Tampere
26 Sep, Sunday
11° C

Proakatemian esseepankki

Vaikeuksien kautta voittooKirjoittanut: Aleksi Suni - tiimistä Waure.

Esseen tyyppi: Akateeminen essee / 3 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
EXIT
Anssi Kiviranta
Esseen arvioitu lukuaika on 5 minuuttia.

Vaikeuksien kautta voittoon

EXIT-kirjaan hurahtaneina päätimme (Mikko Mäki, Aleksi Suni) tehdä myös toisesta meitä inspiroivasta EXIT-tarinasta kootut parhaat palat. Menestystarina yhden viime vuosien suurituloisimpien suomalaisten listalle kuuluva Kimmo Riihimäki on meidän silmin katsoen aivan älyttömän hieno osoitus siitä, että kaikki pystyvät halutessaan mihin tahtoo. Tiettyjen asioiden vain tulee olla kunnossa, jotta tämä kaikki onnistuu. Jos joku ei tiedä, on Riihimäki Hämeen laaturemontin perustaja. Exittinsä Riihimäki teki vuonna 2014.

Kimmo Riihimäellä on myyvä, hyvinkin ”perinteinen” menestystarina. Ryysyistä rikkauksiin. Ainoastaan tilanne on ollut se, että Riihimäki on itse aiheuttanut ongelmansa, jotka olivat pilata kaiken. Vakavaksi riistäytynyt alkoholismi meinasi lopettaa kaiken. Pitkät ryyppyputket ja omille teille katoaminen on kuin sitä lukisi Matti Nykäsen tai Jere Karalahden elämäkerrasta. Ilman ihmeempiä juonen käänteitä, voittekin jo päätellä mitä tapahtui seuraavaksi. Juoppo raitistuu ja sitten lähteekin kattoimperiumi rakentumaan.

Kaiken menestyksen takana on tinkimätön työmoraali. Intohimo menestykseen paistaa läpi Riihimäestä. ADHD-lapseksi itseään kuvaileva Riihimäki takoi oman firman haalarit päällä töitä jo 22-vuotiaana, jolloin hän perusti Hämeen laaturemontin. Tuolloin bisnes ei ollut vielä bisnes. Enemmänkin tapa tulla toimeen ja rahoittaa pitkiä ryyppyputkia. Töitä tehtiin paljon jo silloin. Riihimäen filosofiaan kuuluu, että kun jotain tehdään, se tehdään tosissaan tai se jätetään tekemättä. Se näkyi myös tuolloin. Ja selkeästi näkyikin. Kun ensin tekee suurella asenteella ja tinkimättömyydellä pitkän putken töitä, täytyi se aina korvata vähintään yhtä pitkällä putkella alkoholin parissa. Tällöin puntit olivat tasan. Molempia asioita Riihimäki toteutti filosofiansa mukaan.

Kuitenkaan tämä ei voinut jatkua. Kävi niin, että umpikuja tuli vastaan. Siinä, missä Laaturemontti pikkuhiljaa oli kehittynyt kannattavaksi liiketoiminnaksi, myös Kimmon alkoholismi kehittyi. Ryyppyputket ja reissuille katoamiset venyivät entistä pidemmiksi. Tällöin meinasi lähteä kaikki alta. Kahdeksan työntekijää, läheistä sellaista päättivät omasta tahdostaan häipyä uusille poluille Laaturemontilta. Kirjanpitäjä oli sitä mieltä, että firma pitäisi ajaa konkurssiin. Multimiljonäärin on nykyään helppo puhua kivuliaista vuosista. Suomen suurituloisimpiin vuodesta toiseen kuuluva Riihimäki pelastui tuolloin osittain veljensä rahoilla konkurssilta, sekä hakeutumalla Minnesota-hoitoon, jota hän pitää uransa pelastuksena niin elämässä kuin bisneksessä.

