Tampere
18 Apr, Thursday
0° C

Proakatemian esseepankki

Vaarallisia ideoita



Kirjoittanut: Teemu Petäjistö - tiimistä Promisia.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Vaaralliset ideat
Alf Rehn
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Alf Rehnin kirja vaaralliset ideat ei ollutkaan aivan perinteinen kirja luovuudesta. Normaalisti luovuudesta kertovissa kirjoissa on aina sama kaava, samat luovuusharjoitukset ja väitetään että luovuus on mukavaa. Alf Rehn on tästä hieman erimieltä. Rehnin mielestä luovuus on rankkaa ja jos haluat luoda aidosti jotain uutta ja luovaa, pitää painostaa aivot käymään kierroksilla.

Toimiiko luovuus pakotettuna? Rehnin mukaan aivot toimii luovemmin pakotettuna. Olen itsekin huomannut tämän usein. Esimerkiksi esseet, jotka on tehty juuri ennen deadlinea, ovat monesti parempia kuin ne joita on ollut aikaa pähkäillä pitkän aikaa. Rehnin mukaan aivot ovat laiska elin, niin kuin lihakset, pyrkii säästämään energiaa aina kun on mahdollista. Esimerkkinä Rehn käytti testiä jonka on tehnyt luennollaan, kun luennosta on ollut noin neljäkymmentä minuuttia, Rehn toteaa että nyt pidetään pieni koe, mikä jokaisen on läpäistävä pysyäkseen kurssilla. Opiskelijoiden oli keksittävä neljässäkymmenessä minuutissa kaksikymmentä liikeideaa. Rehnin mukaan tuloksissa näki läpi sen että ensimmäiset viisi on tullut helposti perus varmoja ideoita ja viimeiset viisi taas paineen alla, kun aivot on puskettu äärirajoille tulevat kaikista luovimmat ideat, vaaralliset ideat, jotka ovat useimmiten parhaita. Jännästi se tuntuu Promisiassakin aina menevän niin, että paras idea tulee maaliviivalla, josta veivataan lopullinen tuotos.

Tulevaa 24h puristusta ajatellen aijon laittaa seuraavat asiat korvan taakse.

1. Matkiminen

Ihmiset ovat luonnostaan hyviä matkimaan teemme sitä huomaamatta koko ajan. Miksi hyvän liikeidean pitää aina olla uusi? Miksei vaan voi tehdä niin kuin muut tekee ja muokata konseptia oman näköiseksi. Ja näin oppia samalla muiden tekemistä virheistä. Ja näin välttää itse ajamasta samoihin sudenkuoppiin. 24h:n kaltaisessa konseptissa toimeksiantajayritys on varmasti miettinyt yhtä sun toista. Ei väkisin keksitä pyörää uudelleen vaan tuodaan olemassa olevat hyvät asiat esiin eri näkökulmasta valmiina pakettina.

2. Laajentaminen

Laajennetaan ajattelun laatikkoa, Think outside the box. Mikä aikaisemmilla yrityksillä on mennyt vihkoon? Miten niitä voisi parantaa? Voiko konseptia laajentaa mitenkään.

3. Provosoiminen

”Vaarallisen ajattelun alkupiste on juuri irrottautumiskohta – se hetki, jolloin esitellään jotain aiempaan viitekehykseen sopimatonta, joka näin synnyttää kitkaa ja epävarmuutta”. Käännetään tämä hyödyksi vakuuttamalla asiakas heti sen jälkeen, kun olemme saaneet heidät epävarmoiksi. 

4. Uudelleen ajattelu

Pitää pyrkiä irrottautumaan vanhasta ajattelutavastaan ja tarkastella uudelleen ympäristösi, mitä olet pitänyt itsestään selvänä.  

5. Vaarallinen ajattelu

Ei enää niin salonki kelpoista luovaa työtä, ravistelevaa ja oikeaa luovuutta.  ”Ellei se kohtaa vastarintaa, ei voi sanoa muutoksen olevan todellista” vaihe jossa luodaan oikeasti uutta ja luovaa tavaraa.

En pidä itseäni tippaakaan luovana, mutta mitä jos tämän kaltaisilla työkaluilla tekisin ”luovuudesta” duunia niin kuin minkä tahansa työtehtävä. Voisinko kuitenkin saada aikaiseksi jotain luovaa?

Luovuus ei ole aina hauskaa, aivot on laiska elin ja pyrkii aina säästämään energiaa, eli aivot pitää pakottaa käymään kovilla kierroksilla.

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close