Tampere
29 Jun, Wednesday
22° C

Proakatemian esseepankki

UskallaKirjoittanut: Marjut Palonen - tiimistä Evision.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Iltasatuja kapinallisille tytöille
Cavallo Francesca
Favilli Elena
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Uskalla

 

Kirja kertoo sadan tytön ja naisen tarinan, jotka ovat uskaltaneet rohkeasti toimia omien arvojensa ja tahtonsa mukaisesti, itseensä luottaen, omia vahvuuksiaan, intuitiotaan ja intohimoaan kuunnellen. Tämä on saattanut vaatia ympäröivän yhteisön normien kyseenalaistamista, oman hengen riskeeraamista, lannistavien kommenttien huomiotta jättämistä, näkymättömien lasikattojen rikkomista. Ja se on kannattanut! Parasta kirjassa on, että nämä sadut eivät ole keksittyjä, vaan ihan oikeiden tyttöjen ja naisten tarinoita, naisten, jotka ovat teoillaan muuttaneet maailmaa. Ehkä kirjan opetus onkin, että toisinaan kannattaa pitää kiinni omasta lujasta uskostaan ja mennä kohti määränpäätä, vaikka vaikeuksia tai vastustusta ilmenisikin.

 

Esimerkiksi pyöräilijä Alfonsina Strada, lajissaan nopea ja vahva. Hän sai mieheltään häälahjaksi kilpapyörän, yksivaihteisen ja kaksikymmentä kiloa painavan, aikansa tuliterän ja osallistui sillä Giro d’Italiaan, yhteen maailman vaikeimmista pyöräilykilpailuista. 90 kilpailijasta vain 30 pääsi maaliin ja kilpailu kesti 21 päivää. Alfonsina oli näiden kolmenkymmenen joukossa ja tuli maaliin sankarina! Seuraavana vuonna hänen ei annettu osallistua, kilpailu oli kuulemma vain miehille. Onneksi kilpapyöräily on nykyään olympialaji myös naisille!

 

Olipa kerran tyttö, joka ei voinut tehdä kotonaan läksyjä pimeän aikaan, koska heillä ei ollut sähköjä. Hänen ystävänsä Ann Makosinski tuli kylään ja he puhuivat ongelmasta. Ann keksi, että jos hän onnistuisi rakentamaan taskulampun, joka saa virtaa ihmiskehosta, ystävä ja monet muut saisivat lisää valoa! Taskulampun prototyypin rakentaminen onnistui ja se sai Googlen tiedemessujen 1. palkinnon!  Taskulamppu ei vaadi paristoja, tuulta tai aurinkoa vaan ainoastaan ihmiskehon lämpöä.

 

Astrid Lindgren oli taitava ja uhmakas tyttö lapsena, hän varttui maatilalla. Kun hän myöhemmin kirjoitti Peppi Pitkätossun, se sai paljon arvostelua osakseen, liian kapinallisena ja tottelemattomuuteen opettavana. Todellisuudessa kirjasarja on yksi rakastetuimmista ja maalaa kuvan siitä, kuinka olla itsenäinen ja toisista huolta pitävä samaan aikaan, seikkailla ja kantaa vastuu itsestään ja teoistaan.

 

Margaret Hamilton oli taitava tietokoneiden kanssa. Kun hän oli 24, hän meni töihin Nasaan, virastoon, joka tutki ulkoavaruutta. Hän otti työn vastaan elättääkseen miehensä ja tyttärensä. Margaret oli insinööri ja hänen johtamansa ryhmä loi koodin, joka mahdollisti avaruusalus Apollo 11 turvallisen laskeutumisen Kuuhun. 20.7.1969 muutamaa minuuttia ennen kuin Apollo 11 laskeutui kuun pinnalle, tietokone alkoi syytää virheilmoituksia. Koko lento oli vaarassa. Onneksi Margaret oli säätänyt tietokoneen keskittymään päätehtävään ja sivuuttamaan kaiken muun. Niinpä Apollo 11 laskeutui turvallisesti kuun pinnalle sen sijaan, että olisi keskeyttänyt lennon. Margaretin kylmäpäisyys ja loistavat ohjelmointitaidot olivat olennaisia lennon onnistumisen kannalta.

 

Nämä ja muut kirjan tarinat maalaavat inhimillisen kuvan ihmisistä ja naisista suurten tekojen takana. Luovuus vaatii uskaltamista päästää irti normeista.  Jos vain uskallamme mennä kohti meille tärkeitä asioita ja tehdä kovasti töitä, saatamme saavuttaa jotain suurta.

 

 

Lähteet:

 

Cavallo, F., Favilli, E. 2018. Iltasatuja kapinallisille tytöille. Äänikirja

Aihetunnisteet:
Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close