


Uusi laki, uudet kujeet..
Esseen tyyppi: / esseepistettä.
KIRJALÄHTEET
KIRJA | KIRJAILIJA |
---|---|
Kirjoitin reilu vuosi sitten esseen uuden alkoholilain kokonaisuudistuksesta. Jos et ole tuota esseetäni vielä lukenut, niin suosittelen käymään sen läpi, ennen kuin luet tätä pidemmälle. Tuossa alkuperäisessä esseessä avataan tulevaisuuden Suomen näkymiä laajemmin alkoholipoliittisesti. Tuo paljon puhetta ja kipuilua aiheuttanut lakimuutos tuli monille alan toimijoille pitkän odotuksen jälkeen. Enää ei eletä niin kuin Neuvostoliitossa, vai eletäänkö sittenkin? Tässä esseessä tulen hieman ottamaan kantaa näihin uusiin muutoksiin ja tapaan, miten ne on toteutettu.
Vähittäismyynnin kankeilu
Uusi alkoholilaki siis äänestettiin eduskunnassa läpi 19.12.2017 ja vahvistettiin tasavallan presidentin toimesta 28.12.2017. Osa lakimuutoksista tulikin voimaan jo heti vuodenvaihteessa, eli aivan liian nopeasti. Lehdet kirjoittelivat kovasti uusien vahvojen oluiden tulosta kaupan hyllyille ja sitten heti perään että ”eihän niitä sitten tullutkaan” ”missä ovat uudet oluet” tyyppisillä otsikoilla. Selkeästikään lain uudistajat eivät ottaneet panimoita ollenkaan huomioon uuden lain voimaantulossa ja aikataulu olikin aivan äärettömän tiukka. Aivan kuin kukaan ei olisi tajunnut, että sen uuden vahvemman oluen tekemiseenkin menee hieman aikaa, eikä tämä kaikki tapahdu vain muutamassa päivässä. Eihän panimot olleet kuitenkaan voineet etukäteen varautua tähän vuodenvaihteen uutispommiin, sillä jos lakia ei olisi hyväksyttykään, niin sitten panimoilla olisi ollut käsissään hirvittävä määrä ylimääräistä tuotetta.
Myös monilla vähittäiskaupoilla ei ole yksinkertaisesti hyllytilaa uusille vahvemmille tuotteille, sillä nämä miedommat pitäisi ensin saada myytyä pois. Jotenkin itselleni käy koko vuodenvaihteen vähittäismyynti rumbasta todella hätäilyn maku suuhun.
Ravintoloiden anniskelu
Vuoden vaihteessa myös ravintoloihin tuli lukuisia muutoksia, vai tuliko vielä sittenkään. Heti vuoden 2018 alkuun ravintoloiden aukioloaikojen uutisoitiin vapautuneen. Ravintolaa sai siis pitää auki pidempään. Mutta kuitenkaan itse pääasian, eli anniskeluaikojen lupien vapauttaminen, ei kuitenkaan vielä tapahtunut. Ja taas ihmeteltiin, kun mikään ei oikeasti muuttunutkaan, sillä eihän kukaan täysijärkinen ravintoloitsija pidä kapakkaansa pidempään auki, mutta myyntiä ei saa tapahtua. Myöskään ravintoloiden ulosmyynti mahdollisuus ei ollut vielä voimassa.
1.3 tulee uusi laki siis voimaan kokonaisuudessaan. Mutta mielestäni tässäkään ei kaikki mene aivan nappiin, sillä ravintoloilla on tuolloin vasta mahdollista hakea tätä uutta jatkoaikalupaa, jotta he saavat pitää ravintolansa auki pidempään anniskelua ajatellen. Eli oikeasti tuo muutos tulee vasta voimaan maaliskuun lopulla, sillä Valviralla menee muutama viikko hakemusten käsittelyyn. Jälleen tästäkin jäi hieman eriskummallinen ja sekava fiilis.
Ovatko Suomalaiset nyt rappiolla?
Alkuvuodesta 2018 tuli muutama hyvinkin mielenkiintoinen uutinen ulos. Taloussanomat uutisoivat Alkon myynnin tippuneen jälleen kerran, joka onkin ollut jatkuva trendi viimeisen kymmenen vuoden aikana. Ja lonkeron myynti on laskenut Alkoissa peräti 40 %, joka on todella huima määrä.
Oikeastaan suurin voittaja mielestäni tällä uudella alkoholilailla on kuluttajien lisäksi Hartwall. Hartwall on pitänyt hallussaan selkeästi suurinta markkinaosuutta ”aidon” lonkeronsa turvin, ja tämän sinisen tölkin myynti onkin ollut hurjaa alkuvuodesta vähittäiskaupoissa. Enää ei kuluttajan tarvitse mennä Alkoon asti hakemaan lonkeroaan. Vielä ei ole Harwall julkaissut myyntilukuja tai tulostaan, mutta odotan innolla siitä, onko Hartwallin tulos kasvanut tämän lonkeron menekin myötä.
Itse koen, että lonkerot olivat Alkolle todella iso sisäänheittäjä. Kun asiakas halusi ostaa itselleen pari saunalonkeroa, saattoi hän myös samalla ostaa Alkosta jotain vahvempaakin kyytipojaksi, ihan vaan kun kerrankin lähdettiin Alkoon. Esimerkiksi itselläni on alkoholin kulutus pysynyt aika lailla samassa kuin viime vuonnakin, mutta itselläni lonkeron juonti on kasvanut todella paljon. Otan nykyään kaupasta paljon mieluummin pari saunalonkeroa, kuin saunaolutta. Luulen, että myös monille muille on käynyt samalla lailla.
Eli voisiko tästä uudesta ”rappiollisesta” lakimuutoksesta olla kansalle jotain hyötyäkin. Jos kuluttajat vähentävätkin vahvojen alkoholien ostoa, sillä ei enää ei tarvitse Alkossa vierailla niin usein, niin en usko siitä ainakaan haittaa olevan. Mutta pääsivätpähän taas kaikki ”päiviräsäset” maalailemaan piruja seinille uuden lakiuudistuksen vuoksi ja saamaan julkisuus palstansa.
Kokonaisuudessaan olenkin ihan tyytyväinen uusiin lakiuudistuksiin. Toteutus on vaan hieman kankea ja kömpelö. Jos oltaisiin hyvissä ajoin ehditty suunnittelemaan näitä uudistuksia ja annettu järkevä siirtymäaika niin ei oli kaikki ollut tämmöistä sekoilua. Kiitos kuitenkin!
Lähteet:
https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005563074.html
https://yle.fi/uutiset/3-10013664
http://stm.fi/alkoholilain-kokonaisuudistus
http://www.valvira.fi/alkoholi