Tampere
17 Apr, Wednesday
2° C

Proakatemian esseepankki

Yksilö: Vaaniiko burnout?



Kirjoittanut: Noora-Emilia Hassinen - tiimistä Promisia.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 5 minuuttia.

VOITTAMISEN ANATOMIA, OSKARI SAARI (äänikirja)

 

1 JOHDANTO

Kuuntelin Oskari Saaren kirjoittaman kirjan Voittamisen Anatomia (2015). Saari kertoo kirjassaan suomalaisen traumatologiaan erikoistuneen urheilulääkäri ja ortopedi Aki Hintsan elämäntarinasta, hänen metodeistaan ja hoitomenetelmistään mm. tunnettujen F1-kuljettajien Lewis Hamiltonin sekä Mika Häkkisen kanssa.

Kokonaisvaltainen hyvinvointi on mielestäni todella kiinnostava aihe ja erityisesti nyt yrittäjänä sekä johtajana toimiessani olen huomannut, että siihen pitäisi todella kiinnittää huomiota.

Kirjasta mieleeni jäi erityisesti yksi lainaus, jonka aiheisiin ajattelin tarkemmin tässä esseessä perehtyä.

”Hintsan mielestä suurin osa loppuun palaneista olisi välttänyt ongelmat noudattamalla riittävän yöunen turvaamisen lisäksi hänen Benjaminille antamaansa neljää ohjetta.”

Perehdytään siis tarkemmin näihin neljään Aki Hintsan antamaan ohjeeseen, joiden avulla monet uupumukseen, stressiin ja alakuloisuuteen liittyvät ongelmat olisi voinut välttää tai niitä voisi tulevaisuudessa ennaltaehkäistä.

 

2 TIEDOSTA SINULLE TÄRKEIMMÄT IHMISET JA ANNA HEILLE AIKAASI

Hintsa on usein käyttänyt asiakkaidensa kanssa Purjehdusvene -harjoitusta, jonka avulla voi määrittää ketkä lähipiiristäsi todella ovat sinulle tärkeitä ihmisiä.

Tehtävänä on kuvitella itsensä pitkälle matkalle lähtevän purjeveneen kapteeniksi. Mukaasi voit valita enintään kymmenen ihmistä (jos sinulla on erityisen hyvät perusteet ehkä yksitoista).

  • Kenet ottaisit mukaan?
  • Ketkä tämän hetken ihmisistä ovat sellaisia, jotka todella kuuluvat veneeseen kanssasi?
  • Ketkä ovat ihmisiä, joiden seurasta todella nautit ja saat energiaa?

Tämän tehtävän avulla voit tarkistella, että käytätkö aikaasi ja energiaasi niihin ihmisiin, jotka todella ovat sinulle tärkeitä vai onko lähipiirissäsi henkilöitä, joiden ei oikeasti kuuluisi olla siellä.

Hintsa käyttää asiakkaiden kanssa apunaan myös Energiapyramidia, jonka avulla voi tarkastella, kuinka energian kuuluisi oikeasti jakaantua. Tärkeää on siis huomioida, että kyse ei ole vain käytetyn ajan suhteesta, vaan kuinka paljon todella energiastasi menee työhön, läheisille ja omaan aikaan.

Alapuolella näet kuvion Energiapyramidin jakaantumisesta. Tavoite olisi siis käyttää omasta päivittäisestä energiasta 20% omaan itseen, 30% työhön ja 50% lähipiirille. Hyvin usein työssäkäyvillä ihmisillä lukujen suhde on kuitenkin 10% omaan itseen 70% työhön ja 20% läheisille. Onko siis mikään ihmekään, että olemme usein todella väsyneitä, riitelemme kotona ja vaivumme alakuloon, kun olemme käyttäneet suurimman osan energiastamme töihin, emmekä jakaneet sitä kaikista tärkeimmille ihmisille ympärillämme – omalle itsellemme ja lähipiirillemme.

