Tampere
19 Apr, Friday
-3° C

Proakatemian esseepankki

Vaihtoehtoja ei ole.



Kirjoittanut: Elias Hämäläinen - tiimistä Saawa.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
It takes what it takes
Russell Wilson
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Todellisuudessa sinulla ei ole vaihtoehtoja, mikäli valitset menestyä. Tämän valinnan jälkeen lopputuloksen saavuttaminen vaatii, mitä se vaatii. Se vaatii kurinalaista ja säännöllistä työtä. Uhrauksia, työtä, jota muut eivät näe. Jos valitset asettaa tavoitteeksesi olla huippu-urheilija, ei sinulla ole vaihtoehtoa mennä viikonloppuisin syömään epäterveellisesti ystäviesi kanssa, valvoa myöhään ja herätä silloin kun se sinua huvittaa.

 

Valitsemasi tavoite ohjaa näitä pienempiä ”vaihtoehtoja”, päätös on tehty etukäteen. Mikäli näin ei ole, et välttämättä ole tosissasi alkuperäisen valintasi kanssa. On valittava prosessi ja rakastuttava siihen.

 

Sisäinen puhe

 

Omat sanasi vaikuttavat sinuun 10-kertaisesti sen, mitä muiden sanat (lähteenä mainittu kirja, en ole tarkastanut onko tämä tutkimukseen pohjautuva fakta, vai vahva mutu. Joka tapauksessa fakta on se, että oma sisäinen puheemme vaikuttaa uskomuksiimme itsestämme ja sitä kautta toimintaamme paljon enemmän, kuin ulkopuolisten sanat). On siis syytä kiinnittää huomiota siihen, kuinka itsellemme puhumme. Uskotko pystyväsi saavuttamaan haluamasi tavoitteen tai lopputuloksen?

 

Ihmisen mieli imee moninkertaisesti enemmän negatiivisuutta, kuin positiivisuutta. Kieli ja sanat ovat tehokkain negatiivisuuden kuljettaja. Omien kipuilujen ajatteleminen ei ole läheskään niin voimakasta, kuin niiden sanoittaminen. Ihmiset myöskin reagoivat vahvemmin negatiivisiin tunteisiin, kuin positiivisiin. Mm. näistä syistä muistamme helpommin ihmisten mainitsevat meitä koskevat negatiiviset asiat positiivisia selvemmin.

Selviytymisen kannalta tämän kaltainen havainnointi on hyödyllistä. On Hyödyllistä huomata vaarat. Kuitenkin saman ajattelutavan soveltaminen arkeen ja omaan sisäiseen puheeseen on vaarallista. Negatiivinen ajattelu voi tappaa. Keskity tapaan, jolla puhut itsellesi. Sisäinen puhe on se ääni, jolla ne henkilöt, jotka eivät tiedosta puhuvansa itselleen tällä hetkellä pohtivat: ”puhunko minä itselleni?”

 

On arvioitu, että päivässä päässämme on 60–120 tuhatta ajatusta. On tärkeä osata suhtautua niihin. On osattava myydä itselleen.

 

Pala kerrallaan

 

Kun juoksija lähtee maratonille, ei hän ajattele koko matkaa ja maalia, vaan matkan alkua, sitä miten juo ja miten syö. Koko kokonaisuus voi tuntua ylitsepääsemättömältä. On hyvä syödä pala kerrallaan, kulkea askel kerrallaan. Taannoin kuuntelin TED-talkin, jonka nimeä en juuri nyt muista. Puheen alussa puhuja viittasi tähän aihealueeseen kertoessaan sotilaasta, joka oli haavoittunut vihollisen alueella. Hän ryömi pahasti haavoittuneena merkittävän, useiden kilometrien matkan turvaan piirtämällä viivan metrin päähän maahan ja ryömimällä siihen. Viivan saavutettuaan hän piirsi uuden. Asetettuaan uuden tavoitteen hän keskittyi siihen.

 

Lähestulkoon aina on olemassa jotain, jokin käytös, jota pystyt muuttamaan ja jonka muuttaminen ohjaa polkusi parempaan suuntaan. Nopein tapa ratkaista ongelma on lopettaa sen vahvistaminen. Jos haluat päästä ylös kuopasta, ei ole hyödyllistä kaivaa sitä syvemmäksi. Lopeta kaivaminen.

 

Kyse on siitä mitä teemme, ei siitä miltä tuntuu. Voimme tehdä asioita tapahtumaan. Tunteisiin ja tunnereaktioihin emme pysty vaikuttamaan. Mutta on täysin eri asia, kuinka niihin suhtaudumme.

 

Tutki itseäsi, ajatuksiasi, toimintaasi ja löydä se mikä toimii. Itsetuntemus on avainasemassa. Sen myötä pystymme sopeutumaan. Emme pysty ikinä toimimaan tunteidemme ja ajatustemme suhteen strategisesti, ennen kuin opimme nimeämään ne.

 

Kun tiedämme mistä erilaiset tunnereaktiomme eri tilanteissa johtuvat, se antaa meille mahdollisuuden suhtautua niihin järkevästi. Miksi suutuin? kannattaako minun vastata tähän huutamalla, vai ottaa askel taaksepäin, pitää pää kylmänä ja tuoda itseni ja viestini tilanteeseen eri tavalla?

 

Paine on etuoikeus.

 

Paine tarkoittaa sitä, että jotain kiinnostaa mitä sinä teet. Se kertoo sen, että tekemiselläsi on väliä. Tärkeintä on vastata siihen oikealla tavalla, oikealla asenteella. He, jotka suoriutuvat suurimman paineen alla saavuttavat suurimmat voitot. Tästä syystä tulisi tavoitella paineen alla työskentelyä.

 

Pohdinta

 

Samaan aikaan, kun edellä mainitut periaatteet ovat totta, on hyvä pysähtyä pohtimaan mitä elämältämme haluamme. Onko tavoitteemme olla maailman huippuja? Onko se jotain, jota todella tarvitsemme ja haluamme? Elämämme päättyessä emme saa mitään mukaamme. Tee siis asioita, joilla on arvoa. Jos arvosi ovat perhe ja läheiset, älä tee uran edessä kompromissia, jota kadut myöhemmin. Jos tavoitteesi on olla maailman paras isä tai äiti, on yllä mainitut periaatteet yhtä totta. Ne vain näyttävät arjen valinnoissa täysin erilaiselta.

Kommentoi