


Vaikuttavaa asennoitumista
Esseen tyyppi: / esseepistettä.
Tunnistatko sen tunteen, kun hiki helmeilee iholla, paidanselkä on kastunut, tuulenvire koskettaa vilpoisasti, hievauttaa hiuksia ja edessä häämöttää jo huippu? Takana on jo useampi välietappi ja taakse on jäänyt jo osa kilpakumppaneistasi. Olet päässyt sille polulle, joka vie huipulle. Olet saavuttanut jo välitavoitteita ja tämän polun kiipeäminen on juurtunut tuhansien harjoitustuntien ja reenien myötä jo osaksi identiteettiäsi. Se on sinun polkusi ja osa sinua. Tunnet onnea siitä, että olet päässyt tekemään ja menestymään siinä mitä haaveilet. Yksi äkillinen ja voimakas tuulenpuuska voi kuitenkin horjauttaa astumaan harhaan ja syöstä alas polulta kohtalokkain seurauksin. Ainoa toivonkipinä toipumisessa on polulle palaaminen ja sinulle kerrotaan, ettet samalle polulle voi palata välttämättä enää ikinä.
Pekka Hyysalon tarina FightBack -brändin rakentumisen takana oli jokseenkin vastaavanlainen. Pekka oli menestynyt ja lupaava freestyle-laskija, joka eli unelmaansa rakastamansa lajin parissa, kunnes tuulenpuuskan viemänä hän epäonnistui hypyssään ja loukkaantui vakavasti vuonna 2010. Tämä tarina on tavoittanut meistä varmasti suurimman osan. Poikkeuksellisen tarinasta tekee Pekan asenne taistella takaisin. Kertomansa mukaan hän itki yhden viikon, joka oli tuntunut vähintään kolmelta vuodelta, kun hänelle valkeni, että koko hänen elämänsä ja oma laskemiseen rakennettu identiteettinsä oli kenties kokonaan poissa, eikä mäkeen paluu olisi enää välttämättä koskaan mahdollista. Viikon suremisen jälkeen hän päätti, ettei hän halua seuraavia vuosikymmeniään viettää itkien. Hän päätti toipua onnettomuudesta ja kyetä nauttimaan elämästä uudelleen. 11 kuukautta onnettomuutensa jälkeen Pekka palasi ensimmäistä kertaa takaisin laskettelurinteeseen.
Mistä asenne syntyy?
“Asenne koostuu kolmesta komponentista: tunteesta, tiedosta ja toiminnasta” (Hyvejohtavuus). Osa asennetta on tunne tai taipumus reagoida hyväsyvästi tai hylkäävästi johonkin asiaan, henkilöön tai tilanteeseen. Asenteeseen vaikuttavat meidän oppima tietomme; millaisia asenteita olemme oppineet kotoa, mikä on vallitseva asennoituminen yhteisössä tai työyhteisössä. Oma tietopääomamme luo pohjan asenteelle. Asenne näkyy meidän käytöksessä ja toiminnoissamme. Kuinka kohtelemme työtovereitamme tai läheisiämme tai miten autamme, kun näemme jonkun satuttaneen itsensä. Usein näissä tilanteissa näkyy esimerkiksi ystävällisyyttä ja kohteliaisuutta.
Monesti tuntuu, että on valtava tahdonvoima ja intoa, jonkin verran kenties tietoakin, mutta vain vähän toimintaa haluamansa asian tiimoilta. Uhkumme kovasti aikomuksia ja kovaan ääneen kailotamme unelmiamme, mutta liian usein nämä asiat jäävät vaille konkretiaa. Minulla on ollut aikomuksia ja haaveita, jotka olen hetki mainostamisen jälkeen jättänyt unholaan, kun en koskaan kerennyt, eli saanut aikaiseksi toteuttaa.
Pekan tarina on osoitus siitä, millaisiin urotekoihin me kaikki olemme kykeneviä, olipa meillä millaisia esteitä tai hidasteita matkamme varrella. Merkityksellisten asioiden äärellä tunteista ei taatusti ole puutetta, tietoakin tilanteestaan yleensä on ainakin saatavilla, joten isoin kynnys lienee itse käytäntöön viemisessä. Yleisöstä joku kysyi tänään, paljonko Pekka määrällisesti tekee toistoja päivittäin kuntoutumisensa eteen. Pekka vastasi toistojen olevan satoja tai jopa tuhansia. Ilmaiseksi harvoin saa mitään, joten töitä varmasti tavoitteidensa eteen joutuu tekemään.
Päivän seminaarin toinen puhuja oli Tuija Rummukainen. Tuija on tutkinut huippumyyjien ominaisuuksia ja tehnyt uraa yritysvalmentajana jo toistakymmentä vuotta. Tuijan yksi esiin nostama yhdistävä tekijä menestyjissä oli vastoinkäymisten käsittely ja ennen kaikkea niistä nopeasti ylitse pääseminen. Tehdyistä virheistä tai esteistä kannattaa ottaa opikseen, mutta asioiden jossitteluun ja turhaan analysointiin ei kannata hukata energiaansa. Ketutuksesta päinvastoin saa hyvää pontta uuteen, aiempaa pidemmälle vievään ponnistukseen.
FightBackin asenne on tahdonvoimaa, periksiantamattomuutta ja positiivisuutta jokaisessa elämäntilanteessa, mistä voimme varmasti ottaa oppia omissa haasteissamme. Loppupeleissä asenne ratkaisee kaiken.
LÄHTEET
Pekka Hyysalo, 7.3.2018, Talkoot 100+ -seminaari, Vantaa.
Tuija Rummukainen. 7.3.2018, Talkoot 100+ -seminaari, Vantaa.
Hyvejohtajuus, (http://www.hyvejohtajuus.fi/13239/tunteita-tietoa-ja-toimintaa/ .) Luettu 07.03.2018