Tampere
20 Jan, Wednesday
-6° C

Proakatemian esseepankki

UupumusKirjoittanut: Säde Konttinen - tiimistä Evision.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Uupumus on ikävä asia, joka usein tulee hiipimällä sivuuttaen uupumuksen merkkejä. Uupumus on elämän tilanteen hallintaan liittyvä ongelma, jolloin mielen ja kehon yhteiskyky vastata haasteisiin romahtaa. Uupumusta koetaan eri tavalla ja se onkin yksilöllistä, missä uupumuksen raja kulkee kenelläkin. Uupumukseen voi johtaa esimerkiksi kuormittuminen työstä tai haasteet ihmissuhteissa. Tieto uupumuksen vaikutuksista mieleen ja kehoon on hyödyllisempää kuin tiedämmekään. Kun ymmärtää oireita, on helpompi tehdä korjausliikkeitä. (Uuvuksissa, 2019).

Uupumuksen oireita

Uupumuksen tyypillisimpiä piirteitä ovat väsymys ja voimattomuus. Usein uupumus on seurausta voimakkaasta henkisestä tai fyysisestä rasituksen tuotosta. Keho reagoi ihmiselle viestien levon tarpeesta. Uupumus yleensä poistuukin kehon ja mielen palautuessa, lepäämällä. Kuitenkin uupumuksen tunteen pitkittyessä, puhutaan todennäköisesti jo levon ja rasituksen epätasapainosta. Se on yleensä merkki siitä, että uupujan arjessa ei ole tarpeeksi työn ja vapaa-ajan vastapainona riittävää määrää lepoa. (Mielenterveystalo).

”Jos on kiire, on liian monta remonttia käynnissä” – Samuel Kautto

Uupumuksen oireet voivat nousta pintaan, esimerkiksi jos ihminen stressaa paljon ja pitkäkestoisesti, kuormittaa henkistä jaksamistaan ihmissuhteilla, tekee pitkiä työpäiviä ilman riittävää lepoa tai tinkii jatkuvasti vähäisistä yöunista. Lisääntyneen uupumuksen yhteydessä on hyödyllistä miettiä oman elämän kuormitus- ja stressitekijöitä. Uupumus voi johtua pitkään jatkuneesta ylirasitustilasta, joka vähitellen syö voimavaroja. Stressitekijöiden vähentäminen auttaakin uupumuksesta toipumista. Uupumuksesta toipumista voi esimerkiksi helpottaa työnteon rajaaminen ja rentouttavien tilanteiden lisääminen arjen keskelle. (Mielenterveystalo).

Huomaan itse, että olen ajoittain kärsinyt uupumuksesta. Yrittäjänä toimiminen voi ajoittain tuntua raskaalta ja niin henkistä kuin fyysistäkin työtaakkaa voi olla haastava siirtää toisaalle. Stressaavat tilanteet tai asiat mietityttävät usein myös kotona, vapaa-ajan ja työn rajaaminen on ajoittain hankalaa. Pitkäkestoinen stressi yrittäjänä yrityksestä voi pitkittää uupumusta ja levon tarve kasvaa, kun yrittäjän hyvinvointi pienenee. Mielestäni on surullista, että koen esimerkiksi yksinyrittäjien uupumusta vähäteltävän ja avun saaminen uupumukseen ja riittävään lepoon on haastavaa. Monien, erityisesti yksinyrittäjien mielessä onkin, että ”kuka sitten pyörittää ja huolehtii yrityksestä?”.

Uupumus ja avun hakeminen

Jos lepääminen ei auta ja uupumuksen tunne ei poistu lepäämällä, voi olla syytä etsiä itselleen sopivia hoitokeinoja tai hakea ammattiapua. Voimakas uupumuksen tunne, joka herää pientenkin – aiemmin ongelmitta sujuneiden – askareiden yhteydessä, voi olla merkki myös fyysisestä sairaudesta tai mielenterveysongelmasta. Jos uupumus liittyy mielenterveyden ongelmaan, tarvitaan itsehoidon lisäksi ammattilaisten apua. Pitkään jatkunut uupumus voi olla oire myös masennuksesta, jolloin tunne uupumuksesta ei yleensä poistu lisäämällä lepoa. Päinvastoin arkeen tulisi saada iloa tuottavien tekemisten lisäämistä. Uupumuksen ja masennuksen oireista kannattaa aina olla yhteydessä ammattiapuun. (Mielenterveystalo).

Olen viime aikoina törmännyt monenlaisiin mielenterveyden asioihin sosiaalisessa mediassa. Minusta on hienoa, kuinka uupumuksesta ja mielenterveysasioista halutaan oppia puhumaan, eikä sen tarvitse olla vain myytti keskuudessamme. On tärkeää lisätä tietoisuutta ja keskustelua, sillä valtaosa ihmisistä kärsii jossain vaiheessa elämäänsä uupumuksen tai mielenterveyden ongelmista. Uskon, että puhumisella saadaan lisättyä tietoisuutta ja avun hakemista. Uskon puhumisen pikkuhiljaa poistavan häpeää kertoa, että minäkin olen kärsinyt uupumuksesta. Erityisesti haluan yrittäjien keskuuteen lisätä tietoisuutta, sillä voimme ennakoida ja tarvittaessa hakea apua oikeista paikoista ilman häpeän tunnetta. Yrittäjänä koen, että tulisikin muistaa, että terveys on suurempi ja tärkeämpi asia. Että yritys ei voi jatkossakaan hyvin, jos yrittäjä ei voi hyvin.

 

Lähteet

Uuvuksissa – kirja sinulle, joka tahdot voimasi takaisin. Liisa Uusitalo-Arola. 2019

Tietoa oireista. Uupumus. Mielenterveystalo. Hus. Terveyskylä.fi. (https://www.mielenterveystalo.fi/aikuiset/Tietopankki/tietoa_oireista/Pages/uupumus.aspx)

 

Aihetunnisteet:
Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close