2002, kun raitistuminen oli tapahtunut, joutui Riihimäki ja Laaturemontti aloittamaan täysin nollista. Työntekijöitä ei ollut ainoatakaan. Kimmon suurin oivallus oli se, että yrittäjänä hänellä on vastuu myös muista kuin vain itsestään. Tuolloin työmoraali, joka on aina ollut olemassa, sai vielä raitistumisessa kaupan päälle tulleen tehokkuuden kumppanikseen. Lisäksi rekrytointi onnistui täydellisesti sekä prosessien kehittäminen tapahtui juuri niin kuin kuuluikin.

EXIT tapahtui vuonna 2014, jolloin Riihimäelle jäi Sentica Partnerisin mukaan tullessa itselle vielä 35% osakkeista.

Mikä tässä tarinassa sitten Mäen- ja Sunin poikaa sitten oikein kiehtoo? Yksinkertaisesti se, että Kimmo Riihimäki on toteuttanut kaiken juuri niin kuin myös meidän elämänasenteemme sekä -katsomuksemme asian näkee. Menestys vaatii aina töitä. Se vaatii tuuria. Se vaatii myös oikeita ihmisiä ympärille.

Meidän omat kokemuksemme kertovat sen, että jos tahdomme pärjätä, täytyy tehdä älytön määrä töitä. Meille ei kummallekaan ole ikinä kelvannut vähän. Kaikki ihmiset ovat jollain asteella tyytyjiä, mutta mitä tulee työhön, emme sitä ymmärrä. Riihimäki on aina ollut tinkimätön nimenomaan työn laadussa ja määrässä. Töitä on tehty paljon, tehokkaasti ja aina niin hyvin kuin työn voi toteuttaa. Intohimo auttaa ihmisiä katto-ongelmien kanssa ja olla alan paras on ajanut Riihimäen siihen pisteeseen, jossa hän tällä hetkellä on. Tätä mindsetiä olemme myös nyt yhdessä yrittäneet ammentaa omaan projektiimme soveltaen. Olemme panostaneet tuotteemme laatuun ja työtapaan. Lisäksi olemme myös jättäneet rannekellot pois, ettemme edes pystyisi vilkaisemaan kelloa.

Olemme aina peräänkuuluttaneet tehokkuutta. Tehokkuus tulee myös vahvasti esiin Riihimäen työssä Hämeen Laaturemontin peräsimessä. Tärkeänä asiana konkurssikypsän Laaturemontin muuttumisesta alan markkinajohtajaksi on tehokkuus. Prosessit, joita Riihimäki yhdessä oikeiden henkilöiden kanssa pystyivät luomaan järkeistämään työtä. Näin liiketoiminta otti valtavimman kehitysaskeleen.

Kun mietitään projekteja, täytyy totta kai ensin tehdä valtavasti töitä, jotta tietää mitä on tekemässä. Kun töitä on tehty, on jatkuvasti hyvä miettiä, miten järkeistää työtä. Esimerkiksi meidän projektissamme huomasimme alun jälkeen hyvinkin nopeasti, että pystymme tekemään työtämme myös yksin. Tällöin saimme samassa ajassa tehtyä tuplasti tuotetta, kuin olimme alkuun pystyneet. Näin myös nopeutimme huomattavasti lopullisen tuotteemme löytämistä ja oikeiden asioiden oivaltamista.

Kun prosessi on selkeä, on liiketoiminnasta helpompi saada kannattavaa. Riihimäen opein myös liikaa tuijottelematta viivan alle, estää passivoitumisen kehitystyössä. Silloin ajattelu muuttuu volyymipainotteisemmaksi, jolloin voittaa kaikki. Niin asiakas kuin yrityskin. Töitä on paljon ja tuote/palvelu on edullisempaa. Viivan alle kyttäillessä tapahtuu vain töiden väheneminen, sillä hintaa vedetään ylös tai työn/tuotteen laatu kärsii valmistuksen tai toteuttamisen ajasta tingittäessä. Varsinkin meidänkaltaiset nuoret eteenpäin pyrkivät yrittäjiksi itseään kutsuvat opiskelijat tekevät paljon virheitä. Kuitenkin kun prosesseja järkeistää ja pitää tehokkuuden hyvänä tinkimättä laadusta, sattuu virheet paljon vähemmän. Niin lompakossa kuin kolauksina asiakastyytyväisyydessä ja toivottavasti tulevaisuudessa henkilöstön hyvinvoinnissa ja taloudessa.

