Tampere
19 Apr, Friday
-2° C

Proakatemian esseepankki

Vaihto-opiskelu



Kirjoittanut: Pyry Paaso - tiimistä Saawa.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

Vaihto-opiskelu

 

 

Vaihto-opiskelemaan. Mielenkiintoista. Monella on varmasti käynyt vaihto-opiskelut mielessä. Sitä kautta saattaisi saada uutta kielitaitoa, kulttuuriosaamista tai syventää oppimaansa. Minä taas itse en ole haaveillut lähteväni vaihto-opiskelemaan, mutta nyt olen lähdössä kumminkin vaihtoon. Vaihtoon naapuritiimiin, Saawaan.

 

Kelataanpa hieman ajassa taaksepäin, jotta ymmärretään syitä, miksi olen lähdössä samaan aikaan, samassa koulussa aloittaneiden pinkkuystävieni tiimiin vaihtoon.

 

Minulla on ollut haastava syksy takana, todella haastava. Ei siksi, että henkilökohtaisessa elämässäni olisi asiat huonosti. Ei siksi, että en tulisi tiimin kanssa toimeen tai tiimissäni olisi vikoja tai en haluaisi olla heidän kanssaan. Ei. Tiimissäni Samoassa on mieletön potentiaali ja se kasvaa päivä päivältä ja kohti hienoja juttuja ollaan menossa hyvää vauhtia. Olen myös tiimini BL ollut viimeisen syksyn ja saanut osaltani vaikuttaa siihen, miten tiimi kasvaa. Olemme saaneet tiimillämme loppusyksyn aikana hyviä shokkireaktioita, jotka ovat osaltaan alkaneet jouduttaa tiimimme rakentumista ja valetiimi vaiheen ylipääsyä. Olemme myös saaneet kivasti projektia alulle ja ideoita pulppuaa pintaan tasaiseen tahtiin ja onhan sitä rapatessa roiskunutkin.

 

Toisaalla minulla on viime keväänä hyvään nousujohteiseen ja kovaan kysyntään räjähtäneet saunaprojektit, Viiskakkonen. Aloitimme viime keväänä jääsaunan rakennuksen yhdessä neljän hyvän ystäväni kanssa, joihin minulla on ollut kunnia tutustua Akatemialla. Startti tälle projektille lähti jo ennen kuin tiimiyrityksiä oli kenelläkään meidän tiimeistä pystyssä. Perustimme nopeasti jääsaunan jälkeen saunojen taakse osakeyhtiön Viiskakkonen Oy ulkopuolelta tulleen kysyntä paineen vuoksi ja myös oppimisen kannalta.

 

Haasteita on matkan varrelle sattunut ja arjen yhdistely akatemialla tiimiyrityksen ja osakeyhtiön kanssa on paikoin ollut energiaa vievää, mutta hypätäänhän tähän syksyyn. Tänä syksynä, meidän saunakeitaan jälkeen meille on tullut 12 projektitarjousta liittyen saunojen ympärille. Saunakeidas konseptia Suomeen ja Japaniin, Paljufestareita, ympärivuotista jääsaunaa, saunamaailmaa kauppakeskuksen katolle, tervasaunan tuotteistamista, paljukärryä, rauhaniemeen saunoja, lämpölattiaa terassille ja lisää jääsaunaa sekä monia muita yhteyksiä ja kiinnostuneita. Aika pitkä lista mahdollisuuksia.

 

Näistä mahdollisuuksista nousi alkuun älytön innostus, vaan nopeasti tuli vastaan realismi, kaikkea emme pysty tekemään. Lähdimme karsimaan. Lopulta meillä oli jäljellä neljä projektia joihin panostaisimme tällä hertkellä; paljukärry, Rauhaniemi, Japanin saunakeidas ja tervasaunan tuotteistaminen.

 

 

 

On ollut haastavaa saada tuotua näitä projekteja lähelle tiimejä, kun olemme niin monesta eri tiimistä ja erityisesti on ollut haastavaa saada aikataulut osumaan siten, että aikaa riittäisi saunahommille ja tiimin projekteille kuten haluaisi. Tällä hetkellä aktiivisimmat Viiskakkosen jäsenet ovat Atso, Joona ja minä. Olen pitkälti täällä akatemialla aloittamassa yrittäjän elämääni ja muutenkin tekemisen kautta oppija. Itsellä haasteeksi tänä syksynä ovat nousseet aikataulut ja energian kanavointi.

 

Minun ja Atson tiimin paja aikataulut menevät täysin ristiin ja tiimin kanssa olisi kanssa projektia mitä pitäisi tehdä. Miten ihmeessä saada aikataulut ja energiat kohdennettua, kun aina kun on toisessa paikassa niin tietää, että tarvitsisi olla juuri toisessa paikassa, kun se olisi mahdollisesti ainut päivä viikossa tehdä yhdessä hommia. Tästä johtuen syksyni on jäänyt niin Samoan kuin Viiskakkosen päässä kummassakin täysin kädenlämpöiseksi. Omalla kohdallani on vienyt aivan kohtuuttoman paljon energiaa pallotella itselle kahden tärkeän asian välillä. Kumpaa haluan enemmän? En voi päättää tuommoista, kun haluan tehdä molempia. Miten saada panostettua kahteen asiaan, joiden aikataulut menevät täysin ristiin ja käytännön tasolla panostaminen onkin lähes mahdotonta.

