matalalla prioriteettilistalla. Hyvä tapa kartoittaa projektin sopivuutta on yksinkertainen Vaikuttavuus/Vaivannäkö -matriisi:

  1. Kuka johtaa projektia?

Jokaiselle projektille on päätettävä yksi päävastuussa oleva henkilö, joka vie projektia eteenpäin aina maaliin asti.

  1. Projektiin kuluvan ajan ja resurssien arviointi

Kuinka monta henkilöä projekti työllistää, ja millaisella aika-arviolla? Tämä kysymys voidaan suoraan johtaa siihen kuluvan rahamäärän arviointiin, ja näin voidaan tehdä budjettiarvio sekä varata tietty henkilöstö tietyksi ajaksi projektiin.

  1. Mistä tietää, että projekti on valmis?

Projektinhallintaa auttava, Scrum -projektinhallinnasta tuttu valmiin määritelmä (Definition of done) on hyvä tehdä jo heti projektin aloittamista miettiessä. Tämä auttaa projektin osallistujia määrittelemällä muutamalla pointilla sen, mitä tarkoittaa, kun joku projektin osa on valmis. Näiden pohjalta myös koko projektin valmistuminen ja onnistumiset on helppo todeta.

 

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close