Riihimäki on myös ainoa yrittäjä, jonka oikeasti olemme ikinä kuullut puhuvan asiakaslupauksista niin tunteella kuin hän puhuu. Asiakkaat ovat Riihimäelle sydämen asia. Ainakin meille tuo asia välittyy isona yksityiskohtana, kun häntä profiloimme.

”Me ei laskuteta asiakkaalta mitään etukäteen – se on yksi asia, millä me on haluttu erottua. Yksikin isännöitsijä sanoi, ettei ole ikinä kuullut, että joku tekee puolen miljoonan urakan ilman laskua. Hänen ei tarvitse pitää ylimääräisiä yhtiökokouksia, eikä tarvitse hakea väliaikaisrahoituksia. Me ajatellaan, että se on meistä itsestämme kiinni, maksaako asiakas laskun.”

”Me ei haluta riidellä asiakkaan kanssa. Mieluummin kannattaa painaa tippa nenän päässä vähän ylimääräistä homma kuin alkaa väittelemään pikkuasioista. Kun sä saat asiakkaalle hyvän mielen, niin sinulle tulle väistämättä itsellesikin hyvä mieli. Meidän mainokset lupaa paljon, mutta lupaukset pidetään.” Nämä kaksi lainausta on Riihimäen suusta EXIT-kirjassa kirjoitettuna. Kertovat paljon hänen asenteestaan ja siitä, kuinka paljon hän asiakkaistaan välittää ja heihin luottaa.

”Autan aina jos se on mahdollista”. Se on Kimmo Riihimäen motto. Hyväsydäminen ADHD tuhlaajapoika, joka kärsi sairauden nimeltä alkoholismi. Riihimäen periksiantamattomuus ja päättäväisyys on loistava esimerkki myös muille kuin vain yrittäjille ja menestykseen tähtääville ihmisille. Alkoholismista parantuminen on todella hieno suoritus, ja Riihimäki on jälleen yksi hieno esimerkki siitä, että kyseinen sairaus on mahdollista selättää. Myös se, että raitistumisen jälkeen sinulla on latu auki minne ikinä itse tahdot sen ladun vievän. Olemme miettineet mitä voimme Riihimäeltä tuosta asiasta poimia mukaan. Onneksemme emme ole kumpikaan alkoholisoituneita emmekä ole lähellä henkilökohtaista konkurssia tai yrityskonkurssia. Tarinasta voimme silti oppia, että kun tulee ongelmia, ei meidän kannata luovuttaa. Riihimäki teki itsestään 2010-luvun yhden rikkaimmista suomalaisista ongelmiensa jälkeen. Mekin voimme sen tehdä jollain muulla vuosikymmenellä, jos tahdomme niin tapahtuvan ja osaamme Riihimäeltä oppien käsitellä omia murheitamme ja ongelmiamme, selvitä eteenpäin ja jatkaa grindaamista. Myös se, että Riihimäki ei ole vain rikas, vaan on aidosti onnellinen ihminen saadessaan tehdä mitä tahtoo ja kertookin myös kirjassa, ettei raha ole motivoinut häntä yli kymmeneen vuoteen. Mielenkiinto ja elämänilo pysyy silti, kun saa tehdä sitä mistä pitää. Sehän se on elämässä tärkeintä. Riihimäen tarina on täydellinen, missä mies on oman onnensa seppä. Kukaan ei ole hänelle mitään ilmaiseksi antanut. Teki mitä rakastaa, kehitti siitä toimeentulon ja myöhemmin markkinajohtajan alallaan. Saavutti taloudellisen riippumattomuuden ja onnellisuuden. Saa herätä sellaiseen arkeen, jonka on itse luonut oikeiden ihmisten avustuksella pisteestä nolla.