 

 

Huomaan itsekin, että myös minulle tämä on iso sudenkuoppa. Usein suurin osa energiavarastoista tulee tyhjennettyä työhön ja lopulta pienimmät rippeet jäävät lähipiirille ja harvoin enää mitään omalle itselle. Tässä olisi siis suuri opin ja korjauksen paikka, jos haluaa hyödyntää Hintsan ohjeita loppuun palamisen ehkäisemiseksi.

 

3 HUOLEHDI SIITÄ, ETTÄ SAAT ENERGIAA MYÖS TYÖSTÄSI

Saari kertoo kirjassaan Hintsan ohjeistaneen miettimään työn hyviä ja huonoja puoli, ja kuinka niihin voisi itse vaikuttaa. Tämä on tärkeää sen kannalta, että käyttäisimme energiaa mahdollisimman tehokkaasti. Saisimme työstämme enemmän irti ja ottaisimme tässäkin asiassa ohjat omiin käsiimme.

Asiat ovat pahasti pielessä, jos tuntuu, että työt aina vain vievät kaiken energian, eivätkä ollenkaan anna sitä takaisin. Työn kuuluisi olla sellaista, että siitä nauttii ja saa energiaa, jota voi jälleen jakaa läheisimmilleen.

Hintsa kehottaakin miettimään, että mitkä ovat niitä asioita ja ihmisiä, jotka vievät energiaa työssäsi. Kuinka näihin asioihin voisi vaikuttaa? Tarkoituksena olisi saada töissä olemisesta mahdollisimman neutraalia, omien henkistenvoimavarojen kannalta.

Mieti siis, että voisitko työssäsi lisätä joitakin positiivisia asioita tai vähentää negatiivisia? Tähtää siihen, että saisit työpäivän aikana enemmän energiaa, kuin mitä menetät sitä.

”Itseään ei kannata ajaa loppuun vain tyytymällä vallitseviin oloihin, jos niihin voi itse vaikuttaa.”

Olen huomannut, että sain aiemmin työstäni paljon enemmän energiaa, kuin mitä tällä hetkellä saan. Nautin työstä, jossa pääsen tekemään asioita mahdollisimman paljon käytännössä, ratkaisemaan ongelmia ja toimimaan yhdessä muiden ihmisten kanssa. Isot ryhmätilanteet, hälinä, paikallaan oleminen ja loputon vatvominen kuitenkin vievät energiaani. Sen takia on tärkeää, että mietin, kuinka voisin tasapainottaa näitä asioita työarjessani.

 

4 JÄRJESTÄ ITSELLESI OMAA AIKAA

Saaren kertoman mukaan Hintsa kehottaa ottamaan usein rauhallisen hetken omille ajatuksille, ilman häiriötekijöitä. Hän kehottaa miettimään silloin seuraavia asioita:

  • Onko kaikki hyvin?
  • Olenko onnellinen?
  • Mihin olen tyytyväinen?
  • Mikä huolettaa?
  • Minkä haluaisin olevan paremmin?

Hintsan mielestään oman ajan ottaminen tuo asioihin tarvittavaa etäisyyttä ja helpottaa loogista ajattelua. Tällöin on helpompi nähdä asiat, joista on todella onnellinen, mikä tekee kiitolliseksi ja mitä asioita elämässä todella tarvitsisi muuttaa.

Helppo konsti oman ajan ottamiselle on lähteä ulos pienelle kävelylle, meditoida tai ihan vain istua kotona nojatuoliin rauhoittumaan ja ihmettelemään omia mietteitään.

Toisinaan tämä on itsellekin suhteellisen helppoa ja rauhoittuminen onnistuu vaivattomasti, mutta yleensä tilanne on kuitenkin toisin. Pää juoksee hirveillä ylikierroksilla nukahtamiseen asti ja työasiat eivät millään jätä rauhaan. Selkeästi silloin olisi entistä suurempi syy oppia pysähtymään, rauhoittumaan ja ottamaan omaa aikaa, jotta aivojen ”kovalevy” voisi välillä tyhjentyä. Työtehot seuraavana päiväni olisivat aivan erilaisissa sfääreissä ja energiaa jäisi taas aivan eri tavalla myös lähimmäisille.

