Tampere
29 Mar, Friday
3° C

Proakatemian esseepankki

Vaatehuolto – miten pitää lempivaatteista huolta?



Kirjoittanut: Inga Keski-Heikkilä - tiimistä Promisia.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
-
-
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Ajattelimme koota teille arjen helpotukseksi pienen koosteen, kuinka hoidat vaatteitasi niin, että ne säilyvät käytössäsi mahdollisimman pitkään. Lempivaatteista kannattaa pitää hyvää huolta. <3

 

Materiaalin tunnistaminen

 

Suurimmassa osassa vaatteita on sivusaumassa pesulappu, josta löytyy vaatteen huoltoon liittyvät symbolit sekä vaatteen materiaali. Ennen vaatteen ostoa on hyvä miettiä, miten vaatteen tulee kotona pesemään ja tarkastaa, että sitoutuu vaatteen pesuohjeisiin. Suosittelemme suosimaan materiaaleja, jotka ovat peräisin luonnosta. Esimerkiksi puuvilla, pellava, villa, viskoosi ja modaali. Joissain vaatteissa on mukana keinokuituja siitä syystä, että ne kestäisivät käytössäsi pidempään. Akryyli on kuitenkin materiaalina sellainen, jota suosittelemme välttämään, koska se on laadullisesti kuiduista heikoin sekä päällä hiostava.

 

Pesu

 

Me suomalaiset pesemme vaatteita turhankin usein. Yleensä vaatteelle riittää pelkkä tuuletus ja mahdollinen paikallinen tahranpoisto. Ennen kuin heität vaatteesi pesukoneeseen, tarkasta pesulapusta lämpötila sekä linkoamisaste. Jos symbolin alla on viiva, se tarkoittaa, että vaate ei kestä kovaa linkousta. Silloin vaate on parasta pestä hienopesuohjelmalla. Jos esimerkiksi valkoisessa paidassasi on tahra, suosittelemme ensin käsittelemään tahran paikallisesti esimerkiksi sappisaippualla tai marseillesaippualla. Näin vältytään siltä, että vaatteesi tulee pesukoneesta edelleen likaisena. Paikallista tahranpoistoa käyttämällä voit myös pestä vaatteesi alhaisemmassa pesulämpötilassa.

 

Huolto

 

Villalle ominaista on lievä nukkaantuminen, etenkin uutena, kun irtokuituja vielä irtoaa vaatteesta. Tällaiset irtokuidut irtoavat ajansaatossa, mutta onnistut estämään nukan syntymisen vaateharjalla, jolla irtonaiset kuidut saa harjattua vaatteesta. Suosittelemmekin ottamaan vaateharjauksen jokapäiväisiin rutiineihisi, sillä harjauksen avulla ehkäiset nukan syntymistä, poistat pölyn ja lian, sekä voit korvata vaateharjalla tarraharjan jopa kokonaan! Lisää vaateharjan käytöstä pääset lukemaan Vaateharjan uusi tuleminen -blogitekstistä.

Jos kuitenkin vaatteeseen on ehtinyt jo syntyä nukkaa, ei hätä ole tämännäköinen. Etenkin kirpparilöytöjemme pelastus on nimittäin Arelan nukkakampa, jonka avulla pahastikin nukkaantuneen mummon kutoman villapaidan saa jälleen uuden veroiseksi. Nukkakampa on huomattavasti hellempi vaihtoehto, kuin pattereilla toimiva nukkaleikkuri. Suosittelemme omasta kokemuksesta alustaksi kiinteää hieman joustavaa alustaa, esimerkiksi kiinteää sohvatyynyä. Aseta neule alustan päälle niin, että silmukkajonot ovat pituussuunnassa. Tunnistat neuleen silmukoiden suunnan usein siitä, että neule venyy vähemmän silmukoiden suuntaan. Aloita siis kampaaminen siihen suuntaan mihin neule venyy vähiten. Kokeile ensin kevyesti, ja voit lisätä painetta, jos tuntuu, että nukka ei irtoa. Älä turhaan pelästy kammasta lähtevää raastavaa ääntä. Jos olosi on epävarma, kokeile kampausta ensin neuleen nurjalle puolelle. Jos vielä tuntuu, että kampa ei toimi, tule rohkeasti liikkeeseemme huollettavan tuotteesi kanssa, niin autamme sinua mielellämme. Meille pääasia on se, että huoltotuotteet ovat käytössä ja jokainen oppisi käyttämään tuotteita niin, että lempivaatteet pysyvät kauniina. <3

 

Lähteet

Nurmi Anniina, 2017. Vihreät vaatteet.

Johanna, 2018. Arkivè Atelier – hienojakoiset villaneulokset. Luettu 12.12.2019

https://www.arkiveatelier.com/hienojakoiset-villaneulokset/?v=f0aa03aaca95

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close