 

Kuten Belbin testini kertoi, olen vahvasti spesialisti persoona ja tämän olen tunnistanut itsekin. Haluan pystyä keskittyä tekemään täysillä ja tehdä intohimolla ja ennen kaikkea viedä oppimisen käytännön kautta niin pitkälle kuin mahdollista. Ja nimenomaan oppimisen yrittäjyydestä, jonka takia minä täällä koulussakin alun alkaen olen.

 

Tosi asia on, että saunaprojektit ovat yrittäjyyden näkövinkkelistä tällä hetkellä pidemmälle kuin tiimin kanssa projektit, joissa olen ollut ja tämän kaiken ristiriidan keskellä päätyi ajatukset marraskuun aikana siihen pisteeseen, että koulun lopettaminenkin nousi mieleeni. Tätä kuitenkin pohdittuani ajattelin, että loman pitäminen akatemialta voisi olla järkevämpi ratkaisu. Haluan kuitenkin nähdä, mitä akatemialla on annettava, mitä en vielä välttämättä edes tiedä. Joulukuun lähestyessä otin asian puheeksi valmentajan kanssa. Ajatuksella, että pitäisin keväällä 2022 kaksi-kuusi kuukautta lomaa koulusta ja panostaisin täysin saunaprojekteihin, jolloin pääsisimme myöskin ulosmittaamaan niiden todellisen potentiaalin.

 

Valmentajat tästä asiasta keskusteltuaan kuitenkin lähestyivät mielenkiintoisella ehdotuksella, vaihto-opiskelulla Akatemian sisällä. Alkuun tämä kuulosti aivan älyttömältä. Näinkö tämä asia voisi ratketa. Pelkkä ajatuskin vei totaalisesti muutamaksi yöksi yöunet ja sitä sai kyllä kääntää ja vääntää mielessään joka kulmalta ja suunnalta ja vaihtaa ajatuksia myös muidenkin kanssa. Ajatukset olivat vaan hetkihetkeltä positiivisempia. Olisihan tuo ollut haastava muutama kuukauden tauon jälkeen hypätä mukaan ja kiriä kiinni kaikki opinnot. Sekä myös ajatus, että olisiko se ollut liian haastavaa ja olisiko siinä vaiheessa helpompaa ollut vain jatkaa vain saunahommien parissa. Tätä en halunnut.

 

Vaihto-opiskelussa Saawaan mahdollisuuksina näen aikataulujen yhdistämisen, joka irrottaa kalenterista aikaa sekä tiimin projekteille, että saunaprojekteille. Vähemmän tiimiyrityksiä joiden jäseninä Viiskakkosen jäseniä on, jolloin voimme myös tuoda projekteja ihan liikevaihdollisestikin tiimiyrityksen alle. Sekä myös freesi vaihdos itselle, joka toivottavasti lakkauttaa tämän älyttömästi energiaa syövän kierteen, joka todennäköisesti olisi johtanut lopulta opintojen päättymiseen. Nämä siis tämänhetkisiä ajatuksia. Jännä nähdä miten tätä lukiessani puolen vuoden päästä asiat ovat.

Tosi asiahan on, että tämä on minulle ja saunahommille todella iso näytön paikka. Näytön paikka näyttää saunahommien potentiaali, näyttää, että nämä saadaan yhdistettyä tiimin arkeen ja, että aikaa ja energiaa riittää myös tiimin projekteihin. Minulla on kuitenkin tällä hetkellä todella luottavainen fiilis, että tästä tulee seuraamaan hyviä asioita. Vaikkakaan en voi vähätellä sitä, etteikö hieman jännittäisi. Mitä seuraavan puolen vuoden aikana tulee tapahtumaan? Mitä sitten kun tämä on ohi? Jatkanko Saawassa? Palaanko takaisin Samoaan? Huolitaanko minua sinne, minne puolen vuoden kuuluisi palata tai olla? Onko tämä oikeasti tarvittavaa ratkaisu, joka helpottaa tilannetta? Sopeudunko Saawaan ja saanko potentiaaliani tuotua tiimille? Mitä hyvää tämä voi tuoda Samoalle tai Saawalle entä koko Akatemialle? Täysi luotto minulla on, että asiat järjestyy, mutta haluan myös nostaa esiin nämä kysymykset, jotka ovat hetkittäin mieleeni noussut.

 

Kiitos Saawalle, että olette minut hyväksyneet osaksi tiimiänne puolenvuoden ajaksi. Tehdään tästä hienoa aikaa yhdessä. Ja erittäin suuri kiitos Samoalle, kun olette antaneet tukenne ja luottamuksenne minulle tässäkin asiassa, olette kultaa. Sekä kiitos valmentajille Veijo ja Sotku, kun piditte jännityksessä ja annoitte alkusysäyksen ajatukselle, jota en itse osannut edes ajatellakaan.

Kommentoi