 

5 MÄÄRITÄ OMAT PERUSARVOSI JA ELÄ NIIDEN MUKAAN JOKA PÄIVÄ.

Hintsan luoman metodin mukaan ihminen voi hyvin, kun hänen elämässään ovat kaikki kuusi asiaa tasapainossa: yleinen terveys, biomekaniikka, fyysinen aktiivisuus, ravinto, lepo, henkinen energia. Nämä kuusi asiaa ja niiden keskellä sijaitseva core, muodostavat yhdessä voittamisen anatomian eli ”Circle of success”.

Keskellä oleva ihmisen core rakentuu seuraavista kysymyksistä:

  1. Tiedätkö kuka olet?
  2. Tiedätkö mitä haluat?
  3. Hallitsetko omaa elämääsi?

Näiden kysymysten avulla voit selvittää, että mitkä ovat juuri sinun perusarvosi ja kuinka sinun pitäisi niiden mukaan elää.

Oman coren eli itsensä ja oman arvomaailmansa tunteminen lisää myös psykologista pääomaa. Psykologinen pääoma koostuu itseluottamuksesta, toiveikkuudesta, sinnikkyydestä ja optimistisuudesta. Näiden avulla erilaisten vaikeuksien ja kriisien kohtaaminen elämässä on entistä helpompaa. Tästä voimme siis päätellä, että näistä Hintsan antamista neljästä kohdasta voisi sanoa, että tämä on niistä kaikista tärkein.

Itselläni tämä on näistä neljästä kohdasta ehkä eniten hallussa, mutta työnsarkaa riittää siltikin. Kun omiin elämän perusarvoihin kuuluu perhe, mutta omille läheisille ei jää tarpeeksi laadukasta aikaa arjessa, silloin ei voi sanoa, että eläisin omien perusarvojeni mukaan kovinkaan hyvin. Elämän perusarvoja ja sitä, kuka minä olen, on hyvä tarkastella aina säännöllisin väliajoin. Voi olla, että kartuttamiesi kokemuksien jälkeen huomaatkin, että osa arvoistasi on muuttunut tai voi käydäkin niin, että jonkin elämäntapahtuman myötä et enää olekaan ihan varma, että kuka olet. Pysähdy siis ottamaan aikaa paneutuaksesi näihinkin asioihin.

 

6 POHDINTA

Oskari Saaren kirjoittama kirja Voittamisen anatomia käsittelee Aki Hintsan muodostamaa metodia Circle of success. Kun kaikki ringin sisältämät kuusi osa-aluetta ovat tasapainossa, on elämän pohja kunnossa. Tämän hyvin rakennetun pohjan ansiosta syntyy Hintsan mukaan ihmisen hyvinvointi. Kun ihminen on hyvinvoiva, on hänellä aivan erilaiset mahdollisuudet menestyä.

Kun voit hyvin, olet energinen ja elät arvojesi mukaan, pystyt antamaan itsestäsi paljon enemmän muulle maailmalle, sekä itsellesi.

 

Lähde: https://www.mehilainen.fi/yrityksille/hintsa-valmennus/hintsa-koulutus-johti-terveellisiin-tavanmuutoksiin-vrlla

 

Jos haluan olla mahdollisimman hyvä johtaja, yrittäjä, tiimiläinen, tyttöystävä ja perheenjäsen, on minun pidettävä myös omasta hyvinvoinnistani huolta. Yksi tapa on aloittaa edellä läpikäymistäni neljästä Hintsan antamasta ohjeesta:

  1. Tiedosta sinulle tärkeimmät ihmiset ja anna heille aikaasi.
  2. Huolehdi siitä, että saat energiaa myös työstäsi.
  3. Järjestä itsellesi omaa aikaa.
  4. Määritä omat perusarvosi ja elä niiden mukaan joka päivä.

Näillä asioilla aion lähteä ensin liikkeelle ja katsoa minne se johtaa.

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close