Koko Riihimäen tarina on ehdottomasti sellainen, mistä jokaisen Akatemialaisen tulisi ottaa mallia. Kuitenkin päädyimme siihen, että isoimman opin jokainen Akatemialainen voisi ottaa Kimmo Riihimäen yrittäjän asenteesta. Proakatemia on yrittäjyyden opiskelijoita täynnä. Paras tapa opiskella yrittäjyyttä on opiskella yrittäjien asennetta. Mindset, joka yrittäjillä on, puuttuu Proakatemialta. Tiimijohtaminen, joka on toinen Proakatemian koulutuslinjan pääkohta, on vienyt lähes täysin terän yrittäjyydeltä, jota myös saamme Finlaysonilla opiskella.

Kimmo Riihimäki teki töitä vaikka kellon ympäri, jos se sen vaati. Asiakas oli numero yksi. Työ oli numero yksi. Yrittäjyyttä opiskellaan Proakatemialla todella tiukoissa raameissa. Projektin priorisoiminen ykköseksi on välillä täysin mahdotonta pajojen, seminaarien ja varsinkin esseiden vuoksi. Riihimäki yrittäjänä ja raitistumisen aiheuttaman ryhtiliikkeen jälkeen ei ole priorisoinut yhtäkään asiaa työnsä, firmansa, työntekijöidensä, asiakkaidensa tai palvelunsa edelle. Hän eli ja hengitti täysin liiketoimintaansa. Tuo yrittäjän asenne tulisi saada jokaisen akatemialaisen selkärankakäyttäytymiseen kiinni. Varsinkin niiden, jotka tutkinnon suorittamisen jälkeen tahtovat itsensä yrittäjinä elättää.

Meidän tulkintamme Riihimäen menestykseen:

  1. ”Ymmärrä tehdä päätökset ja priorisoida asiat”. Kun Riihimäki huomasi olevansa aivan liian pohjalla ongelmiensa kanssa, oli tehtävä itsestä lähtevä päätös parantaa elämä. Tämän jälkeen kaikki alkoholin ulkopuolinen tuntuikin paremmalta. Jos siis sinulla on ongelmia, käsittele ne ja jatka eteenpäin.
  2. ”Tee töitä”. Riihimäki teki älyttömän määrän työtä eikä tinkinyt laadusta. Asiakkaan rakastuivat työnjälkeen, jonka seurauksena puskaradiossa kuului huippupalvelun ja -tuotteen toimittajasta.
  3. ”Johtaminen”. Riihimäen tapa johtaa esimerkillä on ollut yksi avain menestykseen. Kun toimitusjohtaja tekee paskaisimpiakin hommia työntekijöiden kanssa työmailla, eikä vain käske, voi tulos olla niin kuin se Kimmon tapauksessa on ollut. Työntekijät voivat hyvin ja elävät melkein yhtä suurella sydämellä kuin Riihimäki itse Hämeen Laaturemontin tarinaa.

Kimmo Riihimäen tarinaa lukiessamme saimme valtavasti oivalluksia, joista pääkohtia tähän avasimme. Ahaa-elämykset lukiessamme tarinaa ja keskustellessamme siitä tuovat varmasti tuleviin projekteihimme näkökulmaa ja tajua siitä, mitä yrittäminen todellisuudessa on, kun sitä tehdään oikeasti tosissaan ja aivan huipulla. Panostakaa kaikki asiakkaaseen, itseenne ja projektiinne tai parhaassa tapauksessa yritykseenne. Uskomme, että jokainen pystyy jotain raapimaan Kimmo Riihimäestä ja hänen tarinastaan.

LÄHTEET:

Kiviranta, A & Mäenpää, M. EXIT: 15 inspiroivaa tositarinaa Suomalaisista yrittäjistä, jotka loivat menestyksen tyhjästä. 2019. Suomi: Leap Investors Oy.

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close