Tampere
10 Dec, Sunday
-9° C

Proakatemian esseepankki

Uudistuva johtajuusKirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Maailmassa on ammattinsa, poliittisen asemansa tai syntymänsä puolesta useita johtajia. Maapallolle mahtuu monia johtajia. Jokaisella johtajalla on oma tapansa johtaa alaisiaan. Nykymaailmassa väliportaan johtajia supistetaan paljon. Organisaatioita aletaan ajaa flat-tyyliseen malliin, jolloin vanha johtamismalli ei enää ole tehokkain. Vallankäyttö on vähän nähty juttu, joka Pohjois-Korean tapaisissa diktatuureissa toimii. Nykyään kaverijohtaminen alkaa olla trendi, joka yleistyy monissa organisaatioissa. Selvin esimerkki on Proakatemian osuuskunnat. Voisiko meidän osuuskuntia johtaa perinteisillä johtamismalleilla vai onko aika kehittää jotain uutta, mikä toimii varmemmin kuin junan vessa?

 

John Heider on tiimijohtaja ja tiimijohtamisen opettaja. Hän lähestyy aiheita Taolaisesta, mietiskelyn ja meditaation näkökulmista. Kirjassa on 81 mietelausetta, joissa jokaisessa käsitellään johtamista eri näkökulmista. Olen koonnut kolme eniten pohtimaani mietelausetta kirjasta.

 

  • Johtaja on pehmeä kuin vesi

”Vesi on joustavaa, pehmeätä ja myötäilevää. Mutta vesi kuluttaa kiveäkin, mikä on kova eikä pysty myötäilemään. Viisas johtaja tietää, että joustavuus voittaa vastustamisen ja ystävällisyys sulattaa kovan puolustuksen.

Johtaja ei tappele ryhmän energiaa vastaan vaan myötäilee, joustaa ja päästää irti. Johtajan pitää osata käyttää hyväksi ryhmän energiaa. Jos johtaja ei ole kuin vesi, hän voi hajota. Kyky olla ”pehmeä” tekee johtajasta johtajan. Se mikä on pehmeää, on kovaa”.

 

Olemme monesti törmänneet tilanteeseen, missä johtaja ja alainen väittelevät siitä, miten joku asia tulisi tehdä. Varsinkin sellaisissa tilanteissa, missä johtaja ei välttämättä ikinä ole tehnyt kyseisiä tehtäviä, mitä johdettava tekee. Johtajan tulisikin ennemmin ymmärtää, miten prosessi toimii ja antaa johdettavalle edellytyksen sen hoitamiseen. Sen sijaan että kuluttaa kummankin energiaa vastustaakseen prosessia, johtajan tulisi päästää tässä kohtaa irti. Se on monelle varmasti vaikeaa, kun miettii itsekkäitä syitä. Tällöin mielletään usein, että häviää väittelyn. Ystävällinen tapa löytää molempia miellyttävä ja tehokas ratkaisu sulattaa tässä tapauksessa kovan puolustuksen.

 

  • Vastakohdat (yin – yang) ja miten se vaikuttaa johtamisprosessiin.

”Kaikessa käytöksessä pystyy huomaamaan vastakohtia. Viisas johtaja ei ponnistele saadakseen asioita tapahtumaan, vaan antaa asioiden avautua niiden omalla painollaan. Tällöin hän tietää, miten vastakohdat toimivat. Johtaja opettaa esimerkillä mieluummin kuin luennoi miten asioiden pitäisi olla. Johtaja tietää, että jatkuva puuttuminen estää ryhmän etenemisen. Viisas johtaja ei etsi rahaa eikä kunniaa. Kuitenkin kumpaakin on runsaasti”.

 

Tämä johtamisen mietelause on kuin suoraan Proakatemian raamatusta. Vaikka sellaista ei olekaan.

Tämä mietelause on arjessa läsnä aina. Sen voisin väittää. ”Luota prosessiin”. Meidän tekemisiin ei puututa, mutta silti saamme paljon aikaan. Opimme, teemme rahaa ja asiakkaat ovat tyytyväisiä. Kuka meitä johtaa. Meille on kuitenkin annettu raamit, joiden sisällä toimimme. Meillä on BL ja HR, jotka antavat ohjeita ja tehtäviä. Kuitenkin kukaan ei pakota tekemään. Me teemme silti. Tässä on onnistuttu todella hyvin.

 

  • Vallankäyttö ja konfliktit

”Johtaja, joka tajuaa kuinka prosessit toimivat käyttää mahdollisimman vähän valtaa ja johtaa alaisiaan ilman, että paineistaa ketään. Kun valtaa käyttää, konfliktit ja vastakkain asettelut syntyvät. Ilmapiiristä tulee huono, sulkeutunut eikä kannustava. Johtajan kosketus on kevyt. Hän ei puolustele, eikä hyökkäile. Johtaja, joka johtaa epäitsekkäästi ja harmonisesti saa seuraajia ja myöntymisiä”.

Aikaisemmissa työpaikoissani olen törmännyt johtajiin, jotka ovat käyttäneet valta-asemaansa hyödyksi. Kun olin lentokentällä töissä. Meidän pomo antoi meille tehtävän, joka normaalisti kuuluisi hänelle. Hän ei tehtävän v-maisen luonteen takia halunnut sitä tehdä. Se paistoi myös hyvin läpi hänestä. Myöhemmin kahvipöydässä asiasta keskusteltiin hyvin aggressiiviseen sävyyn. Johtaja omalla vallankäytöllään aiheutti pitkän myrkyllisen ajanjakson, joka saatiin selvitettyä vasta kuukausien jälkeen.

 

 

Oma lopetus:

 

Miten aikoo omaa toimintaa kehittää?

Johtaminen on osaltaan myös toisiin ihmisiin vaikuttamista. Johtotehtävissäni pyrin aina saamaan alaisteni luottamuksen. Motorolan tyylisesti aion viedä käytäntöön ainakin yllä mainitut kolme kohtaa. Pyrin löytämään ryhmästä avainasioita, joita hyödyntämällä ja myötäilemällä saavutamme parhaan mahdollisen tuloksen. Omaa pahaa päivää ei saa myöskään näyttää. Paha ilmapiiri saastuttaa kaikkien tunnelmaa. Kirja herätti muutenkin ajatuksia, jotka rikkoivat omaa johtamismalliani ja käsitystä siitä, mitkä ovat tehokkaita tapoja vaikuttaa alaisiin. Tästä lähtien aion olla kuin vesi. Pehmeys rikkoo kovuuden.

Kommentit
Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close