Tampere
19 Apr, Friday
-3° C

Proakatemian esseepankki

Vaihdossa Hollannissa osa 1.



Kirjoittanut: Jesse Järvensivu - tiimistä Saawa.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Hellurei ja hellät tunteet täältä Hollannista! Ajattelin koostaa omia ajatuksiani tässä kohtaa vaihtoa ja mainita siinä sivussa muutamia vaihto-opiskeluun liittyviä tärkeitä asioita. Oma prosessini lähti käyntiin viime syksynä, kun koulun sähköpostiin kilahti viesti siitä, että vaihto-opiskelun hakulomake on nyt auki. Olin pitkään läpi opintojeni miettinyt vaihtoa ja koska opiskeluni ovat jo siinä pisteessä, että sen on tapahduttava nyt tai ei koskaan. Hakemusta täyttäessäni rajasin mahdollisiksi vaihdon kohteiksi: Portugalin, Hollannin, Belgian ja Saksan. Kaikkia näitä maita yhdistää hyvät kansainväliset mahdollisuudet, ja nämä ovatkin suosittuja kohteita vaihto-opiskelijoiden keskuudessa. Yksi omista henkilökohtaisista kriteereistäni oli myös se, että kohteen tulisi olla edes hieman lämpimämpi ja valoisampi kuin mitä Suomi on. Lukuun ottamatta järkyttävää tuulta, joka Hollannissa ajoittain puhaltaa, niin tämä oli kyllä napakymppi.

 

Mikä sitten sai hakemaan vaihtoon? Vaikka kuinka paljon pidänkin Suomesta, niin olen silti ollut aina kovin kiinnostunut ulkomailla asumisesta ja juuri siihen vaihto on oikein hyvä ponnahduslauta. Sananmukaisesti vaihdat vain asuinpaikkaa ja kaikki muut asiat tulevat siinä sivussa, jolloin on todella helppoa päästä vauhtiin toisessa maassa ja täysin vieraassa kulttuurissa. Kaiken tämän lisäksi saat vaihdosta kansainvälistä kokemusta, parannat henkilökohtaisia taitojasi ja lisäksi pääset todella hyvään kielikylpyyn. Tässä kohtaa täytyy todeta, että tänne saapuessani luulin osaavani hyvin englantia, mutta se ajatus karisi kyllä hyvinkin nopeasti. Tietysti kielitaito paranee todella nopeasti, sillä kaikissa mahdollisissa kanavissa pääkielenä on englanti.

 

Ylipäätään koko tapahtumasarja siitä, että tulin valituksi tänne, asunnon hommaaminen ja opintojen käynnistyminen on ollut todella jouhevaa. Kaikesta huomaa, että Haagin ammattikorkeakoulun läpi kulkee satoja, jopa tuhansia vaihto-opiskelijoita vuosittain. Monessa tapauksessa Hollantiin suuntautuvan vaihdon esteenä on ollut se, että sopivaa asuntoa ei ole löytynyt. Itselläni kävi todella hyvä tuuri, kun sain koulun tarjoaman asunnon ja vielä kohtuulliseen hintaan. Kaikkinensa pitkä välimatka Suomeen on tuonut paljon uusia näkökulmia asioihin ja pelkästään se, että on joutunut luomaan arjen uudestaan, on tuonut mukavaa vaihtelua opintoihin ja elämään kotimaassa.

 

Asuessa ja opiskellessa ulkomailla joutuu kohtaamaan uusia haasteita ja sopeutumaan uusiin ympäristöihin. Tämä auttaa  kehittämään jo olemassa olevia henkilökohtaisia taitoja kuten: itsenäisyyttä, itseluottamusta ja avoimuutta uusille kokemuksille. Vaihto-opiskelusta on myös hyötyä tulevaisuuden uraa ajatellen, sillä se lisää opiskelijan kansainvälistä osaamista ja tuo mukanaan paljon uusia kokemuksia ja onkin siitä syystä yksi huomioon otettava seikka, joka saattaa parantaa työllistettävyyttä tulevaisuudessa.

 

Vaihto-opiskelussa on mahdollisuus tutustua uusiin ihmisiin ja verkostoitua eri maiden opiskelijoiden kanssa. Vaihto-opiskelijat voivat jakaa kokemuksiaan ja oppia uusia näkökulmia opiskelusta ja elämästä ylipäätään. He voivat myös rakentaa pysyviä ystävyyssuhteita, jotka voivat kestää jopa eliniän. Moni opiskelija lähtee yksin kohdemaahan, jolloin eräänlainen tukiverkosto on rakennettava täysin nollasta. Omalla kohdallani asiaa helpottaa se, että jaan asuntoni yhdessä kahden muun vaihto-opiskelijan kanssa, jolloin on huomattavasti helpompaa olla tekemisissä muiden vaihto-opiskelijoiden kanssa. Ymmärrettävästi monella yksinasuvalla on juuri se ongelma, että sitä jää helposti vain jumittamaan neljän seinän sisälle, kun viereisestä huoneesta ei ole kukaan potkimassa ulkoilemaan, tai vierailemaan viereisessä kaupungissa.

 

Tietysti vaihto-opiskelulla on myös huonoja puolia. Yksi keskeisimmistä huonoista puolista on rahoitus, sillä ulkomailla opiskelu ja asuminen voi olla pahimmillaan hyvin kallista. Opiskelijoiden on huolehdittava tarkasti budjetistaan ja etsittävä mahdollisia apurahoja ja muita rahoitusmahdollisuuksia, jotta he voivat kattaa kustannukset.  Toisena huonona puolena voidaan mainita pitkä välimatka läheisiin ja ystäviin kotimaassa. Yhteyden pitäminen pitkän välimatkan päähän on yllättävänä haastavaa jo pelkästään siitä syystä, että arki saattaa olla täysin erilaista näiden kahden välillä. Toisaalta myös itse vaihtoon ja elämään ulkomailla on helpompaa keskittyä, kun ei koita elää kahdessa maassa samaan aikaan.

 

Voin suositella lämpimästi vaihto-opiskelua kaikille siitä kiinnostuneille! Eli alkakaa pakkaamaan laukkujanne ja ruvetkaa katsomaan seuraavaa mahdollista kohdettanne, koska juuri sinä voit olla ensi syksynä samassa tilanteessa kuin minä.

Kommentoi